ΔΙΕΘΝΗ

Απεβίωσε ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε κωπηλατώντας μόνος του τον Ατλαντικό

απεβίωσε-ο-πρώτος-άνθρωπος-που-διέσχι-366257
O Τζον Φερφαξ, o πρώτος άνθρωπος που διέσχισε κωπηλατώντας τον Ατλαντικό το 1969 και επανέλαβε τον άθλο του το 1972 διασχίζοντας τον Ειρηνικό, πέθανε σε ηλικία 74 ετών.
Ο Φέρφαξ έγινε γνωστός το 1969 όταν διέσχισε τον Ατλαντικό Ωκεανό μόνος του κωπηλατώντας σε μια ειδικά διαμορφωμένη βάρκα (Britannia, φωτό). Ο θαρραλέος βρετανός ολοκλήρωσε το ιστορικό του ταξίδι σε έξι μήνες, διανύοντας μια απόσταση άνω των 8.000 χιλιομέτρων. Στην πορεία του από τα Κανάρια νησιά ως την Φλοριντα, όπου ο μόνος οδηγός του ήταν τα άστρα, ο Φέρφαξ είχε να αντιμετωπίσει τις σφοδρές καταιγίδες του Ατλαντικού, την εξάντληση από την μονοφαγία και φυσικά τους… καρχαρίες.
Ο «επαγγελματίας της περιπέτειας» όπως αυτοαποκαλούνταν επανέλαβε το εγχείρημα το 1972. Αυτή τη φορά μαζί με τη φίλη του, Σύλβια Κουκ, ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που διέσχισαν τον Ειρηνικό Ωκεανό. Το ταξίδι διήρκεσε έναν ολόκληρο χρόνο και η απόσταση που διένυσαν ήταν 12.875 χιλιόμετρα, από το Σαν Φρανσίσκο στην Αυστραλία. Σε αυτό το ταξίδι ήταν πιο άτυχος, καθως σε μια περίπτωση ένας καρχαρίας κατάφερε να του κόψει ένα ολόκληρο κομμάτι από το χέρι, αλλά ο Φέρφαξ συνέχισε να κωπηλατεί.

Ο Φέρφαξ πέθανε από καρδιακή προσβολή στο Λας Βέγκας, όπου είχε αποσυρθεί εδώ και χρόνια. Μιλούσε πέντε γλώσσες, αγαπούσε τη μαγειρική και έπαιζε τακτικά μπακαρά στα διάσημα καζίνο της πόλης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου