ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλη φωτιά στη Γαλλία: Απομακρύνθηκαν 2.700 άτομα στην Κυανή Ακτή [βίντεο]

μεγάλη-φωτιά-στη-γαλλία-απομακρύνθηκ-756027

Μάχη με τις φλόγες έδιναν όλο το βράδυ τα μέλη του πυροσβεστικού σώματος της Γαλλίας, στην προσπάθεια να περιορίσουν την πυρκαγιά που ξέσπασε κοντά στην πόλη της Μασσαλίας, στη νοτιοανατολική Γαλλία.

Τουλάχιστον 2.700 άνθρωποι απομακρύνθηκαν τη νύχτα για να ξεφύγουν από τις φλόγες στη Γαλάζια Ακτή, δυτικά της Μασσαλίας, όπου και το πρωί της Τετάρτης εξακολουθούσε να μαίνεται, σύμφωνα με τους πυροσβέστες.

Νωρίτερα, χρειάστηκε να απομακρύνουν περίπου 1.200 τουρίστες, που διέμεναν σε κάμπινγκ της περιοχής.

Aπό τη μεγάλη πυρκαγιά, έχουν καεί έως τωρα πολλές εκατοντάδες στρέμματα βλάστησης

Οι τουρίστες που παραθερίζουν σε τρία κάμπινγκ στην Κουρόν, ένα παραθαλάσσιο προάστιο της κοινότητας Μαρτίγκ, στη νοτιοανατολική Γαλλία, κλήθηκαν να συγκεντρωθούν στην παραλία

Δεν υπάρχουν θύματα

“Μια μεγάλη ανακούφιση είναι ότι δεν υπάρχουν θύματα. Γιατί θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλά θύματα: δύο παραθεριστικά χωριά καταστράφηκαν και κατά μήκος της διαδρομής της πυρκαγιάς υπήρχαν σπίτια που υπέστησαν ζημιές”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκαμπί Μαρού, δήμαρχος της Μαρτίγκ, της κοινότητας που επλήγη περισσότερο από την πυρκαγιά.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

“Ήταν πανικός, έπρεπε να κατέβουμε στην παραλία και βλέπαμε τις φλόγες να πλησιάζουν”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μαρίζ Εσκουντέρ, 83 ετών, που ήταν σε διακοπές μαζί με την οικογένεια και τα δισέγγονά της σε μια κατασκήνωση και βρέθηκε να περνάει τη νύχτα σε ένα στάδιο της Μαρτίγκ.

“Πήρα τους ανθρώπους με το μικρή βάρκα μου για να τους μεταφέρω σε μεγαλύτερα σκάφη, βρισκόμαστε μέσα στον καπνό, στις φλόγες, οι άνθρωποι είχαν πανικοβληθεί”, δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φιλίπ, ένας υπάλληλος σε διυλιστήριο που διέθεσε το σκάφος του και συνέβαλε στη διάσωση δεκάδων ανθρώπων με έναν αστυνομικό να βρίσκεται επίσης πάνω στο σκάφος.

“Άρχισα να μυρίζω τον καπνό και στη συνέχεια είδα τις φλόγες”, λέει ο Μαρκ Λόρεντς, ένας Γερμανός σε διακοπές με τη σύζυγό του και τα τρία παιδιά τους. Κι εκείνοι μεταφέρθηκαν σε ένα στάδιο όπως και άλλοι Γερμανοί και Ολλανδοί τουρίστες.

Οι πυροσβέστες συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους επί του πεδίου ώστε να αποφευχθεί κάθε αναζωπύρωση και παραμένουν σε επιφυλακή καθώς αναμένονται νότιοι άνεμοι και αυξημένες θερμοκρασίες.

Περίπου 1.800 στρατιώτες καθώς και πυροσβεστικά αεροσκάφη έδωσαν σκληρή μάχη κατά της πυρκαγιάς αυτής που είχε ξεσπάσει χθες γύρω στις 18:00 ώρα Ελλάδας.

Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, η πυρκαγιά επεκτάθηκε γρήγορα –μέχρι οκτώ χιλιόμετρα μέσα σε δύο ώρες– και απείλησε αρκετές κοινότητες κατά μήκος της μεσογειακής ακτής, “με τις φλόγες να καταβροχθίζουν ημιαστικές περιοχές, ανάμεσα σε κατοικίες και κάμπινγκ”, σύμφωνα με τους πυροσβέστες.

Μάλιστα δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στην Κουρόν είπε ότι είδε μεγάλα σύννεφα καπνού να υψώνονται στον ουρανό, οι φλόγες είχαν φτάσει στην άκρη του δρόμου, ενώ πυροσβεστικά αεροσκάφη έκαναν ρίψεις νερού.

Η πυρκαγιά άφησε εικόνες καταστροφής στην περιοχή, απανθρακωμένα δέντρα, καμένες κατασκηνώσεις, σοκαρισμένες οικογένειες μετά την απομάκρυνσή τους στη διάρκεια της νύχτας, μερικές φορές διά θαλάσσης.

Η πυρκαγιά ξέσπασε την Τρίτη το βράδυ λίγο πριν από τις 5 μ.μ. στο Martigues. “Τροφοδοτήθηκε από έντονες ριπές ανέμου” και “γρήγορα ενισχύθηκε παρά την τεράστια κινητοποίηση”, δηλωσε αξιωματούχος.

[thetoc]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου