ΔΙΕΘΝΗ

Οι εξελίξεις στον κόσμο σχετικά με τον κορονοϊό (αναλυτικό)

οι-εξελίξεις-στον-κόσμο-σχετικά-με-τον-750787

Γαλλία: 2.524 νέα κρούσματα σε μια μόλις μέρα – O υψηλότερος αριθμός μετά το τέλος της καραντίνας

Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε την Τετάρτη 2.524 νέα κρούσματα του κορωνοϊού μέσα σε διάστημα 24 ωρών, τον μεγαλύτερο αριθμό αφότου έληξαν τα μέτρα καραντίνας στη χώρα.

Συνολικά, οι μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό φτάνουν τις 206.696. Τα κρούσματα είναι σχεδόν διπλάσια από την Τρίτη, όταν και ανακοινώθηκαν 1.397 νέες περιπτώσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προειδοποίησε σήμερα ότι οι αρχές θα εντείνουν σταδιακά τους αστυνομικούς ελέγχους, ώστε να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες φορούν μάσκα –όπου είναι υποχρεωτική– και τηρούν τις αποστάσεις.

«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο (…) Θα κινητοποιήσουμε τις αστυνομικές δυνάμεις για να κάνουν ελέγχους», είπε ο Γκαμπριέλ Ατάλ. Μολονότι τα κρούσματα αυξάνονται, ο αριθμός των νοσηλευομένων με κορωνοϊό μειώθηκε κατά 121, στους 4.891.

Είναι η πρώτη φορά που πέφτει κάτω από τις 5.000 από τις 19 Μαρτίου. Στο αποκορύφωμα της πανδημίας, στις 14 Απριλίου, νοσηλεύονταν σε γαλλικά νοσοκομεία 32.292 ασθενείς. Μειώθηκε επίσης κατά 12, στους 379, ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Οι θάνατοι από την Covid-19, ασθένεια που προκαλεί ο κορωνοϊός ανέρχονται συνολικά σε 30.371, μετά τους 18 που ανακοινώθηκαν σήμερα στη Γαλλία.

Εκκενώθηκε ο χώρος που γινόταν το γιγαντιαίο παράνομο ρέιβ πάρτι από το Σάββατο

Οι τελευταίοι συμμετέχοντες στο γιγαντιαίο ρέιβ πάρτι που οργανώθηκε παράνομα στη νότια Γαλλία, στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Σεβέν, έφυγαν την Τετάρτη από τον χώρο, ανακοίνωσαν οι γαλλικές αρχές.

Αυτό το ρέιβ πάρτι, στο οποίο συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι, σε ένα βοσκοτόπι, σοκάρισε τους κατοίκους της ήσυχης αγροτικής περιοχής. Ο νομός της Λοζέρ είναι μια από τις περιοχές της Γαλλίας που έχουν πληγεί λιγότερο από την πανδημία του νέου κορωνοϊού. «Όλα τα οχήματα αποχώρησαν», ανακοίνωσε μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης η νομάρχης Βαλερί Χατς, διευκρινίζοντας ότι η εκκένωση ολοκληρώθηκε «χωρίς συγκρούσεις».

Είχαν απομείνει περίπου 500 άτομα

Λίγο νωρίτερα, η Χατς είχε δώσει εντολή να εκκενωθεί η έκταση που είχε «καταληφθεί παρανόμως» από 10.000 νεαρούς από το Σάββατο στο Ιρ λα Παράντ. Σήμερα το πρωί είχαν απομείνει «περίπου 500» άτομα. Εξήγησε ότι για λόγους ασφαλείας δεν προχώρησε στην εκκένωση από την Κυριακή, όμως η τοπική αστυνομία πολλαπλασίασε τους ελέγχους και τις προειδοποιήσεις. Δεδομένου ότι ορισμένοι από τους συμμετέχοντες είχαν καταναλώσει αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες, οι αρχές ήθελαν να προφυλάξουν τους πολλούς τουρίστες της περιοχής και να μην μπλοκάρουν τους στενούς δρόμους.

Όσον αφορά την πανδημία, λόγω του πάρτι οργανώθηκαν δύο κέντρα ελέγχου από την πυροσβεστική και τον Ερυθρό Σταυρό. Οι αρχές υπενθύμισαν στους νεαρούς ότι είναι απαραίτητο να υποβληθούν σε εξέταση μέσα σε επτά ημέρες, ώστε να εντοπιστούν τυχόν κρούσματα. Να σημειωθεί ότι οι συναθροίσεις άνω των 5.000 προσώπων απαγορεύονται στη Γαλλία, λόγω της πανδημίας.

Τουρκία: Με εξ αποστάσεως διδασκαλία η επιστροφή στα σχολεία

Τρεις εβδομάδες θα καθυστερήσει η φυσιολογική επαναλειτουργία των σχολείων στην Τουρκία εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, τα σχολεία στην Τουρκία θα αρχίσουν να ανοίγουν από τις 21 Σεπτεμβρίου, σε μια σταδιακή επαναφορά στη δια ζώσης διδασκαλία, όπως ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Παιδείας Ζίγια Σελτζούκ, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Σελτζούκ μετά τη συνεδρίαση του επιστημονικού συμβουλίου, στο οποίο συζητήθηκαν μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ο υπουργός είπε ότι η εξ αποστάσεως διδασκαλία θα ξεκινήσει στις 31 Αυγούστου, δηλαδή την ημέρα που ήταν καθορισμένο να ανοίξουν τα σχολεία.

Η Άγκυρα έκλεισε τα σχολεία στα μέσα Μαρτίου, όταν εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στην Τουρκία.

Ξεπέρασαν τα 1.000 τα κρούσματα στην Τουρκία

Την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία επανέφερε κάποια μέτρα και ελέγχους, αφού τα κρούσματα κορωνοϊού σε 24ωρη βάση ξεπέρασαν τα 1.000, για πρώτη φορά μετά από τρεις εβδομάδες. Η κυβέρνηση έκανε λόγο για σοβαρή αύξηση κατά την κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

Ο κορωνοϊός έχει σκοτώσει σχεδόν 5.900 ανθρώπους στην Τουρκία, όπου τα κρούσματα ξεπερνούν συνολικά τις 240.000.

Κορωνοϊός: Νέα μέθοδος καταμέτρησης θανάτων στην Βρετανία -Μειώθηκε κατά 5.000 ο επίσημος απολογισμός των νεκρών

Ο επίσημος απολογισμός των θανάτων από κορωνοϊό στη Βρετανία μειώθηκε κατά 5.000, καθώς η κυβέρνηση υιοθέτησε έναν νέο τρόπο καταμέτρησης των θυμάτων, αφού διατυπώθηκαν ανησυχίες ότι με την παλαιά μέθοδο διογκωνόταν ο αριθμός τους.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και οι τοπικές αρχές συμφώνησαν να δημοσιοποιούν τον αριθμό των θανάτων που σημειώνονται μέσα σε διάστημα 28 ημερών αφότου ο ασθενής έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά ότι πάσχει από Covid-19, ανέφερε το υπουργείο Υγείας. Προηγουμένως, δεν υπήρχε χρονικό περιθώριο, κάτι που σημαίνει ότι καταγράφονταν ως θύματα του νέου κορωνοϊού και άνθρωποι που μπορεί να πέθαναν από άλλες αιτίες, πολλούς μήνες αφότου προσβλήθηκαν.

Με βάση αυτή τη νέα μέθοδο, ο επίσημος αριθμός των νεκρών από την Covid-19 στη Βρετανία είναι πλέον 41.329 και όχι 46.706.

Κορωνοϊός: Συμφωνία Βραζιλίας-Ρωσίας για την παραγωγή του εμβολίου Sputnik-V

Η Πολιτεία Παρανά της Βραζιλίας κατέληξε σε συμφωνία με τη Ρωσία για την παραγωγή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού που σύμφωνα με τη Μόσχα είναι έτοιμο να μπει στην αγορά, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Το ρωσικό εμβόλιο, με την ονομασία Sputnik-V βρίσκεται σήμερα στα πρωτοσέλιδα του παγκόσμιου Τύπου, καθώς η Ρωσία υποστηρίζει ότι είναι έτοιμο, την ώρα που άλλες φαρμακοβιομηχανίες σε όλον τον κόσμο συνεχίζουν ακόμη τις κλινικές δοκιμές τους.

Νωρίτερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι αναμένει «με ανυπομονησία» να αναλύσει τα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές του Sputnik-V. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είπε χθες ότι η τελική φάση των δοκιμών, με τη συμμετοχή περισσότερων από 2.000 εθελοντών, επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα Τετάρτη.

«Ο ΠΟΥ είναι σε επαφή με τους επιστήμονες και τις ρωσικές αρχές»

«Ο ΠΟΥ είναι σε επαφή με τους επιστήμονες και τις ρωσικές αρχές και περιμένει ανυπόμονα να μελετήσει τις λεπτομέρειες των δοκιμών», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός. «Η επιτάχυνση της έρευνας για ένα εμβόλιο θα πρέπει να γίνεται ακολουθώντας τις προκαθορισμένες διαδικασίες για κάθε στάδιο, ώστε να διασφαλιστεί πως κάθε εμβόλιο που θα παραχθεί τελικά θα είναι ταυτόχρονα ασφαλές και αποτελεσματικό», συνέχισε ωστόσο ο ΠΟΥ.

Μέχρι τώρα, η Ρωσία δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα λεπτομερείς μελέτες για τα αποτελέσματα των ερευνών της, που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Κύπρος: Υποχρεωτικό τεστ και καραντίνα για ταξιδιώτες από πέντε χώρες της ΕΕ

Υποχρεωτική μοριακή εξέταση για τον κορωνοϊό, με 48ωρο αυτοπεριορισμό και μάλιστα με ίδια έξοδα επιβάλλει η Κύπρος στους πολίτες που καταφθάνουν από χώρες που εμπίπτουν στην Κατηγορία Γ.

Το αποτέλεσμα της εργαστηριακής εξέτασης πρέπει να αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]. Ο αυτοπεριορισμός τερματίζεται εφόσον το αποτέλεσμα της επαναληπτικής εργαστηριακής εξέτασης είναι αρνητικό.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το περί Λοιμοκαθάρσεως Διάταγμα (Αρ. 30, παράγραφος 2.8 (α)) του 2020, επιτρέπεται η είσοδος στη Δημοκρατία από χώρες Κατηγορίας Γ μόνο καθορισμένων κατηγοριών πολιτών που μπορούν να επιλέξουν να υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο για την νόσο COVID-19 κατά την άφιξή τους στην Κύπρο ή να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό RT-PCR COVID-19 με αρνητικό αποτέλεσμα το αργότερο 72 ώρες προ της αναχώρησης. Αν η περίοδος διαμονής τους στη Δημοκρατία υπερβαίνει τις 4 μέρες, τα πρόσωπα αυτά οφείλουν να παραμένουν σε καθεστώς περιορισμού για 14 μέρες.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των κρατών που εμπίπτουν στην κατηγορία Γ ανήκουν 5 κράτη-μέλη της ΕΕ (Βουλγαρία, Πορτογαλία, Σουηδία, Λουξεμβούργο, Ρουμανία) καθώς και οι Αλγερία, Σερβία, Μαυροβούνιο.

14 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο – Ενας ασθενής στη ΜΕΘ

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων στην Κύπρο ανέρχεται στα 1.291. Την Τρίτη, η Κύπρος ανακοίνωσε 25 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε ένα 24ωρο.

Επιπροσθέτως, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου δόθηκαν τρία εξιτήρια και έγινε μία εισαγωγή. Νοσηλεύονται τρεις ασθενείς, εκ των οποίων ο ένας στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Νωρίτερα, ωστόσο, έγινε γνωστό πως οι ταξιδιώτες από την Κύπρο με προορισμό τη Νορβηγία θα υποχρεούνται σε καραντίνα 10 ημερών, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των μέτρων περιορισμού μετάδοσης του κορωνοϊού.

O κορωνοϊός βυθίζει την οικονομία της Βρετανίας: Ιστορική βουτιά 20,4% του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο

Τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί σημείωσε η οικονομία της Βρετανίας μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, με το lockdown για τον κορωνοϊό να ωθεί τη χώρα επίσημα σε ύφεση, με τη συρρίκνωση του ΑΕΠ της για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

H οικονομία της Βρετανίας κατέγραψε πτώση-ρεκόρ της τάξης του 20,4% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, με τα νοικοκυριά να μειώνουν δραστικά τις δαπάνες, καθώς έκλεισαν τα καταστήματα, ενώ μειωνόταν η βιομηχανική παραγωγή. Την ίδια περίοδο άλλες μεγάλες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, έχασαν περίπου το 10% της οικονομικής τους παραγωγής, ενώ η Ιταλία το 12%, η Γαλλία το 14% και η Ισπανία το 19%. Η βουτιά του β’ τριμήνου ακολουθεί τη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 2,2% το α’ τρίμηνο.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας, η οικονομία της εμφάνισε σημάδια ανάκαμψης τον Ιούνιο, όταν χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα, άνοιξαν τα καταστήματα και τα εργοστάσια ανέβασαν τους ρυθμούς παραγωγής.

Κορωνοϊός: Κόντρα στο ρωσικό εμβόλιο και η Αυστρία – «Η ποιότητα και η ασφάλεια έχουν προτεραιότητα»

«Οπως συμβαίνει με όλα τα εμβόλια, οι κανόνες για την εξέτασή τους πρέπει να τηρούνται 100%», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ Ανσομπερ, αναφορικά με την έγκριση ενός ρωσικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Διαβεβαίωσε ταυτόχρονα πως «για την ΕΕ και, επομένως, για την Αυστρία, δεν τίθεται θέμα για ένα εμβόλιο που δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ποιότητα και η ασφάλεια έχουν προτεραιότητα, οι αιτήσεις για έγκριση εμβολίων κορωνοϊού μπορούν επί του παρόντος να διεκπεραιωθούν ταχύτερα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Κατά την άποψή του, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποβάλλονται λιγότερα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων από ό,τι σε άλλες διαδικασίες έγκρισης, ωστόσο, ορισμένες μελέτες, οι οποίες συνήθως διεξάγονται η μία μετά την άλλη, μπορούν να διεξαχθούν παράλληλα.

Αισιόδοξος ο Ανσομπερ για το εμβόλιο του κορωνοϊού

Ο Αυστριακός υπουργός Υγείας είναι αισιόδοξος ότι το 2021 θα είναι διαθέσιμα ένα ή περισσότερα ελεγμένα ευρέως, ασφαλή, αποτελεσματικά και εγκεκριμένα εμβόλια, και τονίζει ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση οι δεσμευμένες ποσότητες θα κατανέμονται ανάλογα με τον πληθυσμό.

«Στόχος της Αυστρίας είναι να καταστήσει εφικτό τον εμβολιασμό για όλους όσους θέλουν να εμβολιαστούν και ελπίζω ότι θα επιτύχουμε αυτόν τον στόχο το συντομότερο δυνατό. Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε για τη στρατηγική εμβολιασμού προκειμένου να προετοιμάσουμε τη διαδικασία, την προτεραιότητα και το λογισμικό για αυτήν τη βασική φάση στην καταπολέμηση της Covid-19», τόνισε ο Ρούντολφ Ανσομπερ.

Κορωνοϊός: Καραντίνα 10 ημερών επιβάλλει η Νορβηγία στους ταξιδιώτες από Κύπρο, Πολωνία, Μάλτα και Ισλανδία

Η Νορβηγία επαναφέρει την καραντίνα για περισσότερους ταξιδιώτες από ξένες χώρες, και επανέλαβε τη σύσταση προς τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό, ενώ αυξήθηκαν απότομα τα κρούσματα κορωνοϊού.

Στη Νορβηγία, 357 άνθρωποι διαγνώστηκαν με κορωνοϊό την περασμένη εβδομάδα, ο υψηλότερος αριθμός από τον Απρίλιο, αλλά είναι ακόμη πολύ πιο κάτω από το ρεκόρ των 1.733 περιστατικών που διαγνώστηκαν σε διάστημα μίας μόνο εβδομάδας στα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας.

«Ολα τα ταξίδια στο εξωτερικό συνδέονται με έναν κίνδυνο μόλυνσης»

«Το κάνουμε αυτό τώρα έτσι ώστε ο καθένας το ταχύτερο δυνατό να μπορέσει να ζήσει τη ζωή του όσο πιο ελεύθερα γίνεται», δήλωσε η πρωθυπουργός Εμα Σόλμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου. «Ολα τα ταξίδια στο εξωτερικό συνδέονται με έναν κίνδυνο μόλυνσης», δήλωσε η Σόλμπεργκ.

Η Νορβηγία ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα το σχέδιό της να ανοίξει περαιτέρω την κοινωνία και κάλεσε τους πολίτες της να αποφύγουν τα ταξίδια στο εξωτερικό εν μέσω της ταχύτερης διάδοσης του ιού.

Νορβηγία: 10ήμερη καραντίνα σε ταξιδιώτες από συγκεκριμένες χώρες

Αν και δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Νορβηγία ανήκει στην ταξιδιωτική ζώνη Σένγκεν, όπου η διέλευση γίνεται χωρίς διαβατήριο. Είχε επιβάλει ορισμένους από τους πιο αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην Ευρώπη στην αρχική φάση της πανδημίας προτού τους άρει σταδιακά από τον Ιούνιο.

Τώρα επαναφέρει από το Σάββατο 10ήμερη καραντίνα για όλους τους ταξιδιώτες από την Πολωνία, τη Μάλτα, την Ισλανδία, την Κύπρο και την Ολλανδία, καθώς και τις Νήσους Φερόες, καθώς και από ορισμένες περιοχές της Δανίας και της Σουηδίας.

Η Νορβηγία έχει επαναφέρει ήδη παρόμοιους περιορισμούς για την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ελβετία και αρκετές άλλες χώρες και ανέστειλε ένα σχέδιο να επιτρέψει τα ταξίδια για ψυχαγωγία από ορισμένες μη ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία είχε απαγορεύσει από τον Μάρτιο.

Ιταλία: Περιφέρειες βάζουν σε καραντίνα ταξιδιώτες από Ελλάδα, Ισπανία και Μάλτα

Περιφέρειες της Ιταλίας θα θέτουν σε καραντίνα τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και την Ελλάδα, στο πλαίσιο των μέτρων για την ανάσχεση της διάδοσης του κορωνοϊού.

Αυτό αναφέρεται σήμερα σε δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου. Η καραντίνα είναι πλέον υποχρεωτική στις περιφέρειες της Απουλίας (νότια) και της Καμπανίας (νότια) για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Ισπανία, την Ελλάδα και τη Μάλτα.

Εκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό

«Τις δύο τελευταίες ημέρες καταγράψαμε πολυάριθμα θετικά κρούσματα σε κατοίκους της Απουλίας που επέστρεψαν απ’ αυτές τις τρεις χώρες, όπου η κυκλοφορία του ιού είναι σημαντική», εξήγησε ο πρόεδρος της Απουλίας, Μικέλε Εμιλιάνο.

Η Σικελία ετοιμάζεται να εφαρμόσει το ίδιο μέτρο, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Ο πρόεδρος της περιφέρειας Εμίλια-Ρομάνια (κεντρική Ιταλία) πρόκειται να υπογράψει σήμερα διάταγμα με το οποίο θα επιβληθεί η πραγματοποίηση τεστ σε όλους τους ταξιδιώτες που προέρχονται από τις προαναφερθείσες τρεις χώρες. Οι ταξιδιώτες που φθάνουν από την Κροατία θα πρέπει εξάλλου να μπαίνουν σε καραντίνα. Την ίδια ώρα η κεντρική κυβέρνηση της Ιταλίας ετοιμάζει νέα μέτρα για να αποφύγει την αναζωπύρωση του ιού που σημειώνεται σε ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη την Ισπανία.

Κίνα: 68χρονη διαγνώσθηκε θετική στον ιό λίγους μήνες μετά την ανάρρωσή της

Μια γυναίκα διαγνώσθηκε εκ νέου θετική στον νέο κορωνοϊό μετά την ανάρρωσή της πριν από λίγους μήνες από Covid-19 στην πόλη Τζινγκτζού, στην επαρχία Χουμπέι της κεντρικής Κίνας.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, η 68χρονη, η οποία είχε διαγνωσθεί θετική στον νέο κορωνοϊό στις 8 Φεβρουαρίου, αλλά ανάρρωσε πριν από λίγους μήνες, εξετάστηκε και διαγνώσθηκε εκ νέου θετική στις 9 Αυγούστου.

Τώρα έχει τεθεί σε καραντίνα και λαμβάνει θεραπεία. Αυτοί που ήρθαν σε επαφή μαζί της εξετάστηκαν και βρέθηκαν αρνητικοί στον νέο κορωνοϊό.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού από ανθρώπους που υποτροπίασαν, προσθέτουν οι υγειονομικές αρχές σε σχετική ανακοίνωσή τους.

Φιλιππίνες: Ο Ντουτέρτε δηλώνει εθελοντής για τις δοκιμές του ρωσικού εμβολίου

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, δέχθηκε να χρησιμεύσει ως πειραματόζωο και να εμβολιασθεί με το νέο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

Η δήλωσή του έγινε την επομένη της ανακοίνωσης από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν της ανάπτυξης, από τη χώρα του, του «πρώτου» εμβολίου κατά της Covid-19 που εξασφαλίζει «ανοσία διαρκείας».

Ωστόσο, πολλοί δυτικοί επιστήμονες εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους όσον αφορά την ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκε αυτό το εμβόλιο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αντέδρασε επιφυλακτικά, υπενθυμίζοντας πως η προέγκριση και η ομολογοποίηση ενός εμβολίου περνούν από αυστηρές διαδικασίες.

Ντουτέρτε για το εμβόλιο για τον κορωνοϊό: Θα είμαι ο πρώτος που θα το δοκιμάσει

Οι προειδοποιήσεις αυτές δεν εμπόδισαν ωστόσο τη Μανίλα να προσφερθεί για να συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές που προτείνονται από τη Ρωσία. Οι υγειονομικές αρχές των Φιλιππίνων ανέφεραν πως συναντήθηκαν με το ρωσικό κέντρο Γκαμαλέγια, που παρασκεύασε το εμβόλιο. Επίσης, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων εξέφρασε τη «μεγάλη εμπιστοσύνη» του στις προσπάθειες που αναπτύσσονται από τη Ρωσία για να μπει τέλος στην πανδημία. «Πιστεύω πως το εμβόλιο που παρασκευάσατε είναι αληθινά καλό για την ανθρωπότητα», υπογράμμισε ο Ντουτέρτε.

«Θα είμαι ο πρώτος που θα το δοκιμάσει», δήλωσε τη Δευτέρα. Ο εκπρόσωπος του Ντουτέρτε, Χάρι Ροκ, εξήγησε σήμερα πως ο πρόεδρος δεν αστειευόταν. «Είναι μεγάλος. Μπορεί να θυσιάσει τη ζωή του για τον φιλιππινέζικο λαό», τόνισε ο Ροκ.

Μια τεχνική ομάδα της κυβέρνησης των Φιλιππίνων συναντήθηκε με τους υπεύθυνους του Επιδημιολογικού και Μικροβιολογικού Κέντρου Ερευνών Νικολάι Γκαμαλέγια για να συζητήσουν για τα πρωτόκολλα των κλινικών δοκιμών που θα γίνουν στις Φιλιππίνες, δήλωσε η υφυπουργός Υγείας, Μαρία Ροσάριο Βεργκέιρε.

Η χώρα αυτή των περίπου 107.000.000 κατοίκων συνεχίζει να δίνει μάχη εναντίον της επιδημίας του κορωνοϊού, ο οποίος έχει ήδη μολύνει περισσότερους από 143.000 ανθρώπους στις Φιλιππίνες και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 2.400.

Αρμενία: Παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως 11/9

Η Αρμενία παρέτεινε σήμερα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επέβαλε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού έως τις 11 Σεπτεμβρίου, παρά τη μείωση του ημερήσιου αριθμού μολύνσεων.

Υποχρεωτικές οι μάσκες για τον κορωνοϊό

Ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν δήλωσε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πως η Αρμενία έχει μια ευκαιρία να ξεπεράσει την κρίση της Covid-19 και πως οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκες προσώπου, μέτρο που έχει καταστεί υποχρεωτικό από τον Μάιο.

Ανεξάρτητα από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σχεδόν όλοι οι τομείς της αρμενικής οικονομίας λειτουργούν μετά το άνοιγμα των επιχειρήσεων στις αρχές Μαΐου προκειμένου να αποτραπεί η οικονομική κατάρρευση. Τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν ξανά στις 15 Σεπτεμβρίου. Η απόφαση για το άνοιγμα των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων θα ληφθεί αργότερα.

Τα σύνορα της χώρας παραμένουν κλειστά και οι διεθνείς πτήσεις δεν έχουν επαναληφθεί ακόμη, όμως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Τιγκράν Αβινιάν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των ναυλωμένων πτήσεων προς και από την Αρμενία. Η απαγόρευση για την είσοδο ξένων πολιτών στην Αρμενία έχει αρθεί, όμως οι επισκέπτες από το εξωτερικό πρέπει να αυτοαπομονωθούν για 14 ημέρες μετά την άφιξή τους.

Αποστάσεις και μέτρα στις οικογενειακές συγκεντρώσεις

Οι δημόσιες συναθροίσεις, οι απεργίες και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις έως 40 ατόμων επιτρέπονται εφόσον τηρείται η κοινωνική απόσταση και οι συμμετέχοντες φορούν μάσκα προσώπου. Η Αρμενία, μια χώρα περίπου 3.000.000 κατοίκων, έχει καταγράψει έως σήμερα 40.794 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 806 θανάτους από Covid-19, την αναπνευστική ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Οι ημερήσιες μολύνσεις έχουν πέσει σε περίπου 200, από 400-500 τον Ιούλιο. Είναι η πιο πληγείσα χώρα στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου.

Στο μικροσκόπιο Ισραηλινών το ρωσικό εμβόλιο: Αν είναι σοβαρό προϊόν, θα αγοράσουμε

Το Ισραήλ θα εξετάσει το εμβόλιο της Ρωσίας για τον κορωνοϊό και θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για να το αγοράσει, εάν θεωρήσει ότι είναι ένα «σοβαρό προϊόν», δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Υγείας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα που χορήγησε κανονιστική έγκριση στο εμβόλιο για την Covid-19, ύστερα από λιγότερο από δύο μήνες δοκιμών σε ανθρώπους. Ο Ρώσος υπουργός Υγείας απέρριψε σήμερα τους ισχυρισμούς ότι το εμβόλιο δεν είναι ασφαλές.

«Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό δεν θα έρθει αύριο»

«Παρακολουθούμε με προσοχή κάθε έκθεση, ανεξάρτητα από τη χώρα», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Υγείας Γιούλι Εντελστάιν σε δημοσιογράφους. «Eχουμε ήδη συζητήσει τις εκθέσεις από το ερευνητικό κέντρο στη Ρωσία για την ανάπτυξη του εμβολίου». «Εάν πεισθούμε ότι είναι σοβαρό προϊόν, θα προσπαθήσουμε επίσης να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις. Αλλά δεν θέλω να δημιουργήσω αυταπάτες. Το προσωπικό των επαγγελματιών του υπουργείου εργάζεται σε αυτό όλη την ώρα. Το εμβόλιο δεν θα έρθει αύριο», δήλωσε.

Το Ισραήλ αναπτύσσει το δικό του εμβόλιο και σκοπεύει να ξεκινήσει τις δοκιμές σε ανθρώπους το νωρίτερο τον Οκτώβριο. Eχει επίσης υπογράψει συμφωνία με τη Moderna και την Arcturus Therapeutics για τη δυνατότητα αγοράς των πιθανών τους εμβολίων.

Ισπανία: Αναζωπύρωση στη Σαραγόσα – 32 θάνατοι σε μία εβδομάδα – Στήνουν νοσοκομείο εκστρατείας

«Αρχισε με σπίθες, μετά η φωτιά διαδόθηκε»: η Αραγονία γνωρίζει μια αναζωπύρωση του κορωνοϊού και η περιφέρεια αυτή της Ισπανίας, μία από τις περισσότερο πληγείσες στην Ευρώπη, επιστρέφει σε κακές μνήμες.

Συρροή ασθενών και σύντομα ένα νοσοκομείο εκστρατείας. Ολα άρχισαν μέσα σε «οικογενειακές εστίες στην καρδιά μιας λαϊκής συνοικίας» της Σαραγόσα, «ένα περιβάλλον ευνοϊκό για τη διάδοση (φτώχεια, υπερπληθυσμός, γλωσσικό φράγμα)», σύμφωνα με τον Χοσέ Ραμόν Πάνιο, ειδικό στις λοιμώδεις νόσους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σαραγόσα.

Οικογενειακές γιορτές, βραδινές συγκεντρώσεις, οι φλόγες πολλαπλασιάσθηκαν στη διάρκεια αυτών των περιστάσεων «υπερμετάδοσης». Στη συνέχεια, «η πυρκαγιά» διαδόθηκε στους χώρους εργασίας και στους οίκους ευγηρίας, θέτοντας «υπό πίεση το υγειονομικό σύστημα».

Υποχρεωτική η μάσκα για τον κορωνοϊό στην Ισπανία

Τις επτά τελευταίες ημέρες η Αραγονία είναι η ισπανική περιφέρεια που καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό μολύνσεων με 270 κρούσματα σε 100.000 κατοίκους, 242 νοσηλείες και 32 θανάτους, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας που δόθηκαν χθες, Τρίτη, στη δημοσιότητα.

Μπροστά στη διάσημη βασιλική της Σαραγόσα δεν υπάρχει αυτές τις ημέρες σχεδόν κανένας τουρίστας. Το ακουάριουμ γλυκού νερού, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου, το οποίο είχε επαναλειτουργήσει στις 11 Ιουνίου, έκλεισε και πάλι στις 27 Ιουλίου στο πλαίσιο μέτρων ασφαλείας. Ωστόσο, η πέμπτη μεγαλύτερη μητρόπολη της χώρας δεν σταμάτησε να ζει και οι πεζόδρομοι της πόλης αυτής των 675.000 κατοίκων έχουν κίνηση. Ολοι φορούν μάσκα, η οποία είναι υποχρεωτική σε όλη την Ισπανία, ενώ πληθαίνουν τα τοπικά lockdown.

Ο πρόεδρος της περιφέρειας της Αραγονίας, ο Χαβιέρ Λαμπάν, εξήγησε αυτή την επιστροφή της Covid-19 κάνοντας λόγο για ένα εκρηκτικό κοκτέιλ «νεανικών πάρτι» και «εποχικών αγροτικών εργατών», οι οποίοι συχνά δεν έχουν χαρτιά και ζουν σε ανθυγιεινές συνθήκες, ενώ κυκλοφορούν από τη μια περιφέρεια στην άλλη.

Θα στήσουν νοσοκομείο εκστρατείας για τον κορωνοϊό

Ο Λαμπάν υποσχέθηκε πως θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ελέγχου με συμμετοχή αστυνομίας και κοινωνικών λειτουργών για να ελέγχει ότι οι άνθρωποι που έχουν διαγνωσθεί θετικοί και οι άμεσες επαφές τους σέβονται τα μέτρα περιορισμού τους. Οπως είχε συμβεί και στην κορύφωση της επιδημίας, το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, πως η Πολεμική Αεροπορία θα στήσει ένα νοσοκομείο εκστρατείας 400 τετραγωνικών μέτρων στον χώρο στάθμευσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Σαραγόσα.

Γερμανία: Η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων από τις αρχές Μαΐου – Φόβος για όσους κάνουν πάρτι ή επιστρέφουν από διακοπές

Η Γερμανία κατέγραψε τη μεγαλύτερη εδώ και τρεις μήνες αύξηση κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού μέσα σε μία ημέρα, έδειξαν σήμερα τα δεδομένα.

Με τον υπουργό Υγείας να προειδοποιεί για εξάρσεις της επιδημίας σε σχεδόν όλα τα τμήματα της χώρας εξαιτίας αυτών που επιστρέφουν από διακοπές και εκείνων που συμμετέχουν σε πάρτι.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού αυξήθηκε κατά 1.226, φθάνοντας τα 218.519, έδειξαν τα δεδομένα που ανακοινώθηκαν από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση μέσα σε μία ημέρα από τις 9 Μαΐου. Ο αριθμός των θανάτων από την Covid-19 παρέμεινε σχετικά χαμηλός, καθώς αυξήθηκε κατά έξι φθάνοντας συνολικά τους 9.207.

«Πολλές εξάρσεις του κορωνοϊού στη χώρα»

«Αυτό είναι αναμφίβολα πολύ ανησυχητικό», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν μιλώντας στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk και πρόσθεσε πως οι πολίτες πρέπει να παραμείνουν προσεκτικοί για να αποφευχθεί περαιτέρω διάδοση του ιού. «Διότι τώρα έχουμε πολλές εξάρσεις του ιού σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο Σπαν. «Βλέπουμε πως εξαιτίας των ανθρώπων που επιστρέφουν από διακοπές, αλλά και εξαιτίας των κάθε είδους πάρτι και οικογενειακών συγκεντρώσεων, έχουμε τώρα μικρότερες και μεγαλύτερες εξάρσεις σε πολλές περιφέρειες, σχεδόν σε όλα τα τμήματα της χώρας».

Επτά 19χρονοι γύρισαν στην Ιταλία με κορωνοϊό, μετά από διακοπές στην Κέρκυρα – «Μας κοιτούσαν σαν Αρειανούς επειδή φορούσαμε μάσκες»

Πήγαν για διακοπές στην Κέρκυρα και επέστρεψαν στην Ιταλία με κορωνοϊό: Ο λόγος για μια παρέα επτά 19χρονων, που αναδεικνύει, όπως λέει η «Corriere della Sera», τους κινδύνους που απειλούν τους ταξιδιώτες όταν αγνοούν τα μέτρα προφύλαξης από τη φονική πανδημία.

«Είχαμε φέρει μάσκες από την Ιταλία και τις πρώτες φορές που πήγαμε στη ντισκοτέκ τις φορούσαμε. Αλλά ήμασταν οι μόνοι και οι υπόλοιποι νεαροί μας κοιτούσαν λες και είχαμε έρθει από τον Αρη. Ετσι, στο τέλος τις βγάλαμε», δήλωσαν οι νεαροί στους γονείς τους και τις ιταλικές υγειονομικές αρχές. Σύμφωνα με τους 19χρονους από το Αρέτζο της Τοσκάνης, επικρατούσε μια χαλαρότητα στην Κέρκυρα μεταξύ των άλλων τουριστών, που έκαναν σαν να μην υπάρχει κορωνοϊός, με συνέπεια να επηρεαστεί και η παρέα των Ιταλών, οι οποίοι στο τέλος αποφάσισαν να περάσουν τις διακοπές τους χωρίς να δίνουν προσοχή στα μέτρα προφύλαξης, ένα λάθος για το οποίο τώρα μετανιώνουν.

«Αν είχαμε αντιληφθεί τον κίνδυνο θα είχαμε προστατευτεί ή ίσως και να μην είχαμε ταξιδέψει εκεί. Ομως όλα έδειχναν τόσο ήρεμα», επαναλαμβάνουν.

Οι νεαροί έχουν μπει σε καραντίνα, όπως και η μητέρα ενός εξ αυτών, που διαγνώστηκε επίσης θετική στην Covid-19.

Για χαλαρούς ελέγχους στην Κέρκυρα έκανε λόγο κι ένας άλλος Ιταλός, που ζει στο Αρετίνο κι ο οποίος κόλλησε κορωνοϊό. Ο 18χρονος Λουίτζι Κοράντο, που ήταν μέλος άλλου γκρουπ, επέστρεψε από το ελληνικό νησί στην Ανκόνα με φέρι μποτ τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής προς Σάββατο και, όπως είπε στους γονείς του, δεν φορούσε μάσκα «επειδή κανένας δεν φορούσε».

«Το ταξίδι είχε οργανώσει ένα πρακτορείο που μας είχε διαβεβαιώσει για όλα τα μέτρα κατά της Covid-19. Το νησί ήταν γεμάτο νεαρούς Ιταλούς, που σχεδόν όλοι κυκλοφορούσαν χωρίς μάσκες, με αποτέλεσμα ο γιος μου και η παρέα του να νιώθουν άσχημα που φορούσαν», λέει ο πατέρας του, Σαλβατόρε Κοράντο, δικηγόρος στο επάγγελμα. Από τη δεκαμελή παρέα του γιου του, οι πέντε διαγνώστηκαν θετικοί, αλλά είναι ασυμπτωματικοί. Ο Λουίτζι αναγκάστηκε να απέχει από ένα τουρνουά τένις επειδή διαγνώστηκε θετικός στο τεστ που ζήτησε ο πατέρας του να υποβληθεί κατά την επιστροφή του, λόγω του ότι στο σπίτι τους ζει και η ηλικιωμένη μητέρα του, που έχει κάνει μεταμόσχευση καρδιάς. «Αν δεν είχα επιμείνει για το τεστ, κανείς δεν θα είχε καταλάβει τίποτε. Ο Λουίτζι θα μετείχε στο τουρνουά και ποιος ξέρει τι θα είχε συμβεί…», πρόσθεσε.

Ρωσία: 129 θάνατοι και 902.701 κρούσματα σε μία μέρα

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Ρωσία, ο τέταρτος υψηλότερος στον κόσμο, αυξήθηκε σε 902.701 σήμερα.

Οι Αρχές ανακοίνωσαν 5.102 νέα περιστατικά. Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, 129 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 15.260, την ώρα που ο Πούτιν ανακοίνωσε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Βενεζουέλα: Για πρώτη φορά πάνω από 1.000 κρούσματα σε μία μέρα -Σε κατάσταση συναγερμού η χώρα

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι ξεπεράστηκε, για πρώτη φορά, το όριο των 1.000 κρουσμάτων μόλυνσης κορωνοϊού σε 24 ώρες.

Επιβεβαιώθηκαν 1.138 περιπτώσεις μόλυνσης σε μια μέρα, με το σύνολο των κρουσμάτων να φθάνει τα 27.938, διευκρίνισε ο υπουργός Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, ο Χόρχε Ροδρίγκες. Η Βενεζουέλα επισήμως έχει καταγράψει 238 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 ως εδώ.

Ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού

Η χώρα, αντιμέτωπη με επιτάχυνση της εξάπλωσης του ιού, καταμετρούσε ως πριν από εννέα ημέρες λιγότερα από 20.000 κρούσματα. Ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας αμφισβητείται από την αντιπολίτευση και μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), καθώς όπως εκτιμούν είναι μάλλον πολύ κατώτερος από την πραγματικότητα στη χώρα των 30 εκατομμυρίων κατοίκων, που παραμένει βυθισμένη σε οικονομική και πολιτική κρίση.

Την Κυριακή ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο παρέτεινε την «κατάσταση συναγερμού» που είχε ανανεωθεί πριν από 30 ημέρες στο πλαίσιο της προσπάθειας επιβράδυνσης της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Η απόφαση επιτρέπει στην κυβέρνηση να συνεχίσει να εφαρμόζει περιοριστικά μέτρα. Το Καράκας επέβαλε καραντίνα τον Μάρτιο.

Ολικό lockdown στα γηροκομεία της Νέας Ζηλανδίας – Κίνδυνος για αναβολή των εκλογών

Τα γηροκομεία σε όλη τη Νέα Ζηλανδία τέθηκαν υπό περιορισμό σήμερα, μετά την επανεμφάνιση του κορωνοϊού στη χώρα έπειτα από 102 ημέρες.

Την απόφαση ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν, η οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αναβολής των βουλευτικών εκλογών που προγραμματίζεται να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο αν η κατάσταση επιδεινωθεί.

«Λογαριάζω πόσο δύσκολο θα είναι για εκείνους που έχουν αγαπημένα τους πρόσωπα σε αυτά τα ιδρύματα, αλλά αυτός είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να τα προστατεύσουμε και να τα φροντίσουμε», εξήγησε η πρωθυπουργός. Υπογράμμισε πως αυτό που θέλει να αποφευχθεί οπωσδήποτε είναι τα γηροκομεία να μετατραπούν σε εστίες μόλυνσης.

Χθες, η Αρντέρν έδωσε εντολή να επανεπιβληθούν τα περιοριστικά μέτρα για τρεις ημέρες από σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα) στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας της, το Οκλαντ, μετά τον εντοπισμό, για πρώτη φορά έπειτα από καιρό, κρουσμάτων μετάδοσης του SARS-CoV-2 στην κοινότητα.

Η επικεφαλής της νεοζηλανδικής κυβέρνησης, η αποτελεσματικότητα της πολιτικής της οποίας στον αγώνα εναντίον της πανδημίας του κορωνοϊού έχει επαινεθεί σε διεθνές επίπεδο, έκανε την ανακοίνωση αυτή αφού επιβεβαιώθηκαν τέσσερα κρούσματα μόλυνσης στο Οκλαντ. Πρόκειται για τέσσερα μέλη της ίδια οικογένειας. Το πώς μολύνθηκαν είναι προς το παρόν άγνωστο. Η Αρντέρν τόνισε σήμερα ότι οι αρχές έχουν αποδυθεί στην προσπάθεια να εντοπίσουν όλα τα πρόσωπα με τα οποία οι τέσσερις άνθρωποι ήρθαν σε επαφή.

Από τον Μάιο είχε να εμφανίσει κρούσματα η Νέα Ζηλανδία

Η Νέα Ζηλανδία, χώρα πέντε εκατομμυρίων κατοίκων που έχει καταγράψει ως εδώ 22 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, είχε να επιβεβαιώσει νέο κρούσμα εντόπιας μετάδοσης του κορονοϊού από την 1η Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθούν τη 19η Σεπτεμβρίου, η πρωθυπουργός σημείωσε πως διαβουλεύεται με την Εκλογική Επιτροπή, «απλούστατα για να εξασφαλίσουμε πως έχουμε διαθέσιμες όλες τις επιλογές στα χέρια μας». «Δεν έχει ακόμη ληφθεί καμία απόφαση, όπως μπορείτε να φανταστείτε». Το Εργατικό Κόμμα της Αρντέρν προηγείται στις δημοσκοπήσεις και η πρωθυπουργός ενδέχεται να κερδίσει δεύτερη θητεία.

Το Εθνικό Κόμμα (δεξιά, αντιπολίτευση) λέει πως είναι ανοικτό στην αναβολή της αναμέτρησης, αν είναι δικαιολογημένο. «Είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε εκλογές τον Σεπτέμβριο, είμαστε ήδη στα μέσα Αυγούστου. Απομένει πολύ λίγος καιρός», εξήγησε η Τζούντιθ Κόλινς, η επικεφαλής της συντηρητικής αντιπολίτευσης, στο δίκτυο TV3.

Κορωνοϊός: Η Αργεντινή ξεπέρασε τα 5.000 θύματα

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στην Αργεντινή ξεπέρασε τους 5.000 νεκρούς.

Την ίδια ώρα οι μολύνσεις αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό τις τελευταίες εβδομάδες, ωθώντας πιο ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη το κράτος της Λατινικής Αμερικής, παρά το πολύμηνο lockdown και την υποσχόμενη αρχή των μέτρων.

Στην Αργεντινή επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα από την 20ή Μαρτίου, ωστόσο οι αρχές τα είχαν χαλαρώσει σε αρκετές περιοχές της χώρας, κάτι που έπαιξε ρόλο στην ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης.

Η χώρα κατέγραψε 7.043 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει τους 260.911 και την Αργεντινή να ξεπερνάει έτσι την Ιταλία στην κατάταξη. Τα πιο πρόσφατα κυβερνητικά δεδομένα καταγράφουν ότι στην COVID-19 έχουν υποκύψει ως εδώ 5.004 άνθρωποι. Η πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες και τα περίχωρά τους τελούν υπό αυστηρό περιορισμό, όμως παρά την καραντίνα αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας νωρίτερα χθες, εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τη ραγδαία αύξηση των μολύνσεων στην Αργεντινή, έπειτα από πολλούς μήνες που η χώρα έμοιαζε να έχει θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο.

Κορωνοϊός: Μειώθηκαν σε 25 τα κρούσματα στην Κίνα

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τον εντοπισμό 25 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης κορωνοϊού.

Από αυτά, τα 16 ήταν «εισαγόμενα» — άνθρωποι που επαληθεύτηκε πως προσβλήθηκαν αφού ταξίδεψαν στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό — και τα υπόλοιπα 9 περιπτώσεις εντόπιας μετάδοσης, που διαγνώστηκαν όλες στην επαρχία Σντζιάνγκ. Δεν διαπιστώθηκε κανένας νέος θάνατος εξαιτίας της COVID-19.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε την εμφάνισή του ο νέος κορωνοϊός τον Δεκέμβριο ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 84.737 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.

Κορωνοϊός: Πλησίασαν τους 1.000 οι νεκροί στο Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 926 θάνατοι ασθενών εξαιτίας του κορωνοϊού, καθώς και 6.686 κρούσματα.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται σε 53.929 νεκρούς επί συνόλου 492.522 ανθρώπων που προσβλήθηκαν. Στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης έχουν τονίσει επανειλημμένα ότι ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό μάλλον στην πραγματικότητα είναι πολύ υψηλότερος από τα κρούσματα τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί με εργαστηριακές εξετάσεις.

Το Μεξικό καταλαμβάνει στην 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Η Κολομβία ξεπέρασε τα 400.000 κρούσματα κορωνοϊού

Στην Κολομβία ξεπεράστηκε το όριο των 400.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Την ίδια ώρα οι θάνατοι πλησιάζουν τους 13.500 και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην πρωτεύουσα Μπογκοτά φτάνουν σε πληρότητα.

Στη χώρα των Άνδεων έχουν πλέον επιβεβαιωθεί 410.453 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 έχουν φθάσει τους 13.475. Ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών περιπτώσεων ανέρχεται σε 165.698. Οι ΜΕΘ στην Μπογοτά είναι κατειλημμένες κατά 89%, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές.

Κορωνοϊός: Μεγαλώνει ο ημερήσιος αριθμός θανάτων στην Βικτόρια της Αυστραλίας

Η πολιτεία Βικτόρια της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα τον πιο βαρύ απολογισμό της αφότου ενέσκηψε η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα.

Ανακοινώθηκαν 21 θάνατοι εξαιτίας του κορωνοϊού, καθώς και 410 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες. Το προηγούμενο θλιβερό ρεκόρ θανάτων εξαιτίας του οξέος συνδρόμου του αναπνευστικού και των επιπλοκών που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός στην πολιτεία που έχει μετατραπεί σε επίκεντρο της πανδημίας στην Αυστραλία είχε καταγραφεί τα προηγούμενα δύο εικοσιτετράωρα, την Τρίτη και τη Δευτέρα, και ήταν 19.

Την περασμένη εβδομάδα οι αρχές στη Βικτόρια επέβαλαν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών και έκλεισαν μεγάλο μέρος της οικονομίας για να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας. Σε εθνικό επίπεδο, η Αυστραλία καταγράφει πάνω από 22.000 μολύνσεις και 343 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας, απολογισμό αισθητά χαμηλότερο από εκείνους που έχουν ανακοινωθεί σε άλλα οικονομικά ανεπτυγμένα κράτη.

Κορωνοϊός: Εννέα νέοι θάνατοι στο Ισραήλ, στους 622 συνολικά

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν εννέα νέοι θάνατοι ασθενών εξαιτίας του κορωνοϊού.

Παράλληλα ανακοίνωσε και 1.871 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα έχει πλέον φτάσει τους 622 νεκρούς επί συνόλου 86.593 μολύνσεων.

Ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων αυξήθηκε σε 25.889. Ο αριθμός των ασθενών σε σοβαρή κατάσταση μειώθηκε από τους 388 σε 375. Οι άνθρωποι που έχουν ιαθεί αυξήθηκαν κατά 1.082 στους 60.080.

Νωρίτερα χθες, η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ προειδοποίησε ότι τυχόν νέα περιοριστικά μέτρα ή ακόμη η επιβολή εθνικού lockdown θα ήγειρε σημαντικό κίνδυνο για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας. Εξαιτίας του λεγόμενου δεύτερου κύματος και του υψηλού δείκτη θνητότητας, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να εξετάσει την επόμενη εβδομάδα το ενδεχόμενο επανεπιβολής περιοριστικών μέτρων.

Κορωνοϊός: Στα ύψη πάλι τα κρούσματα και οι θάνατοι στην Βραζιλία – 1.274 νεκροί σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 1.274 νέους θανάτους εξαιτίας του κορωνοϊού.

Παράλληλα, το υπουργείο ανακοίνωσε και 52.160 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης. Μετά τα μειωμένα νούμερα που εμφανίζονται τα Σαββατοκύριακα λόγω των μειωμένων τεστ, οι αριθμοί έφτασαν και πάλι σε πολύ υψηλό επίπεδο για την χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στην Βραζιλία, η οποία υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, έφτασε ήδη τους 103.026 νεκρούς επί συνόλου 3.109.630 επιβεβαιωμένων μολύνσεων.

Μεγάλο μέρος της βραζιλιάνικης επιστημονικής κοινότητας θεωρεί πολύ υποτιμημένα τα στοιχεία που ανακοινώνει η κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου