ΔΙΕΘΝΗ

Καταιγίδα Γιώτα: Ισοπέδωσε ό,τι άφησε όρθιο ο Ητα – Τουλάχιστον 14 νεκροί

καταιγίδα-γιώτα-ισοπέδωσε-ότι-άφησε-ό-818791

Η Γιώτα, ο κυκλώνας που έγινε τροπική καταιγίδα, εξασθένησε σήμερα στο Ελ Σαλβαδόρ, έχοντας αφήσει πίσω τουλάχιστον 14 νεκρούς και τεράστιες ζημιές στην κεντρική Αμερική, κατεστραμμένη ήδη πριν δύο εβδομάδες από προηγούμενο κυκλώνα, τον Ητα.

Τρία παιδιά ανάμεσα στους νεκρούς

Σήμερα οι αρχές της Νικαράγουας ανακοίνωσαν το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σε κατολίσθηση στον νομό Ματαγκάλπα, στον βορρά.

Αυτή η χώρα, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν απομονωμένοι, χωρίς πόσιμο νερό ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, πληρώνει το βαρύτερο τίμημα, συνολικά δέκα άνθρωποι έχασαν εκεί τη ζωή τους.


Ο Γιώτα σκότωσε επίσης έναν άνθρωπο στον Παναμά, έναν στο Ελ Σαλβαδόρ και δύο ακόμη σε ένα κολομβιανό αρχιπέλαγος.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος του Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο Γιώτα έχασε μέρος της έντασής του κατά το πέρασμά του από το Ελ Σαλβαδόρ.


Ομως σφοδρές βροχοπτώσεις συνεχίζουν να πλήττουν τη βόρεια Νικαράγουα.

Στην υψηλότερη κατηγορία

Αφού ενισχύθηκε πάνω από τα ζεστά νερά της Θάλασσας της Καραϊβικής, ο Γιώτα έφτασε τη Δευτέρα στην ξηρά αυτής της χώρας ως κυκλώνας κατηγορίας 5, ο υψηλότερος στην κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον.

Συνοδευόταν από ισχυρούς ανέμους που μερικές φορές έφτασαν τα 260 χλμ/ώρα, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης κυκλώνων, το NHC, που έχει την έδρα του στο Μαϊάμι (Φλόριντα).


Κυβερνητικός αξιωματούχος στο βόρειο τμήμα των ακτών της Νικαράγουας, στην Καραϊβική Θάλασσα, ο Γιαμίλ Ζαπάτα, δήλωσε σήμερα ότι ο Γιώτα έπληξε σκληρά τις υποδομές της πόλης Μπίλουι, της κύριας πόλης αυτής της πλευράς της Νικαράγουας.

Αυτός ο κυκλώνας «έφτασε και τελείωσε» καταστρέφοντας τα πάντα «όσα ο Ητα είχε αφήσει όρθια», εξήγησε ο Ζαπάτα, προσθέτοντας ότι πολλά σπίτια υπέστησαν ζημιές.


«Οι ζημιές είναι πράγματι μεγάλες», δήλωσε ο Ζαπάτα σε τοπικό ΜΜΕ. Η Μπίλουι που έχει περισσότερους από 40.000 κατοίκους, ωστόσο, κατάφερε να ανακτήσει την Τρίτη τη χρήση κινητής τηλεφωνίας και οι πληγέντες άρχισαν σήμερα να καθαρίζουν τα ερείπια.

«Παρέσυρε όλα τα σπίτια»

«Δεν έμεινε τίποτα, ο κυκλώνας παρέσυρε όλα τα σπίτια που ήταν στην ακτή», εξήγησε ο Εστεμπάν Μουρ, ο οποίος έχασε και αυτός το σπίτι του.

Συνολικά, περισσότερες από 110.000 κατοικίες είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και περισσότερες από 47.000 δεν έχουν πλέον τρεχούμενο νερό, σύμφωνα με τις αρχές της Νικαράγουας.


Από την πλευρά της, η Ονδούρα, όπου η τροπική καταιγίδα έφθασε χθες Τρίτη, επλήγη από πλημμύρες, αλλά δεν θρήνησε κανένα θύμα καθώς η καταιγίδα έπεσε γρηγορότερα από το προβλεπόμενο νοτίως του εδάφους της επικράτειάς της.

Η πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα, η οποία έχει πληθυσμό ένα εκατομμύριο κατοίκους, γλύτωσε από τις κατακλυσμιαίες βροχές αλλά η υπερχείλιση ποταμών προκάλεσε σκηνές πανικού στα φτωχά περίχωρά της.

Οι σφοδρότερες βροχοπτώσεις σάρωσαν τις πόλεις Λα Λίμα, Ελ Προγκρέσο και άλλες περιοχές στην κοιλάδα Σούλα, κοντά στο Σαν Πέδρο Σούλα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ονδούρας, που είχε ήδη πληγεί από τον κυκλώνα Ητα.

Πηγή: ΑΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου