ΔΙΕΘΝΗ

Βόρεια Κορέα : Εκτέλεσαν δημόσια άντρα επειδή παραβίασε τα μέτρα για τον κορονοϊό

βόρεια-κορέα-εκτέλεσαν-δημόσια-άντρα-808804

Με δημόσια εκτέλεση από στρατιωτικό απόσπασμα φέρεται να τιμώρησε η Βόρεια Κορέα έναν άντρα γύρω στα 50 του που αψήφησε τα περιοριστικά μέτρα για τον κοροναϊό.

Η εκτέλεση έλαβε χώρα στις 28 Νοεμβρίου. Ο άντρας κατηγορήθηκε για λαθρεμπόριο από τα σύνορα με την Κίνα, που έχουν κλείσει.

Σύμφωνα με το Radio Free Asia, εκτελέστηκε δημόσια για να περάσει ένα μήνυμα σχετικά με τον σεβασμό που πρέπει να δείχνουν όλοι στα μέτρα.

Την ώρα που η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να μεταδίδει προς πάσα κατεύθυνση πως δεν έχει ούτε ένα κρούσμα Covid-19, το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν φέρεται να έχει υιοθετήσει «έκτακτα μέτρα καραντίνας» από τις 20 Νοεμβρίου.

Μεταξύ αυτών και η διαταγή στους συνοριοφύλακες να πυροβολούν όποιον πάει να διασχίσει τα σύνορα με την Κίνα. Τα σύνορα προστατεύονται επίσης και από αέρος, ενώ ένα πεδίο με νάρκες περιμένει όποιον τολμά να τα διασχίσει με τα πόδια.

«Έκαναν μια δημόσια εκτέλεση με εκτελεστικό απόσπασμα για να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους εδώ, επειδή εξακολουθούν να διατηρούν επαφή με τους ανθρώπους στην άλλη πλευρά των συνόρων», είπε πηγή στο Radio Free Asia.

Ανθεί το λαθρεμπόριο Κίνας – Βόρειας Κορέας

Ο Κιμ και οι αξιωματούχοι του ανησυχούν για εισαγόμενο κρούσμα από τα κινεζικά σύνορα, έχοντας αυξήσει τις περιπολίες.

Παρά το γεγονός ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας, αλλά και βασικός χρηματοδότης, οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών έχουν μειωθεί κατά 75% το 2020 εξαιτίας της πανδημίας.

Η Πιονγιάνγκ έστειλε μάλιστα νέες δυνάμεις στα σύνορα, για να ελέγξουν ακόμα και τους δικούς της συνοριοφύλακες. Το λαθρεμπόριο ανθεί εκεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Radio Free Asia, με αρκετούς διεφθαρμένους Βορειοκορεάτες στρατιώτες να συμμετέχουν σε αυτό μάλιστα.

Άλλη πηγή είπε στο μέσο πως οι δημόσιες εκτελέσεις είναι ένα από τα τυπικά μέτρα που επιστρατεύει το καθεστώς για να αποσπά τη συμμόρφωση του κόσμου. «Όταν ο κόσμος παραπονιέται επειδή επηρεάζονται τα οικονομικά τους, οι αρχές πάντα τους κλείνουν το στόμα απειλώντας τους είτε με δημόσια εκτέλεση είτε με τη φυλακή», είπε άλλη πηγή.

Η μυστική υπηρεσία της Νότιας Κορέας, NIS, αποκάλυψε την προηγούμενη βδομάδα πως η Πιονγιάνγκ μπήκε σε lockdown και απαγόρευσε την αλιεία.

[in.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου