ΔΙΕΘΝΗ

Ακάρ: Θα συναντηθούμε με τους Έλληνες –Προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας

ακάρ-θα-συναντηθούμε-με-τους-έλληνες-759156

Τη συνάντηση αξιωματούχων της Ελλάδας και της Τουρκίας προανήγγειλε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, εν μέσω των προσπαθειών αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο.

«Περιμένουμε να έχουμε μια συνάντηση με τους Έλληνες γείτονες στην Άγκυρα τις επόμενες ημέρες. Προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας μ’ αυτές και άλλες παρεμφερείς συναντήσεις. Η δουλειά μας συνεχίζεται σ’ αυτή την κατεύθυνση», τόνισε χαρακτηριστικά, όπως μετέδωσε η εφημερίδα «Hurriyet».

Η παραπάνω δήλωση εκφράστηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης Ακάρ στα κοινά σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας Βουλγαρίας. Τον Ακάρ συνόδευαν τα στελέχη της τουρκικής διοίκησης Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία πραγματοποίησαν επιθεώρηση στην περιοχή.

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, είχε νωρίτερα δηλώσει ότι η Άγκυρα ενημέρωσε τους Έλληνες συνομιλητές της πως είναι έτοιμη για την πραγματοποίηση της τέταρτης συνάντησης των αντιπροσωπειών των δυο χωρών στην Άγκυρα, στο πλαίσιο των επαφών για τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που έχουν διακοπεί.

Παράλληλα επανέλαβε, την πάγια θέση του ότι είναι δικαίωμα της Τουρκίας να κάνει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, «στα πεδία που αδειοδότησε -όπως είπε- η «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου», στις θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας της Τουρκίας, και να εργαζόμαστε για να τα αξιοποιήσουμε».

Πάντως την Πέμπτη, μιλώντας σε εκδήλωση του κατοχικού καθεστώτος στην Κύπρο, Ο ο Χουλουσί Ακάρ διεμήνυσε σε απειλητικό ύφος: «Να μην επιχειρήσει κανείς να μας επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο ή να μας εμποδίσει με οποιονδήποτε τρόπο στο συγκεκριμένο θέμα. Διατυπώσαμε επανειλημμένως την αποφασιστικότητά μας στο θέμα αυτό. Και θα τα υλοποιήσουμε. Όλα όσα κάνουμε είναι νόμιμα, γίνονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».

Δένδιας: Η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο

Την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι ο διάλογος με την Τουρκία αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, αλλά μακριά από τετελεσμένα και απειλές, υπογράμμισε αυτήν την εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε με την Ισπανίδα ομόλογό του, Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια.

«Η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία. Για διάλογο, όμως, όχι υπό το κράτος απειλών, όχι υπό το κράτος προσβολών, όχι υπό το κράτος απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών διαταράχθηκαν έντονα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, μετά την έκδοση τουρκικής Navtex για σεισμογραφικές έρευνες στα ανοιχτά του Καστελλόριζου.

Ωστόσο, η κατάσταση εκτονώθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, χάρη στη διεθνή και, κυρίως, γερμανική παρέμβαση, με τον τουρκικό στόλο να αποσύρει τα πολεμικά πλοία από το Αιγαίο. Ταυτόχρονα, το σεισμογραφικό πλοίο Oruc Reis αγκυροβόλησε και πάλι στο λιμάνι της Αττάλειας, μην αποπλέοντας προς τη θαλάσσια περιοχή της Navtex.

[in.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου