ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Το Κοινοβούλιο ζητά από την κυβέρνηση να θέσει εκτός νόμου τους Γκρίζους Λύκους

γερμανία-το-κοινοβούλιο-ζητά-από-την-κ-818726

Το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο προέτρεψε την κυβέρνηση να αναλάβει δράση κατά της τουρκικής ακροδεξιάς οργάνωσης Γκρίζοι Λύκοι στη Γερμανία: να τη θέσει εκτός νόμου.

Κοινή πρόταση

Πρόταση ψηφίσματος που υπέβαλαν από κοινού οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU), του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Φιλελευθέρων (FDP) και των Πρασίνων και εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία καλεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να εξετάσει ενδεχόμενο απαγόρευσης του Κινήματος Ülkücü στη Γερμανία.

Στην αιτιολόγηση του αιτήματος, η οργάνωση χαρακτηρίζεται ρατσιστική, αντιδημοκρατική και αντισημιτική και περιγράφεται ως «απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας».

Στο ψήφισμα γίνεται μεταξύ άλλων αναφορά σε αντίστοιχη απόφαση που έλαβε πρόσφατα η γαλλική κυβέρνηση, με την ευχή να ακολουθήσουν σύντομα και άλλες χώρες.

«Ακροδεξιές και εθνικιστικές ιδέες»

Στην ετήσια έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος (BfV) για το 2019, αναφέρεται ότι το κίνημα Ülkücü διατηρεί στη Γερμανία περίπου 11.000 οπαδούς, ενώ περιγράφεται ως «οργάνωση η οποία διαδίδει ακροδεξιές και εθνικιστικές ιδέες».

Βουλευτές του CDU ζητούσαν ήδη πριν λίγες ημέρες την απαγόρευση της λειτουργίας της, επισημαίνοντας ότι «αποτελεί τον βραχίονα του ακροδεξιού τουρκικού κόμματος MHP».

Η απαγόρευση στη Γαλλία

Οι Γκρίζοι Λύκοι, οι οποίοι πρόσφατα ενεπλάκησαν σε βίαιες ενέργειες κατά της αρμενικής κοινότητας στη Γαλλία, διαλύθηκαν στις 4 Νοεμβρίου με απόφαση του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου μετά την εντολή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

«Το κίνημα των Γκρίζων Λύκων διαλύθηκε κατά το υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με τις εντολές του προέδρου της Δημοκρατίας», ανακοίνωσε ο Ζεράλ Νταρμανέν, προσθέτοντας ότι η οργάνωση «υποκινούσε τις διακρίσεις και το μίσος και είχε εμπλακεί σε βίαιες ενέργειες».

Η οργάνωση των Γκρίζων Λύκων ιδρύθηκε στη δεκαετία του 1970 ως παραστρατιωτικό παρακλάδι του εξτρεμιστικού, φασιστικής ιδεολογίας τουρκικού κόμματος MHP (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης) και έγινε γνωστή τη δεκαετία του 1980 για βίαιες ενέργειες κατά αριστερών ακτιβιστών και των μειονοτήτων.

Είναι ενεργή στην Τουρκία, αλλά και εντός της τουρκικής διασποράς στην Ευρώπη και σήμερα πρόσκειται στον Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να υιοθετεί τη θρησκευτική του ρητορική.


Βεβήλωση αρμενικού μνημείου στη Γαλλία από τους Γκρίζους Λύκους

«Πολλοί πυρήνες αυτού του κινήματος έχουν εντοπισθεί στο γαλλικό έδαφος και τα μέλη του συμμετέχουν σε στρατόπεδα εκπαίδευσης», σημειώνεται στο διάταγμα διάλυσης της οργάνωσης.

Οι Γκρίζοι Λύκοι προωθούν ιδεολογία «διακρίσεων έως πρόκλησης βίας κατά ατόμων κουρδικής ή αρμενικής καταγωγής», προστίθεται στο κείμενο.

Αναφέρεται επίσης σε κατασκήνωση στρατιωτικής εκπαίδευσης στην περιοχή της Αρντές τον Δεκέμβριο 2019, σε «ένοπλες διαδηλώσεις» κατά αυτών των μειονοτήτων, όπως στη Ρεν τον Νοέμβριο 2016 και στην Ντεσίν-Σαρπιέ, κοντά στη Λυών τον περασμένο Ιούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου