ΔΙΕΘΝΗ

Οργισμένος ο Κύπριος με τους ευνοϊκούς όρους στον δράστη που του επιτέθηκε με βιτριόλι

οργισμένος-ο-κύπριος-με-τους-ευνοϊκού-849641

«Αρρωστημένος» δηλώνει στο Sky News ο Κύπριος που έπεσε θύμα επίθεσης από άγνωστο άνδρα το 2014, Ανδρέας Χριστόφορος. Έξι χρόνια μετά, ο δράστης μεταφέρεται σε ανοιχτές φυλακές με ευνοϊκότερους όρους.

Ο Αντρέας Χριστόφορος έμεινε τυφλός από το ένα μάτι και σημαδεύτηκε για μια ζωή μετά την επίθεση στο σπίτι του στην Κορνουάλη, τον Δεκέμβριο του 2014.

Ο Ντέιβιντ Φίλιπς είχε οδηγήσει 483 χιλιόμετρα από το Σάσεξ για να εκδικηθεί εναντίον κάποιου που πίστευε ότι είχε επιτεθεί σε ένα μέλος της οικογένειάς του, αλλά απλά έκανε λάθος. Ο Ανδρέας Χριστόφορος δεν ήταν αυτός που έψαχνε.

Ο Φίλιπς καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη με ελάχιστη περίοδο οκτώ ετών τον Οκτώβριο του 2015 – αλλά η ισόβια ποινή καταργήθηκε ένα χρόνο αργότερα.

Αντίθετα, οι δικαστές επέβαλαν ποινή 16 ετών και είπαν ότι θα ήταν επιλέξιμος για απαλλαγή αφού εκτίσει οκτώ χρόνια.

Ο κ. Χριστόφορος είπε στο Sky News ότι αισθάνεται απογοητευμένος από το δικαστικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου αφού έμαθε ότι ο Φίλιπς μεταφέρθηκε σε ανοιχτή φυλακή και υποβάλλει αίτηση για ημερήσια αποφυλάκιση.

«Έγινε πολύ προφανές ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπορεί ο καθένας να ρίξει βιτριόλι στο πρόσωπο κάποιου, να καταστρέψει τη ζωή του, να του κοστίσει σωματικά, συναισθηματικά, διανοητικά, να του κοστίσει ίσως κι εκατομμύρια σε έξοδα νοσοκομείου και αστυνομική έρευνα, και εκείνος να σπαταλήσει το πολύ ενάμιση χρόνο από τη ζωή του πίσω από τις μπάρες», ήταν τα λόγια του θύματος.

«Πώς είναι δυνατόν να βγει ο Φίλιπς; Ναι, βρίσκεται σε ανοιχτή φυλακή, αλλά μπορεί να βγει έξω και να απολαύσει τον ήλιο, να βγει και να περάσει χρόνο με την οικογένειά του».

«Μπορεί ακόμη και να βγει έξω και να βρει δουλειά και να αρχίσει να εργάζεται ξανά, όταν εξακολουθώ να μαζεύω τα κομμάτια μου».

Περιγράφοντας την επίθεση εναντίον του, ο κ. Χριστόφορος είπε ότι εργαζόταν από το σπίτι όταν άκουσε χτύπημα στην πόρτα του.

Αφού άνοιξε την πόρτα, το βιτριόλι ρίχτηκε στο πρόσωπό του, με τον εισβολέα του να λέει: «Αυτό είναι για εσένα».

Ο κ. Χριστόφορος είπε ότι «κάθε πτυχή» της ζωής του έχει επηρεαστεί από την επίθεση. «Δεν υπάρχει μια πτυχή που δεν έχει επηρεαστεί, ούτε καν κοιμάμαι νορμάλ», συμπλήρωσε.

«Δεν μπορώ να παίξω με τους γιους μου με τον τρόπο που θέλω. Δεν μπορώ πλέον να παίξω σπορ»

«Θα ήθελα να αξιοποιήσω στο έπακρο τη ζωή, ακόμη και αν είμαι ανάπηρος με τον τρόπο που είμαι εξαιτίας αυτού που μου έκανε ο Ντέιβιντ Φίλιπς»

«Παραμένω εδώ, όμως, ακόμα και συνεχίζω να κάνω ό, τι μπορώ να κάνω»

«Δεν είναι αυτό που θέλω να κάνω, αλλά είναι κάτι. Έτσι η ζωή μου είναι η καλύτερη στην χειρότερη κατάσταση».

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης είπε: ”Οι επιθέσεις με οξύ καταστρέφουν ζωές και αφήνουν τα θύματα με συναισθηματικές και σωματικές ουλές και οι σκέψεις μας παραμένουν στον κ. Χριστόφορο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου