ΔΙΕΘΝΗ

Συνελήφθη αρχηγός αίρεσης, με χιλιάδες πιστούς, που πίστευε ότι ήταν η μετενσάρκωση του Ιησού

συνελήφθη-αρχηγός-αίρεσης-με-χιλιάδε-849047

Σε μια ειδική επιχείρηση για την σύλληψη ενός πρώην αστυνομικού που ισχυρίζεται ότι είναι η μετενσάρκωση του Ιησού και είναι επικεφαλής μιας θρησκευτικής αίρεσης στα βάθη της Σιβηρίας εδώ και 3 δεκαετίες, προχώρησαν οι αρχές της Ρωσίας.

Ελικόπτερα και ένοπλοι αξιωματικοί εισέβαλαν σε κοινότητες που διευθύνονταν από τον Σεργκέι Τορόπ, γνωστό στους οπαδούς του ως Βησσαρίων και συνέλαβαν τον ίδιο και δύο από τους βοηθούς του. Η ερευνητική επιτροπή της Ρωσίας είπε ότι θα τον κατηγορήσει για την οργάνωση μιας παράνομης θρησκευτικής οργάνωσης, ισχυριζόμενος πως η αίρεση έπαιρνε χρήματα από τους οπαδούς και τους υπέβαλε σε συναισθηματική κακοποίηση.

Ο 59χρονος Τορόπ, με τα γκρίζα μακριά μαλλιά και το μούσι, οδηγήθηκε από μασκοφόρους αξιωματικούς σε ελικόπτερο. Η επιχείρηση περιελάμβανε πράκτορες από την υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας καθώς και αστυνομικούς. Ο Βάντιμ Ρέντκιν, πρώην ντράμερ σε ένα συγκρότημα της τέως Σοβιετική Ένωσης, που είναι γνωστός ως το δεξί χέρι του Βησσαρίων, συνελήφθη επίσης, μαζί με έναν άλλον βοηθό του, τον Βλαντιμίρ Βεντερνίκοφ.

Ο Τορόπ, που έχασε την δουλειά του ως τροχονόμος το 1989, ισχυρίστηκε ότι βίωσε ένα «ξύπνημα» καθώς το σοβιετικό καθεστώς άρχισε να καταρρέει. Το 199 ίδρυσε ένα κίνημα γνωστό τώρα ως Εκκλησία της Τελευταίας Διαθήκης.

Αρκετές χιλιάδες από τους οπαδούς του ζουν σε μια σειρά από απομακρυσμένα χωριουδάκια στην περιοχή Κρασνογιάρσκ στη Σιβηρία. Στην αίρεσή του όμως, έχουν συμπεριληφθεί και επαγγελματίες από όλη την Ρωσία καθώς και προσκυνητές από το εξωτερικό.

«Δεν είμαι ο Θεός. Και είναι λάθος να βλέπουμε τον Ιησού ως Θεό. Αλλά είμαι ο ζωντανός λόγος του Θεού, του πατέρα. Όλα όσα θέλει να πει ο Θεός, τα λέει μέσα μου» είχε δηλώσει ο Βησσαρίων στην Guardian το 2002.
Πίστευε πως ήταν η μετενσάρκωση του Ιησού – Οι αυστηροί κανόνες που ακολουθούσαν οι πιστοί του

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι στην αρχική ιδεολογία της λατρείας, ο Βησσαρίων ισχυρίστηκε πως η Ιησούς παρακολουθούσε τους ανθρώπους από μια τροχιά κοντά στη Γη και η Παναγία« διοικεί την Ρωσία», αλλά αργότερα ισχυρίστηκε πως είναι η μετενσάρκωση του Ιησού.

Η αίρεσή του συνδυάζει μια επιλογή τελετών που προέρχονται από τον ορθόδοξο Χριστιανισμό με περιβαλλοντικά διατάγματα και μια σειρά άλλων κανόνων. Ο βεγκανισμός είναι υποχρεωτικός και η νομισματική ανταλλαγή απαγορεύεται εντός της κοινότητας. Οι οπαδοί του ακολουθούν πολύ αυστηρούς κανόνες στην ενδυμασία και τα χρόνια μετρούνται από το 1961, το έτος γέννησης του Βησσαρίωνα, ενώ τα Χριστούγεννα αντικαταστάθηκαν από μια γιορτή στις 14 Ιανουαρίου, τα γενέθλιά του.

Δεν είναι σαφές τι θα συμβεί στους οπαδούς του τώρα που συνελήφθη ο αρχηγός, ούτε είναι σαφές γιατί οι Αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν τώρα στην σύλληψή του. Η επίσημη Ορθόδοξη Εκκλησία έχει καταδικάσει εδώ και καιρό την ομάδα, αλλά οι αξιωματούχοι δεν έχουν ασχοληθεί. Σύμφωνα με ορισμένα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, πιθανότατα οι Αρχές επενέβησαν τώρα, διότι η αίρεση είχε εμπλακεί σε μια διαμάχη με τοπικά επιχειρηματικά συμφέρονται.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου