ΔΙΕΘΝΗ

Καλιφόρνια: Πυροστρόβιλος σαρώνει τα πάντα [βίντεο]

καλιφόρνια-πυροστρόβιλος-σαρώνει-τα-749767

Δραματικές εικόνες από έναν πυροστρόβιλο κατέγραψε η κάμερα καθώς μαίνεται η μεγάλη φωτιά στον Εθνικό Δρυμό βόρεια του Λος Άντζελες στην Καλιφόρνια.

Η φωτιά, που έχει ήδη αποτεφρώσει σχεδόν 43.000 στρέμματα γης, προκάλεσε τον πυροστρόβιλο σε λόφο κοντά στο Pine Canyon Road. «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Ρουφά τα πάντα», έγραψε σε ανάρτησή της στο twitter δημοσιογράφος τοπικού δικτύου.

Η φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης και μέσα σε λίγες ώρες επεκτάθηκε κάνοντας στάχτη θαμνότοπους σε περιοχές που δεν είχαν πληγεί από πυρκαγιές εδώ και μισό αιώνα. Μέχρι χθες οι φλόγες είχαν κάψει 42,5 τ.χλμ. δάσους, χωρίς οι ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής να καταφέρουν να ανακόψουν την πορεία της πύρινης λαίλαπας. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, αλλά η φωτιά κατέστρεψε τρία κτίρια και απειλεί πάνω από 5.000 ακόμη σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία της κομητείας του Λος Άντζελες, τροφοδοτούμενη από την ξηρασία και τους ανέμους που πνέουν στη δυσπρόσιτη περιοχή. Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν προς το παρόν διευκρινιστεί.

Οι πυροστρόβιλοι , όπως έχει εξηγήσει ο Δρ. Μαρκ Βισότσκι, καθηγητής Ατμοσφαιρικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Cornell, εμφανίζονται κατά τη διάρκεια πυρκαγιών και σχηματίζονται όταν ένα μικρό κομμάτι εδάφους, βρίσκεται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και στέλνει προς τα πάνω θερμό αέρα. Οι στήλες θερμού αέρα αρχίζουν να ανυψώνονται με μεγάλη ταχύτητα και ρουφούν τον εξωτερικό αέρα που τις περιβάλλει σαν ηλεκτρική σκούπα, δημιουργώντας αυτό το εκπληκτικό φαινόμενο που μοιάζει περισσότερο με στρόβιλο σκόνης παρά με ανεμοστρόβιλο. Όσο ο στρόβιλος από φωτιά ανυψώνεται, μικραίνει η διάμετρος του και η περιστροφή του επιταχύνεται.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου