ΔΙΕΘΝΗ

Αποκάλυψη Guardian: Άλλο ένα μοντέλο κατηγορεί τον Τραμπ για σεξουαλική παρενόχληση

αποκάλυψη-guardian-άλλο-ένα-μοντέλο-κατηγορε-850157

Ένα πρώην μοντέλο κατηγορεί τον Τραμπ για σεξουαλική επίθεση εις βάρος της στο τουρνουά τένις US Open περισσότερες από δύο δεκαετίες πριν, σε ένα περιστατικό που, όπως λέει, την έκανε να αισθανθεί «αηδιασμένη» και «βιασμένη».

Σε αποκλειστική της συνέντευξη στον Guardian, η Έιμι Ντόρις ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ την ακολούθησε έξω από το μπάνιο των επισήμων στο τουρνουά που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 5 Σεπτεμβρίου 1997.

Η Ντόρις, η οποία ήταν 24 ετών το 1997, κατηγορεί τον Τραμπ ότι έβαλε με τη βία τη γλώσσα του στο στόμα της, ότι τη θώπευσε σε όλο της το σώμα και ότι την κρατούσε ακινητοποιημένη προκειμένου να μην μπορεί να του ξεφύγει.

«Απλώς έβαλε τη γλώσσα του στο λαιμό μου, ενώ εγώ τον έσπρωχνα. Και τότε ήταν που άρχισε να με κρατά πιο δυνατά και να με θωπεύει στα οπίσθια, το στήθος, την πλάτη, παντού».

«Με κρατούσε σφιχτά και δεν μπορούσα να ξεφύγω», καταγγέλλει, προσθέτοντας: «Δεν ξέρω πώς αποκαλείς το να βάζει κάποιος τη γλώσσα του με το ζόρι μέχρι τον λαιμό σου. Όμως την έσπρωξα με τα δόντια μου. Τον έσπρωχνα. Και νομίζω ότι μπορεί να του έκανα και πληγή στη γλώσσα».

Μέσω των δικηγόρων του, ο Τραμπ αρνήθηκε με τη μεγαλύτερη δυνατή ένταση ότι έχει ποτέ παρενοχλήσει, κακοποιήσει ή συμπεριφερθεί απρεπώς στην Ντόρις.

Η Ντόρις, η οποία ζει στη Φλόριντα, παραχώρησε στον Guardian στοιχεία που υποστηρίζουν τη μαρτυρία της για τις συναντήσεις της με τον Τραμπ. Μεταξύ αυτών και το εισιτήριό της για το τουρνουά, αλλά και έξι φωτογραφίες που την απεικονίζουν μαζί με τον Αμερικανό πρόεδρο επί αρκετές ημέρες στη Νέα Υόρκη. Ο Τραμπ ήταν τότε 51 ετών και παντρεμένος με τη δεύτερη σύζυγό του, Μάρλα Μέιπλς.

Η μαρτυρία της συμπίπτει επίσης με εκείνη αρκετών ανθρώπων με στους οποίους είχε αποκαλύψει το περιστατικό. Ανάμεσά τους, ένας φίλος της στη Νέα Υόρκη και η μητέρα της, τους οποίους κάλεσε αμέσως μετά τη φερόμενη ως σεξουαλική επίθεση, αλλά και ένας ψυχολόγος και άλλοι φίλοι με τους οποίους μίλησε στα χρόνια που ακολούθησαν. Όλοι τους δήλωσαν ότι η Ντόρις είχε μοιραστεί μαζί τους λεπτομέρειες του περιστατικού, οι οποίες συμπίπτουν με τα όσα δήλωσε στον Guardian.

Η Ντόρις, η οποία είναι πλέον 48 ετών και μητέρα δίδυμων κοριτσιών, αναφέρει ότι είχε σκεφτεί να καταγγείλει δημόσια το περιστατικό το 2016, όταν αρκετές γυναίκες προχώρησαν σε ανάλογες καταγγελίες εναντίον του τότε υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία. Όμως αποφάσισε να μην το κάνει, εν μέρει γιατί φοβόταν ότι θα έβλαπτε την οικογένειά της.

«Τώρα νιώθω ότι οι κόρες μου θα γίνουν 13 ετών και θέλω να ξέρουν ότι δεν πρέπει να αφήνεις κανέναν να σου κάνει πράγματα που δεν θέλεις», εξηγεί. «Και προτιμώ να είμαι πρότυπο. Θέλω να δουν ότι δεν σιώπησα, ότι αντιστάθηκα σε κάποιον που μου έκανε κάτι απαράδεκτο».

Η Ντόρις δήλωσε ότι πέρασε αρκετές ημέρες με τον Τραμπ τον Σεπτέμβριο του 1997 στη Νέα Υόρκη, όπου βρισκόταν διακοπές με τον τότε σύντροφό της, Τζέισον Μπιν. Τότε, η Ντόρις ζούσε με φίλους της στο Μπόκα Ρέιτον της Φλόριντα, ενώ ταξίδευε συχνά στο Μαϊάμι για να εργαστεί ως μοντέλο ή ως ηθοποιός. Ο Μπιν, εκδότης αρκετών περιοδικών μόδας και lifestyle, ήταν φίλος του Τραμπ. Το 1999, μάλιστα, τον είχε χαρακτηρίσει «κολλητό» του.

Στις 5 Σεπτεμβρίου, η Ντόρις αναφέρει ότι ο Μπιν τη σύστησε με τον Τραμπ στα γραφεία του δεύτερου στο Μανχάταν, και στη συνέχεια πήγαν όλοι μαζί στο τουρνουά.

«Με προσέγγισε απροκάλυπτα από την πρώτη στιγμή», τονίζει η Ντόρις για τον Τραμπ. «Έμοιαζε να ανήκει σε ένα συγκεκριμένο είδος άντρα, σε εκείνους που νιώθουν ότι έχουν δικαίωμα να κάνουν ό,τι θέλουν… παρά το γεγονός ότι ήμουν εκεί με τον σύντροφό μου».

Το ζευγάρι κάθισε μαζί με άλλους φίλους του Τραμπ στο θεωρείο του. Όπως αποκαλύπτει η Ντόρις, η φερόμενη ως σεξουαλική επίθεση έγινε όταν εκείνη σηκώθηκε για να πάει στο μπάνιο, λίγα μέτρα μακριά από εκεί που κάθονταν όλοι μαζί. «Είχα ένα μικρό πρόβλημα με τους φακούς επαφής μου», θυμάται. «Πήγα εκεί για να βάλω μερικές σταγόνες στον φακό».

Όταν βγήκε από το μπάνιο, αναφέρει ότι ο Τραμπ την περίμενε ακριβώς απ’ έξω. «Αρχικά νόμιζα ότι περίμενε να χρησιμοποιήσει το μπάνιο, όμως δυστυχώς τα πράγματα δεν ήταν έτσι», υποστηρίζει. Όπως λέει, ο Τραμπ της επιτέθηκε μετά από μια σύντομη αλληλεπίδραση, κατά την οποία θυμάται ότι η ίδια γέλασε νευρικά και του είπε «Όχι, φύγε».

Όπως λέει, είπε στον Τραμπ «όχι, σε παρακαλώ σταμάτα» όμως «δεν τον ένοιαζε». «Δεν έχει σημασία ποιος είπε. Όταν κάποιος σου λέει όχι, αυτό σημαίνει όχι. Όμως αυτό δεν του ήταν αρκετό».

«Ένιωσα σοκαρισμένη», προσθέτει. «Ένιωσα ότι είχαν παραβιάσει τα όριά μου, προφανώς. Αλλά ακόμη δεν μπορούσα να επεξεργαστώ τι είχε γίνει και προσπάθησα να συνεχίσω να μιλάω με όλους και να περνάω καλά, γιατί, δεν ξέρω, ένιωσα πίεση, ότι έτσι έπρεπε να γίνει».

Η Ντόρις δεν μπορεί να θυμηθεί αν μοιράστηκε με τον Μπιν όλες τις λεπτομέρειες της φερόμενης ως επίθεσης, όμως όπως λέει του ζήτησε να πει στον Τραμπ να την αφήσει ήσυχη. Υποστηρίζει ότι του είπε: «Με πιέζει πολύ. Δεν μπορώ να το αντιμετωπίσω. Πρέπει να κάνεις κάτι».

Ο Μπιν δεν σχολίασε την υπόθεση στον Guardian. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των δικηγόρων του Τραμπ, όμως, τους είπε ότι δεν θυμάται την Ντόρις να του λέει ότι συνέβη οτιδήποτε απρεπές μεταξύ της ίδιας και του Τραμπ, ούτε ότι αισθανόταν άβολα με την παρουσία του.

Η Ντόρις σημειώνει ότι ο Τραμπ δεν την παρενόχλησε ξανά με τέτοια ένταση μετά το περιστατικό τις ημέρες που βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, όμως συνέχισε να την πολιορκεί, παρά το γεγονός ότι εκείνη τον απέρριψε με σιγουριά.

Την ημέρα μετά την παρενόχληση, η Ντόρις και ο σύντροφός της ξαναπήγαν στο θεωρείο του Τραμπ. Αυτή τη φορά, επέλεξε να ντυθεί συντηρητικά, ελπίζοντας πως αυτό θα τον απέτρεπε.

Η Έιμι Ντόρις δίπλα στον Τραμπ, την επόμενη ημέρα της φερόμενης ως σεξουαλικής επίθεσης (Πηγή: www.theguardian.com)

Όμως εκείνος συνέχισε να την πολιορκεί, ρωτώντας την αν θα μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό της να μένει εκεί. «Δεν αισθανόμουν καθόλου ο εαυτός μου τη δεύτερη μέρα. Ένιωθα ότι μου είχαν κλέψει κάτι», θυμάται η Ντόρις.

Δύο ημέρες μετά, στις 8 Σεπτεμβρίου, η Ντόρις παρευρέθηκε μαζί με τον σύντροφό της και τον Τραμπ σε ένα μνημόσυνο για τον Τζιάνι Βερσάτσε.

Όταν τη ρώτησαν γιατί συνέχισε να περνά χρόνο με τους δύο άντρες τις ημέρες που ακολούθησαν, η Ντόρις εξήγησε: «Είχα έρθει από τη Φλόριντα και ήμουν με τον Τζέισον. Δεν είχα χρήματα, ούτε κάποιο μέρος να πάω. Πηγαίναμε από τη μία εκδήλωση στην άλλη, πράγμα που μου δημιουργούσε σύγχυση». Δεν είχε επεξεργαστεί ακριβώς τι είχε συμβεί μέχρι μερικές ημέρες αργότερα, προσθέτει: «Οι άνθρωποι περνούν χρόνια με άτομα που τους έχουν κακοποιήσει, και αυτό είναι που συμβαίνει όταν παθαίνεις κάτι τραυματικό. Παγώνεις».

Οι δικηγόροι του Τραμπ υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατον να συνέβη οτιδήποτε από όλα αυτά χωρίς να υπάρχουν πολλαπλοί μάρτυρες. Επιπλέον, τονίζουν ότι είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η Ντόρις επέλεξε να περνά χρόνο μαζί με τον Τραμπ μετά από μια υποτιθέμενη επίθεση. Όπως λένε, αντίστοιχη άποψη έχει και ο Μπιν. Ακόμη, σχολιάζουν ότι η Ντόρις κάθισε δίπλα στον Τραμπ στο μνημόσυνο του Βερσάτσε, ενώ θα μπορούσε να καθίσει από την άλλη πλευρά του Μπιν.

Τέλος, υπογραμμίζουν ότι η Ντόρις δεν έχει προχωρήσει σε νομικές διαδικασίες για αυτές τις καταγγελίες, ενώ η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής δείχνει ότι τα κίνητρά της θα μπορούσαν να είναι πολιτικά.

Ο Guardian πληροφορήθηκε για πρώτη φορά τις καταγγελίες της Ντόρις μέσω ενός ατζέντη με τον οποίο είχε συνεργαστεί στο Σικάγο και στον οποίο είχε εξομολογηθεί το περιστατικό. Η ίδια μίλησε στον Guardian πριν 15 μήνες, όμως φοβόταν να δημοσιοποιήσει το περιστατικό. Πρόσφατα αποφάσισε ότι ήταν έτοιμη να το κάνει, επειδή ήθελε να αποτελεί πρότυπο για τις κόρες της που πλέον είναι έφηβες.

«Όταν παραβιάζεις τον προσωπικό χώρο κάποιου, δεν έχει σημασία αν τον βίασες, είναι σεξουαλική επίθεση και δεν είναι αποδεκτό», τονίζει. «Δεν αγγίζεις κάποιον εκτός αν θέλει να τον αγγίξεις. Κι εγώ δεν έκανα τίποτα για να τον ενθαρρύνω να με αγγίξει».

Η Ντόρις προσθέτει ότι είχε θυμώσει που πολλές από τις γυναίκες που κατήγγειλαν αντίστοιχα περιστατικά κατηγορήθηκαν ότι λένε ψέματα. «Δεν μπορώ άλλο να τον βλέπω να μένει ατιμώρητος για όλα αυτά. Έχω κουραστεί να μένω σιωπηλή. Είναι ένα είδος κάθαρσης. Θέλω απλώς να μιλήσω δημόσια. Και θέλω να ξέρουν όλοι ότι αυτός ο άντρας είναι, αυτός είναι ο πρόεδρός μας. Τέτοιου είδους πράγματα κάνει, και αυτό είναι απαράδεκτο».

Πηγή: www.theguardian.com

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου