ΔΙΕΘΝΗ

Οι Γκρίζοι Λύκοι θέτουν θέμα για Φαρμακονήσι και Γαϊδουρονήσι

οι-γκρίζοι-λύκοι-θέτουν-θέμα-για-φαρμα-364877

Για άλλη μία φορά, το Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας (MHP) θέτει ζήτημα κυριαρχίας σε νησίδες του Αιγαίου. Σε παρέμβασή του στην Εθνοσυνέλευση, ο βουλευτής Ερκάν Ακτσάι ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, διότι -όπως είπε- «αποδέχεται πράξεις κυριαρχίας, όπως τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων Τούρκων επισκεπτών, που γίνονται από την ελληνική διοίκηση σε νησίδες του Αιγαίου», όπως για παράδειγμα το Φαρμακονήσι και το Γαϊδουρονήσι.

Σύμφωνα με τον Τούρκο βουλευτή, οι εν λόγω νησίδες «είναι τουρκικά εδάφη από την εποχή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου απάντησε, λέγοντας πως τα ζητήματα κυριαρχίας στο Αιγαίο έχουν ρυθμιστεί από τις συνθήκες της Λοζάνης και των Παρισίων.

«Υπάρχουν προβλήματα συνδεόμενα με την κυριαρχία ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων και τα προβλήματα αυτά συζητούνται μέσω του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. Η χώρα μας επιθυμεί να βρεθεί μόνιμη λύση βάσει της αρχής της ευθυδικίας και λαμβανομένων υπ’ όψιν των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας. Ο υπουργός μας διστάζει να διεκδικήσει δικαιώματα πάνω σε ένα νησί που του ανήκει» είπε ο Ακτσάι.

Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Haberturk» λέει: «Δεν υπάρχει κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο νησί ανήκει στους Έλληνες. Η συνθήκη της Λοζάνης και η Συνθήκη των Παρισίων δεν περιέχουν κανένα άρθρο που να αναφέρεται σ’ αυτά τα δύο νησιά. Αυτά τα δύο νησιά συνεχίζουν, από την εποχή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, να είναι δικά μας».

Zougla.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου