ΔΙΕΘΝΗ

Boycott Turkey: “Χαστούκι“ στον Ερντογάν το μποϊκοτάζ τουρκικών προϊόντων από τους Άραβες

boycott-turkey-χαστούκι-στον-ερντογάν-το-μποϊκ-837179

«Boycott Turkey». Όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει το κίνημα μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων σε Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του αραβικού κόσμου. Οι προκλήσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εμπρηστικές δηλώσεις του, όπως εκείνη πρόσφατα, ότι «οι Αραβικές χώρες του Κόλπου δεν θα υπάρχουν για πολύ, αλλά η Τουρκία πάντα θα είναι ισχυρή» ήταν η κορωνίδα για να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Σύμφωνα με το greekcitytimes.com, η δήλωση Ερντογάν έκανε τον γύρο του διαδικτύου και των αραβικών ΜΜΕ με τα καλέσματα για μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων να ξεκινούν από Σαουδάραβες επιχειρηματίες και δημοσιογράφους. Για πολλές ημέρες, τα hashtags που καλούσαν τους κατοίκους και όλους όσοι διαμένουν στη χώρα να μην προτιμούν τα τουρκικά προϊόντα ήταν πρώτα στο Twitter, όπου οι αναρτήσεις εναντίον της Τουρκίας και του Ερντογάν ήταν πάμπολλες.

Αν και το μποϊκοτάζ άρχισε πρόσφατα, ήδη «πληγώνει» πολλές επιχειρήσεις στην Τουρκία. Την περασμένη εβδομάδα, οκτώ μεγάλοι τουρκικοί όμιλοι ζήτησαν την παρέμβαση της κυβέρνησης στη Σαουδική Αραβία ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει. Εταιρείες τροφίμων και υφασμάτων είναι μεταξύ εκείνων που πλήττονται. Μάλιστα, στην Άγκυρα έκαναν λόγο για «αρνητικές επιπτώσεις στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών». Παρόλ’ αυτά Σαουδάραβας αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει απαγόρευση στις εισαγωγές τουρκικών προϊόντων. Ωστόσο ο επικεφαλής του μη κυβερνητικού Επιμελητηρίου Εμπορίου, Ajlan Al – Ajlan κάλεσε τους συμπατριώτες του σε μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων ως απάντηση στη συνεχιζόμενη προσβλητική στάση του Ερντογάν απέναντι στη Σαουδική Αραβία. Επίσης, ο Πρίγκιπας Abdulrahman Bin Mussad, μέλος της βασιλικής οικογένειας κάλεσε τους 7,9 εκατ. ακολούθους του στο Twitter να μποϊκοτάρουν την Τουρκία.

Το κίνημα «BoycottTurkey» επί της ουσίας καλεί τους καταναλωτές να αποφεύγουν τα προϊόντα που το barcode τους αρχίζει από 868 και 869, καθώς αυτό σημαίνει ότι παράγονται στην Τουρκία. Μάλιστα, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε μποϊκοτάζ των τουρκικών εισαγωγών, επισημαίνοντας ότι θα σταματήσουν να εισάγουν τουρκικά προϊόντα όταν τα αποθέματα εξαντληθούν.

Τουρκικά ΜΜΕ πριν από μερικές ημέρες ανέφεραν ότι το Ριάντ έχει θέσει ανεπίσημο εμπάργκο σε τουρκικά προϊόντα και σύμφωνα με την εφημερίδα «Dunya”, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας επικοινώνησε με συγκεκριμένους επιχειρηματίες και τους διέταξε να σταματήσουν τις συναλλαγές με τουρκικές επιχειρήσεις και να αγοράζουν τα προϊόντα τους, απειλώντας με πρόστιμα σε όποιον αγνοήσει την εντολή.

Με πληροφορίες από Reuters, Dunya, greekcitytimes.com, enikos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου