ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Η ιστορία δεν θα συγχωρέσει τα Αραβικά Εμιράτα για τη συμφωνία με Ισραήλ

τουρκία-η-ιστορία-δεν-θα-συγχωρέσει-τα-749665

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σήμερα πως η ιστορία και η συνείδηση των λαών της περιοχής δεν θα ξεχάσουν και δεν θα συγχωρέσουν ποτέ την “υποκριτική συμπεριφορά” των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που κατέληξαν σε συμφωνία με το Ισραήλ.

Σε γραπτή ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει πως ο παλαιστινιακός λαός και η παλαιστινιακή κυβέρνηση σωστά επιδεικνύουν ισχυρή αντίδραση απέναντι στη συμφωνία, που θα οδηγήσει σε πλήρη εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στα ΗΑΕ και το Ισραήλ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Ιράν: Επικίνδυνη και παράνομη η συμφωνία ΗΑΕ-Ισραήλ, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ

Το Ιράν δήλωσε σήμερα πως η συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι “επικίνδυνη και παράνομη”, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών που μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA, σε μια αντίδραση για τη συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες για εξομάλυνση των σχέσεών τους.

“Το επαίσχυντο μέτρο του Αμπού Ντάμπι να φθάσει σε συμφωνία με το σιωνιστικό ψευδοκαθεστώς [το Ισραήλ] είναι μια επικίνδυνη κίνηση και τα ΗΑΕ και τα άλλα κράτη που την υποστήριξαν θα είναι υπεύθυνα για τις συνέπειές της”, προστίθεται στην ανακοίνωση σύμφωνα πάντα με το IRNA.

“Είναι μια πισώπλατη μαχαιριά στους Παλαιστινίους και θα ενισχύσει την περιφερειακή ενότητα απέναντι στο σιωνιστικό καθεστώς”, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Γαλλία υπέρ της αναστολής προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών

Η Γαλλία χαιρέτισε τη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την “απόφαση που ελήφθη στο πλαίσιο αυτό” από το εβραϊκό κράτος να “αναστείλει την προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών”. “Η απόφαση, που ελήφθη στο πλαίσιο αυτό από τις ισραηλινές αρχές, να ανασταλεί η προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών είναι ένα θετικό βήμα, που πρέπει να γίνει ένα οριστικό μέτρο”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

“Το νέο πνεύμα που μαρτυρούν οι ανακοινώσεις αυτές αναμένεται στο εξής να επιτρέψει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους για τη δημιουργία δύο κρατών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και συμφωνημένων παραμέτρων, που είναι η μοναδική επιλογή η οποία θα επιτρέψει μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην περιοχή”, πρόσθεσε.

Τα ΗΑΕ και το Ισραήλ συμφώνησαν χθες Πέμπτη να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, στο πλαίσιο μιας ιστορικής συμφωνίας που διαπραγματεύθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η οποία, όταν υπογραφεί, θα καταστήσει το Αμπού Ντάμπι μόλις την τρίτη αραβική χώρα που ακολουθεί αυτόν τον δρόμο από την ίδρυση του εβραϊκού κράτους, μετά την Αίγυπτο (1979) και την Ιορδανία (1994).

Η συμφωνία αυτή που ανακοινώθηκε πρώτα από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, θα δει το Ισραήλ να θέτει τέρμα στα πρόσφατα σχέδιά του να προσαρτήσει την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τα ΗΑΕ. Όμως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν το επιβεβαίωσε: η προσάρτηση τμημάτων των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών έχει “αναβληθεί” αλλά το Ισραήλ “δεν έχει αποποιηθεί” αυτή την πιθανότητα, διευκρίνισε.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου