ΔΙΕΘΝΗ

Ταϊβάν: Καρέ–καρέ η σύγκρουση του τρένου με το φορτηγό που προκάλεσε τον θάνατο 50 επιβατών

ταϊβάν-καρέ-καρέ-η-σύγκρουση-του-τρέ-642444

Οι συγκλονιστικές στιγμές πριν και κατά τη διάρκεια του φοβερού σιδηροδρομικού δυστυχήματος που σημειώθηκε στην Ταϊβάν, και κόστισε τη ζωή σε 50 ανθρώπους, αφήνοντας άλλους 200 τραυματίες, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

Στο βίντεο – ντοκουμέντο που κατέγραψε η κάμερα της αμαξοστοιχίας Taroko Express βλέπουμε την σφοδρή σύγκρουσή της με το φορτηγό που βρισκόταν στις ράγες, με αποτέλεσμα να εκτροχιαστούν τα οκτώ βαγόνια την ώρα που ο συρμός ετοιμαζόταν να διασχίσει τούνελ λίγο πιο έξω από την πόλη Χουαλιέν.

Οι ειδικοί συνθέτουν τα κομμάτια του παζλ προκειμένου να εντοπίσουν τις ακριβείς συνθήκες της σιδηροδρομικής τραγωδίας. Σύμφωνα με την Guardian, το τρένο με τους 500 επιβάτες συγκρούστηκε με το φορτηγό με ταχύτητα μεγαλύτερη των 120 χλμ την ώρα, σχεδόν ένα λεπτό αφότου το φορτηγό «γλίστρησε» στις ράγες από έναν κατηφορικό δρόμο.

Σύμφωνα με τον Δρ. Γιουνγκ Χονγκ Τζου, επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών της Ταϊβάν που παρουσίασε το εν λόγω βίντεο, ο μηχανοδηγός – που έχασε τη ζωή του στο δυστύχημα – προσπάθησε να πατήσει φρένο, αλλά είχε ελάχιστα δευτερόλεπτα στη διάθεσή του για να αντιδράσει. «Εκανε ό,τι μπορούσε για να αποτρέψει την καταστροφή», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο το Taroko Express θα χρειαζόταν περίπου 500-600 μέτρα για να σταματήσει τελείως, όμως είχε μπροστά του περίπου τη μισή από αυτήν την απόσταση. Το τρένο κινούνταν με 125 χλμ την ώρα κατά προσέγγιση, και πριν την σύγκρουση πρόλαβε να επιβραδύνει στα 121 χλμ/ώρα, σύμφωνα με τους Taipei Times. Μετά τη σύγκρουση, τα μπροστινά βαγόνια συνεθλίβησαν πάνω στα τοιχώματα του τούνελ, σκοτώνοντας δεκάδες επιβάτες και εγκλωβίζοντας κάποιους για ώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 24ωρα μετά το δυστύχημα, οι ερευνητές εστίασαν την προσοχή τους στο φόρτηγό που βρέθηκε στις ράγες. Ο 49χρονος οδηγός του έχει τεθεί υπό κράτηση, και απομένει να καθοριστεί εάν το ατύχημα προκλήθηκε από ανθρώπινο λάθος (όπως π.χ. αν είχε ξεχάσει να βάλει χειρόφρενο) ή εάν το όχημα γλίστρησε εξαιτίας μηχανολογικής βλάβης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου