ΔΙΕΘΝΗ

Απίστευτες εικόνες με στρατό στο Καπιτώλιο: Σε εξέλιξη η συζήτηση για αποπομπή Τραμπ [Live]

απίστευτες-εικόνες-με-στρατό-στο-καπι-782523

Ξεκίνησε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ η συζήτηση για την αποπομπή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγορείται ότι ενθάρρυνε τις ταραχές στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου που είχαν ως αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Το τετρασέλιδο άρθρο της κατηγορίας που θα ψηφίσει η αίθουσα την Τετάρτη, υποστηρίζει ότι ο Τραμπ τροφοδότησε τους υποστηρικτές του επί μήνες με ψευδείς ισχυρισμούς ότι εκτεταμένη απάτη του κόστισε τις εκλογές του 2020 και στη συνέχεια τους παρότρυνε να αμφισβητήσουν τα αποτελέσματα πριν βαδίσουν στο Καπιτώλιο.

“Απειλούσε την ακεραιότητα του δημοκρατικού συστήματος, παρενέβη στην ειρηνική μετάβαση της εξουσίας και απειλούσε ένα ισότιμο κυβερνητικό κλάδο. Έτσι πρόδωσε την εμπιστοσύνη του ως Προέδρος, για πρόδηλη ζημία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών”, αναφέρει το έγγραφο του Σώματος.

Η ψηφοφορία για το κατηγορητήριο αναμένεται να διεξαχθεί περίπου στις 15:00 τοπική ώρα (22:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), ενώ να σημειωθεί πως οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία στο Σώμα. Η απόφαση τους θα σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη της διαδικασίας αποπομπής εναντίον του 45ου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα γίνει ο πρώτος στην ιστορία που κατηγορείται δύο φορές στο Κογκρέσο.

Δείτε live:

Πελόζι: Ο Τραμπ συνιστά “προφανή και άμεσο” κίνδυνο για τις ΗΠΑ και “πρέπει να φύγει”

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνιστά “προφανή και άμεσο” κίνδυνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και “πρέπει να φύγει”, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, κατά την έναρξη της συζήτησης.

Ξέρουμε ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υποκίνησε αυτήν την εξέγερση, αυτήν την ένοπλη στάση εναντίον της χώρας μας“, εξήγησε η Πελόζι, ζητώντας να καταστεί υπόλογος για την εισβολή των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου, που στοίχισε τη ζωή σε 5 ανθρώπους. “Πρέπει να φύγει. Είναι ένας σαφής και άμεσος κίνδυνος για το έθνος που όλοι μας αγαπούμε“, τόνισε.

Λίγο νωρίτερα, η Βουλή, με ψήφους 221 υπέρ έναντι 203 κατά, ενέκρινε την πρόταση να συζητηθεί σήμερα η παραπομπή του Τραμπ. Θα ακολουθήσει αργότερα νέα ψηφοφορία επί του κατηγορητηρίου.

Η διαδικασία

Μόλις το Σώμα περάσει το άρθρο κατηγορίας και το στείλει στη Γερουσία, το ανώτερο τμήμα πρέπει να ξεκινήσει γρήγορα μια δίκη. Στη συνέχεια θα ψηφίσει εάν θα καταδικάσει τον Τραμπ. Το Σώμα θα στείλει το άρθρο στο Καπιτώλιο αμέσως, δήλωσε η Τετάρτη ο ηγέτης της πλειοψηφίας Στένυ Χόιερ. Η Γερουσία σχεδιάζει να συνεδριάσει στις 19 Ιανουαρίου. Ο ηγέτης της μειοψηφίας της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ, υποστήριξε ότι ο αρχηγός της πλειοψηφίας, Μιτς ΜακΚόνελ, μπορεί να επικαλεστεί έκτακτη ανάγκη για να επισπέυσει την διαδικασία, Ωστόσο ο Μιτς Μακόνελ, δεν θα κάνει χρήση των έκτακτων εξουσιών του για να συγκαλέσει μια συνεδρίαση του Σώματος αυτήν την εβδομάδα, ενώ η Βουλή προχωρά τη διαδικασία παραπομπής του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε ο εκπρόσωπός του στο Twitter.

Ενώ η Γερουσία μπορεί να μην έχει αρκετό χρόνο για να απομακρύνει τον Πρόεδρο από το αξίωμα, μπορεί να τον εμποδίσει τον Τραμπ να βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2025. Επισης θα μπορούσε να χάσει τα προνόμια που δίνονται σε πρώην προέδρους των ΗΠΑ.

Αμερικανική βάση θυμίζει το Κογκρέσο

Οι ενισχύσεις έχουν φτάσει στο Καπιτώλιο με εκατοντάδες μέλη της Εθνικής Φρουράς να βρίσκονται κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο στους διαδρόμους μέσα στο Καπιτώλιο και τις εικόνες να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου