ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία και Γερμανία κατά της AstraZeneca: Πολίτες αμφισβητούν το εμβόλιο και δεν πάνε στα ραντεβού

γαλλία-και-γερμανία-κατά-της-astrazeneca-πολίτε-693680

Aφού αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraΖeneca, Γερμανία και Γαλλία πληρώνουν το τίμημα καθώς πολλοί είναι οι πολίτες που διστάζουν να το κάνουν επιβραδύνοντας το εμβολιαστικό πρόγραμμα των δύο χωρών.

Γερμανία και η Γαλλία έχουν εμβολιάσει μέχρι στιγμής μόνο το 6% του πληθυσμού τους, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail.»

Για παράδειγμα, στη Γερμανία, χορηγήθηκαν μόνο 150 χιλιάδες δόσεις του εμβολίου την Παρασκευή ενώ είχαν προγραμματιστεί να γίνουν 1,5 εκατομμύρια δόσεις με πολλούς να παραλείπουν σκοπίμως το ραντεβού αφότου ενημερώθηκαν ότι θα κάνουν το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της βρετανοσουηδικής εταιρείας AstraZeneca.

Πολιτικοί σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, έχουν εκφράσει φόβους ότι το εμβόλιο είναι «σχεδόν αναποτελεσματικό» σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, παρά τα ελάχιστα δεδομένα που υποστήριζαν αυτή την εκδοχή κι ενώ πολλές υγειονομικές αρχές έχουν εγκρίνει τη χρήση του γι΄αυτή την ηλικιακή κατηγορία.

Τώρα όμως, οι Ευρωπαίοι ηγέτες παροτρύνουν τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο της Οξφόρδης υπό το φόβο ότι θα εκτροχιαστεί περαιτέρω το πρόγραμμα εμβολιασμού στην γηραιά ήπειρο το οποίο εξακολουθεί να υστερεί έναντι του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν εμβολιάσει μόλις το 6% του πληθυσμού τους, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη χορηγήσει την πρώτη δόση τουλάχιστον στο 26% του πληθυσμού του», αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα.

Στο Βερολίνο, το κέντρο εμβολιασμού «Tegel», το οποίο χορηγεί μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca, αναφέρει ότι μόνο 200 πολίτες προσέρχονται καθημερινά στο ραντεβού τους.

Σε ημερήσια βάση τα προγραμματισμένα ραντεβού είναι 3.800, όπως αναφέρουν οι «The Times».

Στη Γαλλία, οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα αρνούνται επίσης να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τα σχόλια του Εμανουέλ Mακρόν για την αποτελεσματικότητά του σε άτομα άνω των 65 ετών.

Ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε το εμβόλιο για όλους τους ενήλικες, η κυβέρνηση της Γερμανίας αποφάσισε ότι δεν πρέπει να χορηγηθεί σε άτομα άνω των 65 ετών.

Αυτή τη στιγμή το εμβόλιο των AstraZeneca χορηγείται μόνο στο υγειονομικό προσωπικό και σε άτομα κάτω των 65 ετών με υποκείμενα νοσήματα.

Ο Καρλ Λάουτερμπαχ, επιδημιολόγος και βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία, δήλωσε:
«Τα κέντρα εμβολιασμού είναι έτοιμα, το εμβόλιο είναι εκεί όπως και οι ομάδες εμβολιασμού…Αλλά το εμβόλιο παραμένει αχρησιμοποίητο επειδή δεν εμφανίζονται αρκετά άτομα στα προγραμματισμένα ραντεβού. Αυτή είναι μια παράλογη και αφόρητη κατάσταση».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Βερολίνου, Μίχαελ Μούλερ, απείλησε τους πολίτες ότι θα τους στείλει πίσω στην… ουρά εάν δεν κάνουν το εμβόλιο της Οξφόρδης και προτιμήσουν αυτό των Pfizer και ΒionTech.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου