ΔΙΕΘΝΗ

Βηρυτός: Οργή πολιτών κατά της κυβέρνησης -Σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία

βηρυτός-οργή-πολιτών-κατά-της-κυβέρνη-755100

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης του Λιβάνου προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων χθες Πέμπτη το βράδυ για να διαλύσουν δεκάδες εξοργισμένους διαδηλωτές οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τις γιγαντιαίες εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού την Τρίτη, οι οποίες έχουν μετατραπεί για πολλούς σε σύμβολο της ανικανότητας και της διαφθοράς των αρχών.

Διαδηλωτές προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα και πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών στην περιοχή της πρωτεύουσας του Λιβάνου όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο, σύμφωνα με το λιβανέζικο δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων.

Υπήρξαν τραυματισμοί στην επέμβαση της αστυνομίας, κατά την ίδια πηγή.

Τα επεισόδια καταγράφηκαν την προπαραμονή της μεγάλης αντικυβερνητικής κινητοποίησης που προβλέπεται να γίνει το Σάββατο στην πρωτεύουσα της χώρας, που παραμένει βυθισμένη σε οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου.

Οι εκρήξεις, που προκάλεσε πυρκαγιά σε αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένοι επί έξι χρόνια 2.700 τόνοι νιτρικού αμμωνίου στο λιμάνι, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 149 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 5.000, χωρίς να λογαριάζονται οι δεκάδες αγνοούμενοι και οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που έμειναν άστεγοι.

Οι λιμενικές αρχές, τα τελωνεία, κάποιες από τις υπηρεσίες ασφαλείας, οι δικαστικές αρχές και η κυβέρνηση γνώριζαν τον κίνδυνο που ήγειρε η αποθήκευση της τεράστιας ποσότητας αυτής χημικού λιπάσματος που μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως εκρηκτικό στο λιμάνι της Βηρυτού, όμως οι πάντες προτίμησαν να αποποιηθούν κάθε ευθύνη, να την επιρρίψουν σε κάποιον άλλο.

Υπό κράτηση 16 στελέχη και εργαζόμενοι στο λιμάνι

Tουλάχιστον 16 στελέχη και εργαζόμενοι στο λιμάνι της Βηρυτού και στην υπηρεσία των Τελωνείων έχουν τεθεί υπό κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας για τη φονική έκρηξη.

“Πρόκειται για στελέχη του διοικητικού συμβουλίου του λιμανιού και της διοίκησης των Τελωνείων, καθώς και για υπευθύνους των εργασιών συντήρησης και (εργάτες) που εκτελούσαν αυτές τις εργασίες στην αποθήκη νούμερο 12”, όπου φυλάσσονταν τόνοι νιτρικής αμμωνίας, ανέφερε ο στρατιωτικός εισαγγελέας Φάντι Ακίκι σε μια ανακοίνωσή του.

Μέχρι στιγμής οι Αρχές έχουν πάρει καταθέσεις από τουλάχιστον 18 λιμενικούς και τελωνειακούς υπαλλήλους αλλά και από εργάτες που συμμετείχαν στη συντήρηση της αποθήκης.

Ο Ακίκι δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των υπόπτων που κρατούνται, σημειώνοντας μόνο ότι η έρευνα συνεχίζεται.

Την ίδια στιγμή, η Κεντρική Τράπεζα του Λιβάνου αποφάσισε να παγώσει τους λογαριασμούς των επικεφαλής του λιμανιού της Βηρυτού και των τελωνείων, καθώς και άλλων πέντε προσώπων, μετά τη φονική έκρηξη.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου