ΔΙΕΘΝΗ

Αρνήθηκε ο φιλόσοφος Χάμπερμας το βραβείο Ζαγιέντ – Η απάντηση του Άμπου Ντάμπι

αρνήθηκε-ο-φιλόσοφος-χάμπερμας-το-βρα-609450

Ο διακεκριμένος Γερμανός κοινωνιολόγος και φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας αρνήθηκε να αποδεχθεί λογοτεχνικό βραβείο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκφράζοντας την ανησυχία του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα του κόλπου. Ο 91χρονος διανούμενους είχε αρχικά αποδεχθεί τη βράβευσή του.

«Εξέφρασα την προθυμία μου να αποδεχθώ το φετινό βραβείο λογοτεχνίας Σεϊχης Ζαγιέντ. Ήταν μια λάθος απόφαση που τώρα διοθρώνω», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Χάμπερμας.

«Δεν ήταν ξεκάθαρη σε εμένα η πολύ στενή σχέση του ιδρύματος που απονέμει αυτά τα βραβεία στο Άμπου Ντάμπι με το εκεί πολιτικό σύστημα», πρόσθεσε.

Οι διοργανωτές του λογοτεχνικού βραβείου εξέφρασαν τη λύπη τους για την άρνηση του Χάμπερμας να αποδεχθεί τον τίτλο της «Πολιτιστικής προσωπικότητας της χρονιάς» αλλά και το χρηματικό έπαθλο που τον συνοδεύει που ανέρχεται σε περίπου 226.00 ευρώ.

«Το βραβείο Λογοτεχνίας Σεϊχης Ζαγιέντ λυπάται για την απόφαση του Γιούργκεν Χάμπερμας (…), όμως τη σέβεται», επισημαίνει το ίδρυμα σε ένα δελτίο τύπου.

«Το βραβείο ενσαρκώνει τις αξίες της ανεκτικότητας, της γνώσης και της δημιουργικότητας οικοδομώντας γέφυρες μεταξύ των πολιτισμών και θα συνεχίσει να εκπληρώνει την αποστολή του προς αυτήν την κατεύθυνση», συμπληρώνει.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατηγορούνται συχνά από ΜΚΟ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εχθρότητα προς την ελευθερία της έκφρασης και μισαλλοδοξία προς κάθε αντίθετη πολιτική γνώμη.

Πηγή: DW, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου