ΔΙΕΘΝΗ

Ολλανδία: «Χαλαρώστε» λέει η κυβέρνηση για τη χρήση μαριχουάνας στο lockdown

ολλανδία-χαλαρώστε-λέει-η-κυβέρνησ-837597

Διαβεβαιώσεις… χαλάρωσης για τη χρήση της μαριχουάνας εν μέσω lockdown παρείχε η ολλανδική κυβέρνηση στους βουλευτές, σημειώνοντας ότι δεν απαιτούνται περαιτέρω κανόνες για την κατοχή και χρήση κάνναβης σε δημόσιους χώρους λόγω της πανδημίας.

Ήδη από τις 13 Οκτωβρίου, η χώρα μπήκε σε μερικό lockdown, βάζοντας λουκέτο σε εστιατόρια και απαγορεύοντας την πώληση αλκοόλ και μαριχουάνας μετά τις 20:00 το βράδυ.

Οι βουλευτές πέρασαν ψήφισμα, δίνοντας εντολή προς την κυβέρνηση ότι το κάπνισμα μαριχουάνας και χασίς δεν είναι ανεκτό σε δημόσιους χώρους κατά τις ώρες της απαγόρευσης, δηλαδή από τις 20:00 το βράδυ έως τις 7:00 το πρωί. Το κοινοβούλιο θεώρησε ότι οι κανόνες ενδέχεται να είναι πιο χαλαροί για τους καπνιστές μαριχουάνας απ’ ότι για τους καταναλωτές αλκοόλ.

«Είστε μπερδεμένοι» απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φερντ Γκραπερχάους με επιστολή του προς το κοινοβούλιο αναγνώρισε ότι οι βουλευτές μπορεί να είναι ελαφρώς μπερδεμένοι από την πολυπλοκότητα των υφιστάμενων νόμων και πρακτικών της χώρας.

Σύμφωνα με την ολλανδική νομοθεσία, η κατοχή μαριχουάνας παραμένει τεχνικά παράνομη, εξήγησε ο Γκραπερχάους στην επιστολή του αυτή. Παρόλο που η αστυνομία συνήθως δεν επιβάλλει τον νόμο σε άτομα που κατέχουν λιγότερο από πέντε γραμμάρια, έχει την δικαιοδοσία να το πράξει.

Σύμφωνα με την πολιτική ανοχής της Ολλανδίας, η μαριχουάνα πωλείται ανοιχτά σε καφετέριες γνωστές ως «coffee shops».

Όμως, τα μέτρα της 13ης Οκτωβρίου καθόριζαν ήδη το κλείσιμο καφετεριών και εστιατορίων εξαιρώντας τη λειτουργία υπηρεσιών παράδοσης φαγητού σε πακέτο και ότι θα απαγορεύονταν μετά τις 20:00 το βράδυ οι πωλήσεις αλκοόλ, μαριχουάνας και χασίς.

Θα διαλύονται συναθροίσεις καπνιστών μαριχουάνας

Επιπλέον, έγραψε ο Γκραπερχάους, απαγορεύονται προσωρινά οι συγκεντρώσεις περισσότερων από τεσσάρων ατόμων. Αυτό διασφαλίζει ότι η αστυνομία μπορεί να διαλύσει ένα απείθαρχο πλήθος καπνιστών μαριχουάνας – εάν σχηματιστεί ένα τέτοιο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Έτσι, τα αιτήματα αυτού του ψηφίσματος μπορεί να ικανοποιηθούν με τη χρήση των υπαρχουσών κανονισμών και νόμων», εξήγησε ο υπουργός.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου