ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: «Αν χρειαστεί, θα επέμβουμε στην Κύπρο»

ερντογάν-αν-χρειαστεί-θα-επέμβουμε-σ-632805

Στο δρόμο των λεκτικών προκλήσεων επανέρχεται ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες μόνο ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον ΥΠΕΞ της γείτονος Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα. O Ερντογάν έσπευσε να ανεβάσει τους τόνους για την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι η Άγκυρα έχει στόχο να κάνει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου.

«Εμείς στην Ανατολική Μεσόγειο το μεγάλο μας άλμα το κάναμε με τη συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη. Η Τουρκία με το θέμα της Λιβύης έδειξε την αποφασιστικότητα της και στο ζήτημα των σεισμικών ερευνών και στο θέμα των γεωτρήσεων. Εμείς εκεί μπορούμε να κάνουμε και σεισμογραφικές έρευνες και γεωτρήσεις. Η Ελλάδα ενοχλήθηκε διότι δεν διαθέτει τέτοια πλοία. Όμως η Ελλάδα δεν έχει και δικαιώματα στην περιοχή όπως έχουμε εμείς», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε τηλεοπτική του συνομιλία με νέους.

Mάλιστα θέλοντας να αναδείξει και τις «υποχωρήσεις» που έχει κάνει η Άγκυρα τον τελευταίο καιρό για τα μάτια της ΕΕ, ο Ερντογάν ανέφερε: «Σε όλες τις διαμάχες στην Ανατολική Μεσόγειο, αν δεν μπορούσαμε να έχουμε μια πιο «απαλή» προσέγγιση, η κατάσταση θα ήταν διαφορετική. Αλλά δείξαμε κατανόηση και όταν ήρθε ο καιρός, αποσύραμε τα πλοία μας για να τα επιδιορθώσουμε».

«Αν χρειαστεί, θα επέμβουμε στην Κύπρο»

Σε ό,τι αφορά τις διαμαρτυρίες της Κύπρου για τις πολύμηνες έρευνες με γεωτρύπανα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο Ερντογάν υποστήριξε σύμφωνα με το AHaber: «Eίπαμε και κάτι ακόμα στην ΚύπροQ δεν θα επιτρέψουμε να σφετεριστούν τα δικαιώματα της βόρειας Κύπρου. Αν χρειαστεί, θα επέμβουμε. Τα πλοία μας αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα να πλεύσουν. Αν χρειαστούν να γίνουν βήματα, θα τα κάνουν. Εμείς δεν αποφεύγουμε τις συνομιλίες,αρκεί να ξέρουν πως πρέπει να σέβονται την Τουρκία».

Πυρά και κατά του Ντράγκι

Κατά την ίδια συνάντηση ο Ερντογάν εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση και κατά του πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι μετά τις δηλώσεις του πρώην προέδρου της ΕΚΤ για το sofagate, όταν και χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Τουρκίας «δικτάτορα».

«Οι δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού καταδεικνύουν μια παντελή αναίδεια και χυδαιότητα», είπε ο Ερντογάν «Ενώ ελπίζαμε ότι θα οδηγούσαμε τις σχέσεις μας σε πιο προχωρημένο επίπεδο, αυτός ο τύπος που αποκαλείται Ντράγκι, τους επέφερε πλήγμα», πρόσθεσε.

Αφορμή για την κρίση στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ρώμης στάθηκε το λεγόμενο Sofagate, την περασμένη εβδομάδα. Όταν η φον ντερ Λάιεν και ο Μισέλ έγιναν δεκτοί από τον Ερντογάν, εκείνη αναγκάστηκε να καθίσει σε έναν καναπέ, καθώς υπήρχαν μόνο δύο πολυθρόνες, τις οποίες κατέλαβαν ο Τούρκος πρόεδρος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Τουρκία απέρριψε τις επικρίσεις υποστηρίζοντας ότι απλώς ακολούθησε τις οδηγίες που της έδωσαν οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες τήρησης του πρωτοκόλλου. Αντιδρώντας όμως σε αυτό το επεισόδιο και στη συμπεριφορά που επιφύλαξε στην φον ντερ Λάιεν, ο Ντράγκι κατήγγειλε τον Ερντογάν, την περασμένη Πέμπτη, αποκαλώντας τον «δικτάτορα».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου