ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Όχι σε ένα «καταστροφικό» lockdown παρά την αύξηση των κρουσμάτων

γαλλία-όχι-σε-ένα-καταστροφικό-lockdown-πα-759210

Καθώς οι ανησυχίες αυξάνονται από την επιστροφή του κοροναϊού στη Γαλλία – οι ειδικοί εξηγούν ότι δεν πρόκειται για «δεύτερο κύμα» η γαλλική κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο εθνικού lockdown σε περίπτωση που συνεχιστεί η εξάπλωση του κοροναϊού.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ήταν ξεκάθαρος, αναφέροντας ότι πλήρης εγκλεισμός «πρέπει να αποφευχθεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο».

Ο Καστέξ τόνισε ότι θα ήταν «καταστροφικό» η χώρα να κλείσει και πάλι, μετά το αυστηρό lockdown δύο μηνών μεταξύ του Μαρτίου και του Μαΐου, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

«Πλέον γνωρίζουμε τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο: αυτό το μέτρο σίγουρα σταματά την εξάπλωση της πανδημίας, όμως σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο είναι καταστροφικό, μεταξύ άλλων και για την ψυχική υγεία ορισμένων συμπολιτών μας», δήλωσε ο Καστέξ.

Πρόσθεσε: «Προτεραιότητά μας παραμένει η πρόληψη. Ακόμη και αν ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει ξεκινήσει να αυξάνεται, τα θετικά τεστ παραμένουν χαμηλά σε σύγκριση με εκείνα των γειτονικών μας χωρών. Και ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία παραμένει ελεγχόμενος».

Οι αρχές αναφέρουν ότι αν υπάρξουν νέα lockdown, το πιθανότερο είναι να είναι τοπικά εκεί όπου θα εμφανίζονται εξάρσεις.

«Θα προσαρμοστούμε», τόνισε ο Καστέξ.

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές έχουν προειδοποιήσει επίσης για την αύξηση των λοιμώξεων μεταξύ των «νεαρών ενηλίκων». Πλέον αποδίδονται 30.228 θάνατοι στον κοροναϊό στη Γαλλία, όμως ο αριθμός των ασθενών σε ΜΕΘ συνεχίζει να μειώνεται.

Ο δείκτης R πλέον ξεπερνά το 1,3 σε εθνικό επίπεδο (και το φράγμα του 1 σε 10 περιοχές), ενώ συνεχίζει να ανεβαίνει από την 1η Ιουλίου.

«Μπορεί να κινδυνεύουν λιγότερο από τις σοβαρές επιπλοκές της ασθένειας, όμως οι νέοι μπορούν να γίνουν υπεύθυνοι για την εξάπλωση του ιού αν δεν σεβαστούν τα μέτρα προστασίας» δήλωσε εκπρόσωπος του Direction Générale de la Santé.

Πηγή: www.theguardian.com

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου