ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Άντρας καταγγέλλει ότι προειδοποίησε για την τραγωδία δυο ώρες πριν – «Δεν με πήραν στα σοβαρά»

ισραήλ-άντρας-καταγγέλλει-ότι-προειδ-611319

Συγκλονισμένος παραμένει ο πλανήτης μετά την τραγωδία με τους 45 -μέχρι στιγμής- νεκρούς από το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε σε θρησκευτική εκδήλωση, βυθίζοντας στο πένθος τη χώρα. Την ίδια στιγμή, 40 άνθρωποι ακόμα αγνοούνται και 150 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, με πολλούς εξ αυτών σε κρίσιμη κατάσταση να δίνουν μάχη για τη ζωή τους.

Μιλώντας για το δυστύχημα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για «φοβερή καταστροφή» και υποσχέθηκε πως θα διερευνηθούν άμεσα τα αίτια του δυστυχήματος και θα αποδοθούν ευθύνες. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κήρυξε την Κυριακή ως ημέρα εθνικού πένθους.

Όσο περνούν οι ώρες περισσότερες λεπτομέρειες βλέπουν στο φως της δημοσιότητας, οι οποίες αποτυπώνουν και το μέγεθος της τραγωδίας.

Σύμφωνα με τους «Τimes» του Ισραήλ δύο οικογένειες θρηνούν σήμερα τα παιδιά τους: Ανάμεσα στους νεκρούς στο όρος Μερόν ταυτοποιήθηκαν ο 14χρονος Moshe Englander και ο 9χρονος Yehoshua Englander, δύο αδέλφια από την Ιερουσαλήμ.

Νεκροί είναι επίσης ο 12χρονος Moshe Mordechai Elhadad και ο 18χρονος David Elhadad επίσης αδέλφια από το βόρειο Ισραήλ.

Νέα ανατριχιαστική μαρτυρία

Ωστόσο, λίγες ώρες μετά την τραγωδία μια νέα μαρτυρία έρχεται να δώσει μια άλλη διάσταση στο τραγικό συμβάν.

Σύμφωνα με τους «Times» του Ισραήλ Άντρας πρόκειται για άνδρα που μίλησε στο Channel12 και υποστηρίζει πως βρισκόταν στο όρος Μερόν, αλλά αντιλήφθηκε τον κίνδυνο και δύο ώρες πριν την τραγωδία είχε καλέσει την αστυνομία.

Όπως καταγγέλλει ο ίδιος, οι αρχές τον αγνόησαν: «Ήθελα να μπω… και είδα το πλήθος… μπήκα μέσα γιατί με ρούφηξε με το πλήθος με τεράστια πίεση. Ήθελα να ξεφύγω πίσω αλλά δεν μπορούσα» είπε.

Ο άνδρας, που έδωσε στη δημοσιότητα μόνο το όνομα Yehuda, είπε ότι τελικά κατάφερε να ξεφύγει από το πλήθος και κάλεσε την αστυνομία λέγοντας τους ότι ο κίνδυνος ήταν μεγάλος και θα μπορούσε να αποβεί μοιραίος. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι του επεσήμαναν πως η γραμμή ήταν μόνο για κλήσεις έκτακτης ανάγκης και ότι θα έπρεπε να μιλήσει με αξιωματικούς που βρίσκονταν εκεί κάτι που υποστηρίζει πως έκανε, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

«Ένιωσα ότι δεν με πήραν στα σοβαρά» είπε.

Χτυπούσαν τα τηλέφωνα των νεκρών από μητέρες και συζύγους

Τα κινητά των νεκρών χτυπούσαν από τους συγγενείς τους μετά την τραγωδία στο Μερόν, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των υπηρεσιών διάσωσης που έσπευσε στο σημείο του δυστυχήματος. Η περιγραφή του σοκάρει: «Τα τηλέφωνα των νεκρών δεν σταματούσαν να χτυπούν. Βλέπαμε πως οι κλήσεις προέρχονταν από μαμάδες και συζύγους».

Μετά την τραγωδία το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, που δεν ήταν και το καλύτερο στην περιοχή, κατέρρευσε. Συγγενείς των συγκεντρωμένων καλούσαν σε απόγνωση για να δουν αν οι δικοί τους είναι ζωντανοί, το δίκτυο κατέρρευσε και οι επικοινωνίες διεκόπηκαν.

Πολλοί από τους υπερορθόδοξους που συμμετείχαν στην εκδήλωση δεν είχαν καν smartphones που να συνδέονται στο internet και δεν μπορούσαν ούτε μήνυμα να στείλουν για να καθησυχάσουν τους δικούς τους, αναφέρουν τοπικά Μέσα. Οι συγγενείς τους πόσταραν φωτογραφίες τους στα social media και ζητούσαν να μάθουν αν είναι ανάμεσα στους ζωντανούς.

Οι «Τimes of Israel» αναφέρουν πως ακόμη και τώρα οικογένειες νεκρών δεν έχουν επίσημη ενημέρωση ενώ αναμένεται μέχρι απόψε το βράδυ να έχουν ταυτοποιηθεί όλα τα θύματα της τραγωδίας.

Οι υπηρεσίες διάσωσης απέδωσαν τους θανάτους στον συνωστισμό του πλήθους. Στην εβραϊκή θρησκευτική γιορτή του Λαγκ Μπα Όμερ, γύρω από τον τάφο του ραβίνου Σιμόν Μπαρ Γιοχάι, που ήταν ταλμουδιστής του 2ου αιώνα μ.Χ. και στον οποίο αποδίδεται το Ζοχάρ, κεντρικό βιβλίο του εβραϊκού μυστικισμού βρίσκονταν πάνω από 10.000 άτομα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους διοργανωτές περισσότερα από 650 λεωφορεία ναυλώθηκαν από όλη τη χώρα μεταφέροντας περίπου 30.000 άτομα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου