ΔΙΕΘΝΗ

Τύμπανα πολέμου στην Ουκρανία: 150.000 πάνοπλοι Ρώσοι στρατιώτες παίρνουν θέση στα σύνορα

τύμπανα-πολέμου-στην-ουκρανία-150-000-πάνοπ-625987

Σειρήνες πολέμου ηχούν στην Ουκρανία, στα σύνορα της οποίας έχει συγκεντρωθεί ισχυρή δύναμη του Ρωσικού στρατού, με την ένταση μεταξύ των δύο χωρών να κλιμακώνεται διαρκώς και την ατμόσφαιρα να μυρίζει μπαρούτι.

Οι δύο χώρες βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση από το 2014, όταν Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία και τάχθηκε με το μέρος των αυτονομιστικών δυνάμεων στο Ντονμπάς. Η πρόσφατη επιδείνωση της κατάστασης αλλά και η δεδομένη στρατηγική σημασία της Ουκρανίας για τη Μόσχα ανησυχεί ιδιαίτερα τη διεθνή κοινότητα και υπενθυμίζει ότι η σύγκρουση δεν έχει τελειώσει πραγματικά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε το πρωί της Δευτέρας, δια του εκπροσώπου της σε θέματα διπλωματίας, την απογοήτευσή της για την αύξηση των εντάσεων με τη Ρωσία και χαρακτήρισε “πολύ επικίνδυνη” την κατάσταση στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, τόνισε πως είναι ορατός ο κίνδυνος για περαιτέρω κλιμάκωση εξαιτίας της στάσης της Μόσχας και της συσσώρευσης ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Μάλιστα σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP, ο κ. Μπορέλ που κατέκρινε τη στάση της Ρωσίας και υπογράμμισε την ισχυρή στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία, αποκάλυψε πως στα σύνορα των δύο χωρών έχουν συγκεντρωθεί 150.000 Ρώσοι στρατιώτες, προκαλώντας φόβους για μια στρατιωτική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ στις δηλώσεις του επίσης καυτηρίασε τη στάση της Μόσχας στο ζήτημα του Αλεξέι Ναβάλνι, ενώ εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Τσεχία, η οποία προχώρησε στην απόφαση.

Κλιμακώνονται οι συγκούσεις στο Ντονμπάς – Νεκρός Ουκρανός στρατιώτης από φιλορώσους αυτονομιστές

Την ένταση στην περιοχή αυξάνει ο θάνατος Ουκρανού στρατιώτη σε συγκρούσεις με τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι εχθροπραξίες έχουν πολλαπλασιαστεί στο πλαίσιο της αναζωπύρωσης των εντάσεων με τη Μόσχα.

Το νέο αυτό περιστατικό σημειώνεται την ώρα που το βράδυ, προβλέπεται να διεξαχθούν μέσω διαδικτύου ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε συμβούλους των αρχηγών κρατών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες αυτές θα επιτρέψουν την αποκατάσταση της εκεχειρίας στο μέτωπο έπειτα από τη σύνοδο κορυφής που είχε την Παρασκευή με τον ομόλογό του της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Έπειτα από εκεχειρία που τηρείτο σε μεγάλο βαθμό κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, οι συγκρούσεις πολλαπλασιάστηκαν ανάμεσα στο Κίεβο και τους φιλορώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία. Η Ουκρανία έχει γνωστοποιήσει τον θάνατο περίπου 30 στρατιωτικών της στο μέτωπο φέτος έναντι 50 καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020. Οι αυτονομιστές έχουν ανακοινώσει από την πλευρά τους ότι περίπου 20 από τις τάξεις τους έχουν σκοτωθεί από τον Ιανουάριο.

Η Ρωσία απο την πλευρά της διαβεβαιώνει ότι “δεν απειλεί κανέναν” καταγγέλλοντας ταυτοχρόνως ουκρανικές “προκλήσεις”. Ο πόλεμος στο Ντονμπάς έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 13.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό σχεδόν 1,5 εκατομμυρίου από τότε που ξέσπασε, πριν από επτά χρόνια, μετά την προσάρτηση από τη Μόσχα της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου