ΔΙΕΘΝΗ

Βαυαρία: Νεαρή με κορονοϊό κόλλησε 23 άτομα & εξέθεσε σε κίνδυνο 710 άτομα

βαυαρία-νεαρή-με-κορονοϊό-κόλλησε-23-άτ-850351

Αντιμέτωπη με ποινή φυλάκισης 10 ετών είναι μία Αμερικανίδα που εργάζεται σε ένα ξενοδοχείο για Αμερικανούς στρατιώτες στη Γερμανία, καθώς κόλλησε κορονοϊό τουλάχιστον σε 23 άτομα σε πάρτι που παραβρέθηκε μετά την επιστροφή της από τις διακοπές στην Ελλάδα.

Η 26χρονη που κατονομάστηκε μόνο με το μικρό της όνομα, Γιασμίν A., ζήτησε συγγνώμη από τους συναδέλφους της για την απερίσκεπτη συμπεριφορά της. Ωστόσο, μετά τις διακοπές της στην Ελλάδα πάρταρε για αρκετά βράδια στο Γκάρμις-Πάρτενκιρχεν της Βαυαρίας, ενώ είχε ήδη πονόλαιμο, αντί να περιμένει πρώτα τα αποτελέσματα της εξέτασης.

Ευχαρίστησε τους φίλους της που πήγαν στο «πάρτι κορονοϊού»

Σε ένα στιγμιότυπο από γραπτό μήνυμα που φέρεται να έστειλε η 26χρονη σε άλλους συναδέλφους της που βρίσκονταν μαζί της στα πάρτι, προτού βγει θετικό το τεστ κορωνοϊού, τους ευχαρίστησε όλους που πήγαν στο «πάρτι ρόνα» και ισχυρίστηκε ότι «δεν ήξερα ότι είχα τη ρόνα όταν βγαίναμε».

Μια πρώην υπάλληλος που παρείχε το κείμενο στην «Daily Mail» ισχυρίστηκε πως η Γιασμίν συνέχισε να εργάζεται στο ξενοδοχείο Εdelweiss Lodge and Resort προτού βρεθεί θετική, διοργανώνοντας μάλιστα ένα συνέδριο για μια κορυφαία αμερικανική στρατιωτική εταιρεία σχετικά με την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Η πρώην υπάλληλος ισχυρίστηκε, ωστόσο, ότι το φταίξιμο δεν ήταν αποκλειστικά στην εργαζόμενη στο θέρετρο, αλλά στο ξενοδοχείο, το οποίο ενθάρρυνε «μια κουλτούρα απόκρυψης» του κορονοϊού.

Αντιμέτωπη με ποινή φυλάκισης έως και 10 χρόνια -Αντί να μπει σε καραντίνα, πάρταρε με συναδέλφους

Η 26χρονη είναι αντιμέτωπη με ποινή φυλάκισης έως και 10 χρόνια μετά τη μόλυνση τουλάχιστον άλλων 23 ατόμων και την έκθεση περισσότερων από 710 στον κορωνοϊό, από τα πάρτι στα οποία βρέθηκε, μετά το ταξίδι της στην Ελλάδα στις αρχές Σεπτεμβρίου. Την Τρίτη αναφέρθηκε ότι οι Αρχές είχαν καταγράψει ακόμη τρία θετικά κρούσματα κορωνοϊού σε άτομα που είχαν επισκεφθεί μπαρ που είχε πάει και η 26χρονη, η οποία εργάζεται στο τμήμα Αμυνας που ανήκει στο Edelweiss Lodge and Resort.


Πρόκειται για θέρετρα-κέντρα Αναψυχής των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία μπορούν να επισκεφθούν μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, οι οικογένειές τους και άλλοι εξουσιοδοτημένοι χρήστες. Λέγεται ότι η Γιασμίν επισκέφθηκε το μπαρ Peaches στις 3 Σεπτεμβρίου και το Irish Pub στο Γκάρμις στις 4 Σεπτεμβρίου. Μια πηγή δήλωσε στην «Daily Mail» ότι υπάρχει ένα έθιμο στο θέρετρο, σύμφωνα με το οποίο την τελευταία μέρα πριν από τη λήξη των συμβάσεών τους, οι υπάλληλοι βγαίνουν και καταναλώνουν άφθονο αλκοόλ. Τη νύχτα που η Γιασμίν επισκέφθηκε το μπαρ Peaches, λέγεται ότι μια μεγάλη ομάδα προσωπικού θα έφευγε και η 26χρονη φίλησε αρκετούς άλλους υπαλλήλους. Εκείνη τη στιγμή δεν ένιωθε και πολύ καλά ώστε να επιστρέψει στη δουλειά.

Είχε επίσης εργαστεί κατά την επιστροφή της στο ξενοδοχείο, εξυπηρετώντας επισκέπτες και το προσωπικό στο καφέ του θερέτρου και διοργανώνοντας συνεδριάσεις μέχρι την ημέρα που πήγε για τεστ κορωνοϊού. Μεταξύ αυτών ήταν μια διάσκεψη με την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού στον στρατό των ΗΠΑ.

Ανεύθυνη η στάση του ξενοδοχείου;

Το θέρετρο έχει πλέον κλείσει για δύο εβδομάδες. Μάλιστα, έκανε μια ανάρτηση στο Facebook την Παρασκευή προκειμένου να ανακοινώσει τις μολύνσεις του προσωπικού, ενώ οι επισκέπτες είχαν ακόμη τη δυνατότητα να κάνουν check in στο ξενοδοχείο, χωρίς να τους ενημερώσει κανείς για το ξέσπασμα του κορωνοϊού. Στους επισκέπτες είπαν απλώς ότι θα χρειαστεί να κάνουν check out την Κυριακή.

Σύμφωνα με μέλη του προσωπικού, το ξενοδοχείο γνώριζε ότι κάποιοι από τους εργαζομένους είχαν ταξιδέψει σε χώρες περιορισμένης πρόσβασης, όπως η Ελλάδα. «Η διαχείριση του ξενοδοχείου ήταν εγκληματικά αμελής καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας και έχει καλλιεργήσει την κουλτούρα του ’’δεν μιλάω’’», ανέφερε ένας πρώην υπάλληλος. «Οταν ήρθε στο φως η τρέχουσα κατάσταση, η διοίκηση του θερέτρου ξεκίνησε γρήγορα να καλύπτει και να προστατεύει την εικόνα του ξενοδοχείου».

Η «Daily Mail» προσπάθησε να επικοινωνήσει με την 26χρονη Γιασμίν, αλλά δεν τα κατάφερε, ενώ έχει διαγράψει και τα προφίλ της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο δικηγόρος Αρντ Κέμπτζενς δήλωσε: «Από την άποψη της πρόθεσης υπό όρους, αυτό μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε ποινική ευθύνη για σκόπιμη και επικίνδυνη σωματική βλάβη, σύμφωνα με το άρθρο 224 του Ποινικού Κώδικα. Η ποινή κυμαίνεται από 6 μήνες έως 10 χρόνια».

«Εάν το γνώριζε πως είχε κορονοϊό, θα πρέπει να διωχθεί νομικά»

Ο εκπρόσωπος του περιφερειακού γραφείου, Βόλφγκανγκ Ρότζσκε, πρόσθεσε: «Εάν η γυναίκα γνώριζε ότι είχε κορωνοϊό και το έκανε συνειδητά, τότε θα πρέπει να διωχθεί νομικά». Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Στρατού, Ντόναλντ Βρεν, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα «Bild»: «Για τους άμαχους υπαλλήλους των ΗΠΑ ισχύουν οι βαυαρικοί κανονισμοί για την πρόληψη των μολυσματικών ασθενειών, όπως και για κάθε Γερμανό πολίτη. Ο στρατός των ΗΠΑ στη Βαυαρία ακολουθεί τα βαυαρικά διατάγματα όσον αφορά τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού αναφορικά με τους στρατιώτες και τους άμαχους υπαλλήλους του. Οποιαδήποτε παραβίαση αυτών των κανονισμών θα ήταν ασυμβίβαστη με τη συμπεριφορά μας και τις προσπάθειές μας να διατηρήσουμε τις κοινότητές μας ασφαλείς».

Η 26χρονη Αμερικανίδα αντί να μπει σε καραντίνα μετά την επιστροφή της από διακοπές στην Ελλάδα και ενώ είχε πονόλαιμο, συνέχισε να εργάζεται κανονικά

Ο Αντον Σπιρ, που είναι επικεφαλής της κυβέρνησης στην κομητεία, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη πως οι Αρχές εξακολουθούν να περιμένουν τα αποτελέσματα περίπου 300 τεστ που διεξήχθηκαν τη Δευτέρα. Τρία νέα κρούσματα προέκυψαν από τα 740 τεστ που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο.
«Υπόθεση ηλιθιότητας»

Την ίδια ώρα, ο κυβερνήτης της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, χαρακτήρισε το ξέσπασμα στο Γκάρμις Παρτενκίρχεν ως «υπόθεση ηλιθιότητας», επειδή η Αμερικανίδα βγήκε για να διασκεδάσει παρά το γεγονός ότι είχε συμπτώματα κορωνοϊού και περίμενε τα αποτελέσματα του τεστ. Ο Σέντερ είπε ότι «αυτή η απερισκεψία πρέπει να έχει συνέπειες» και πρότεινε να επιβληθεί αυστηρό πρόστιμο στη γυναίκα αυτή.

Να σημειωθεί ότι η παραβίαση των κανόνων καραντίνας μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα έως και 2.000 ευρώ, αλλά είναι δυνατή η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων και ευθύνης για αποζημίωση εάν μολυνθούν άλλοι ή έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να υποστούν οικονομική ζημία.

Η Αντρέα Μάγιερ, εκπρόσωπος του γραφείου Εισαγγελίας στο Μόναχο, επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι το γραφείο της έχει ξεκινήσει μια προκαταρκτική έρευνα για την Αμερικανίδα με την υποψία πρόκλησης σωματικής βλάβης. «Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε στο Associated Press.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου