ΔΙΕΘΝΗ

Μάρκους Ζέντερ: Ο απίθανος πολιτικός – σόουμαν που είναι φαβορί για τη διαδοχή της Μέρκελ

μάρκους-ζέντερ-ο-απίθανος-πολιτικός-629194

Είναι ένας πολιτικός τελείως διαφορετικός από αυτό που έχουμε συνηθίσει, πρωθυπουργός του ομόσπονδου κρατιδίου της Βαυαρίας, αλλά επίσης τηλεπαρουσιαστής επί σειρά ετών του πιο δημοφιλούς σόου της Βαυαρίας, και γνωστός ακόμη περισσότερο για τις εκκεντρικές μεταμφιέσεις του.

Το όνομά του είναι Μάρκους Ζέντερ, είναι 54 ετών, και είναι επισήμως ένας από τους υποψηφίους για τη διαδοχή της σιδηράς καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στο τιμόνι του κόμματός της, CDU.

Ο Μάρκους Ζέντερ ήταν ο παρουσιαστής του σόου «Fastnacht in Franken» (Καρναβάλι της Φραγκονίας), που μεταδίδεται ζωντανά από το 1987 και είναι η πιο επιτυχημένη μετάδοση στην βαυαρική τηλεόραση. Το πάρτι που ακολουθεί το δημοφιλές σόου αποτελεί κάθε χρόνο σημείο αναφοράς για την κοσμική ζωή της Γερμανίας, καθώς παρίστανται σε αυτό τουλάχιστον 700 καλεσμένοι από τον κόσμο της πολιτική, των επιχειρήσεων και του θεάματος.

Παραμερίζοντας τις τυπικότητες, ο Ζέντερ μεταμορφώνεται και περπατά στο κόκκινο χαλί του συνεδριακού κέντρου Mainfrankensäle, όπου γίνεται το πάρτι, κάθε φορά ως άλλος χαρακτήρας, δείχνοντας ότι δεν τον τρομάζει καθόλου να τσαλακώνεται.

Ήταν το 2013, όταν έφτασε στο πάρτι ντυμένος Μέρλιν Μονρόε με κατάλευκο φόρεμα, φτερά μποα στην ίδια απόχρωση και ξανθιά περούκα, έχοντας την χαρακτηριστική ελιά της σταρ ζωγραφισμένη στο μάγουλο. «Η Μέριλιν είναι φιγούρα λατρείας και ίσως είμαι κι εγώ», είχε δηλώσει με χιούμορ σχετικά με την μεταμφίεσή του.

Έναν χρόνο μετά, έκλεψε την παράσταση ως Σρεκ. Μάλιστα, είχε ποζάρει χαρούμενος δίπλα στον Χορστ Ζέεχοφερ, ο οποίος, ως πρωθυπουργός του κρατιδίου, φορούσε σμόκιν και χρωματιστό παπιγιόν.

Τρία χρόνια αργότερα, το 2017, ο τότε Βαυαρός υπουργός Οικονομικών είχε μεταμφιεστεί σε Χόμερ Σίμπσον, με το χαρακτηριστικό κίτρινο κεφάλι του πρωταγωνιστή των δημοφιλούς καρτούν. «Ο Χόμερ Σίμπσον θα ψηφίσει για την CSU», είχε πει.

Μπορεί κάθε χρόνο, ο Ζέντερ να μεταμφιεζόταν σε κάτι εντελώς απρόσμενο, ωστόσο, το 2019, όταν και ανέλαβε την ηγεσία της CSU εμφανίστηκε για πρώτη φορά με κοστούμι και χρωματιστό παπιγιόν, μια απόφαση, που όπως εξομολογήθηκε, ήταν αρκετά δύσκολη.

«Φυσικά είμαι περήφανος: οι μεταμφιέσεις μου έδωσαν μεγάλη χαρά για πάνω από δέκα χρόνια. Αλλά όλα έχουν τον χρόνο τους», είχε πει σε δηλώσεις του πέρυσι.

Οι καθημερινές συνήθειες του Ζέντερ

Τι και αν οι εμφανίσεις του στο «Fastnacht in Franken» έκαναν τον γύρο των γερμανικών Μέσων, οι Γερμανοί δεν μπορούν εύκολα να βρουν πολλές λεπτομέρειες για την προσωπική του ζωή.

Ο Ζέντερ, του οποίου οι γονείς διευθύνουν μια μικρή κατασκευαστική επιχείρηση, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νυρεμβέργη, μια πόλη της Φρανκονίας. Ενώ η περιοχή ανήκε στη Βαυαρία για περίπου δύο αιώνες, ούτε οι ντόπιοι, ούτε οι πολίτες αλλού στο κρατίδιο, την θεωρούν πραγματική Βαυαρία («Ποιοι είναι οι Φραγκόνιοι; Σίγουρα όχι Βαυαροί», έγραψε κάποτε η Süddeutsche Zeitung (με έδρα το Μόναχο), σύμφωνα με το Politico. «Στην περίπτωση του Ζέντερ, κανένα από αυτά δεν φαίνεται να τον επηρέασε. Ούτε καν το γεγονός ότι πριν παντρευτεί, απέκτησε μια κόρη εκτός γάμου με μια γυναίκα που συνάντησε σε σολάριουμ».

Αυτές είναι μερικές από τις ελάχιστες πληροφορίες που έχουν αποκαλυφθεί για τη ζωή του Βαυαρού πολιτικού, ο οποίος φροντίζει να κρατά την οικογενειακή του ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Κάποτε, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι προσέχει η οικογένεια να παραμένει οικογένεια. «Ο κανόνας μας είναι: Η προσωπική ζωή παραμένει ιδιωτική και το σπίτι… σπίτι. Θέλω τα παιδιά να μπορούν να συνεχίσουν την κανονική τους ζωή», είχε πει. Τα παιδιά του δεν ήταν μαζί ούτε στην εκλογή του, ούτε στην ορκωμοσία του, κίνηση που δείχνει ότι κάνει τα λόγια του πράξη.

Ο Ζέντερ μιλά μόνο για τον εαυτό του και με φειδώ. «Σηκώνομαι πολύ νωρίς το πρωί, μεταξύ 05:30-06:00. Και όταν είμαι σπίτι το σαββατοκύριακο πάω τους σκύλους βόλτα στον φούρνο», είχε αποκαλύψει, προσθέτοντας ότι πάει για ύπνο λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Ο Βαυαρός δεν πίνει σχεδόν καθόλου αλκοόλ, ενώ απολαμβάνει να κάνει ποδήλατο, να κολυμπά και να παίζει τένις. «Το κολύμπι καθαρίζει το μυαλό», υποστηρίζει.

Πρώτος στις δημοσκοπήσεις για την καγκελαρία

Ο Μάρκους Ζέντερ ηγείται στις δημοσκοπήσεις στη Γερμανία έναντι του Αρμιν Λάσετ, με το 44% των Γερμανών να θεωρούν τον αρχηγό της CSU καταλληλότερο για το χρίσμα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του νέου Deutschlandtrend, που παρουσιάστηκε από το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD, το 72% των ψηφοφόρων της Χριστιανικής Ένωσης προτιμά ως υποψήφιο καγκελάριο τον κ. Ζέντερ, έναντι του 15% που επιλέγει τον Λάσετ.

Πάντως, το Politico χαρακτηρίζει τον Ζέντερ «πρίγκιπα της Βαυαρίας», υποστηρίζοντας σε δημοσίευμά του ότι ο πολιτικός είναι ο καθαρός νικητής της κούρσας των Γερμανών συντηρητικών ακόμα και αν χάσει. Οπως σχολιάζει το δημοσίευμα, η θέση του Ζέντερ, η οποία κατέχει σαρωτική περιφερειακή εξουσία, είναι τόσο πολυπόθητη που το μέγεθός της συγκρίνεται συχνά με εκείνη που απολάμβαναν οι Βαυαροί βασιλιάδες.

[in.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου