ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΟΗΕ αφαίρεσε τη μαριχουάνα από τα «σκληρά» ναρκωτικά

ο-οηε-αφαίρεσε-τη-μαριχουάνα-από-τα-σκ-808660

Να αφαιρέσει τη μαριχουάνα από τη λίστα με τα «σκληρά» και επικίνδυνα ναρκωτικά, αποφάσισε η αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ, σε μια εξέλιξη που θεωρείται αρκετά σημαντικά αναφορικά με τη χρήση της κάνναβης για ιατρικούς λόγους.

Σύμφωνα με πηγές των New York Times, η απόφαση ελήφθη μέσα στην εβδομάδα και έγινε δεκτή, στην πλειοψηφία, με θετικά σχόλια και ανακούφιση σε πολλές περιπτώσεις, από ομάδες ανθρώπων και συλλογικότητες που μάχονταν πολύ καιρό για τον σκοπό αυτό.

Η επιτροπή του ΟΗΕ που έχει τη βάση της στη Βιέννη, έλαβε υπόψη για τη συγκεκριμένη απόφαση μια σειρά από συστάσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον αποχαρακτηρισμό της κάνναβης ως «επικίνδυνου ναρκωτικού», ενώ το ίδιο θα ισχύει και για τα παράγωγά της. Οι συστάσεις αυτές επικεντρώθηκαν στην ανάγκη να εξαιρεθεί η κάνναβη από μια λίστα του 1961 που την συμπεριελάμβανε ανάμεσα σε άλλα εξαιρετικά εξαρτησιογόνα οπιοειδή, όπως η ηρωίνη.

Η απόφαση δεν θα έχει άμεση εφαρμογή, σύμφωνα με τους ειδκιούς, καθώς τα διάφορα κράτη θα έχουν ενστάσεις στο πώς να χαρακτηρίσουν την κάνναβη.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου