Βομβιστική επίθεση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου σχεδίαζαν «θαυμαστές» της Αλ Κάιντα

Τελευταία ενημέρωση: 2012-02-01, 20:37:49
Βομβιστική επίθεση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου σχεδίαζαν «θαυμαστές» της Αλ Κάιντα

Ομολογία ενώπιον δικαστηρίου

Τέσσερις Βρετανοί υπήκοοι, μέλη ισλαμιστικών οργανώσεων, παραδέχθηκαν ενώπιον δικαστηρίου ότι σχεδίαζαν βομβιστική επίθεση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Εμπνευσμένοι από τα κηρύγματα του Υεμενίτη ριζοσπάστη ιμάμη Ανουάρ αλ-Αουλάκι (ο οποίος δολοφονήθηκε πρόσφατα σε αμερικανική επιχείρηση), οι τέσσερις άνδρες προκύπτει ότι επεδίωκαν επίσης να στείλουν πέντε επιστολές-βόμβα σε διάφορους στόχους πριν από τα Χριστούγεννα του 2010 και συζητούσαν για ένα μακελειό τύπου Βομβάης.

Οι Μοχάμεντ Τσοουντάρι, Σαχ Ραχμάν, Γκουρουκάντ Ντεσάι και Αμπντούλ Μία δήλωσαν ενώπιον δικαστηρίου του Λονδίνου ένοχοι για την προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών. Οι κατηγορούμενοι κατοικούσαν στο Λονδίνο και το Κάρντιφ της Ουαλίας και είχαν συλληφθεί από τη βρετανική αστυνομία το Δεκέμβριο του 2010.

Άλλοι πέντε κατηγορούμενοι δήλωσαν ένοχοι σε μικρότερης βαρύτητας κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατική δράση, όπως η παρουσία τους σε συναθροίσεις για το σχεδιασμό τρομοκρατικών ενεργειών. Η δίκη των εννέα αναμένεται να αρχίσει την επόμενη εβδομάδα.

Σε ένα χειρόγραφο κατάλογο που εντοπίστηκε στην κατοικία ενός εκ των συλληφθέντων αναγράφονταν τα ονόματα και οι διευθύνσεις του δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, δύο ραβίνων, της αμερικανικής πρεσβείας και του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Οι συλληφθέντες ανήκουν σε διάφορες ριζοσπαστικές οργανώσεις και διατηρούσαν επαφή μέσω του Διαδικτύου, κινητών τηλεφώνων και προσεκτικά οργανωμένων συναντήσεων.

Μολονότι δεν ήταν μέλη της Αλ Κάιντα, οι ισλαμιστές εμπνέονταν σύμφωνα με τον εισαγγελέα από το δίκτυο και κυρίως από τα κηρύγματα του Ανουάρ αλ Αουλάκι, ενός ριζοσπάστη ιμάμη που ηγείτο του κλάδου της Αλ Κάιντα στην Υεμένη και σκοτώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
9
=