ΔΙΕΘΝΗ

Ελάχιστοι οι προσκυνητές στη Μέκκα λόγω κορονοϊού

ελάχιστοι-οι-προσκυνητές-στη-μέκκα-λό-759928

Πολύ διαφορετικό είναι το ιερό προσκύνημα στη Μέκκα τη φετινή χρονιά εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Για πρώτη φορά η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας απαγόρευσε στους πιστούς μουσουλμάνους να προσκυνήσουν στo Χατζ προκειμένου να μην γίνει ο ιερός τόπος εστία ανεξέλεγκτης διάδοσης του κορονοϊού.

Επιλέχθηκαν μετά από διαδικτυακή αίτηση μόλις 1.000 με 10.000 κάτοικοι της χώρας, ηλικίας από 20 έως 50 ετών που δεν έχουν εμφανίσει οποιοδήποτε σύμπτωμα της νόσου για να συμμετάσχουν στο Χατζ. Μετά από μέρες στην απομόνωση, οι προσκυνητές φορώντας μάσκες και με ομπρέλες για τον ήλιο στα χέρια, έφτασαν χωρισμένοι σε ομάδες των 20 στον ιερότερο χώρο της ισλαμικής θρησκείας και προσευχήθηκαν κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις.

Όπως αναφέρει το euronews, η Σαουδική Αραβία, που έχει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού στον αραβικό κόσμο καλύπτει όλα τα έξοδα ταξιδιού, διαμονής, γευμάτων και υγειονομικής περίθαλψης προσκυνητών.

Το νερό που πίνουν οι προσκυνητές από το πηγάδι Zamzam είναι συσκευασμένο σε πλαστικά μπουκάλια. Τα βότσαλα για την απομάκρυνση του κακού που συνήθως συλλέγονται από τους προσκυνητές κατά μήκος των διαδρομών του Χατζ θα αποστειρώνονται και θα αποθηκεύονται εκ των προτέρων. Επιπλέον, οι προσκυνητές έλαβαν ατομικά χαλιά προσευχής και ειδική ενδυμασία η οποία σύμφωνα με τους Σαουδάραβες σκοτώνει τα βακτήρια.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι κάθε χρόνο φτάνουν στη Μέκκα περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι για το προσκύνημα.

[ethnos.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου