Κυρώσεις στον πρωτότοκο γιο του Μπασάρ αλ Ασαντ επιβάλλουν οι ΗΠΑ

Τελευταία ενημέρωση: 2020-07-29, 22:57:07
Κυρώσεις στον πρωτότοκο γιο του Μπασάρ αλ Ασαντ επιβάλλουν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ συμπεριέλαβαν στη μαύρη τους λίστα τον πρωτότοκο γιο του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, στο πλαίσιο μιας νέας δέσμης κυρώσεων κατά της Συρίας, ανακοίνωσε ο Μάικ Πομπέο.

Συνολικά, η αμερικανική κυβέρνηση επιβάλλει κυρώσεις σε 14 νέες οντότητες και πρόσωπα, έπειτα από ένα πρώτο κύμα κυρώσεων που είχαν ανακοινωθεί στα μέσα Ιουνίου κατά την έναρξη ισχύος του «νόμου Καίσαρα», με την ελπίδα να στερήσει πόρους από την κυβέρνηση στη Δαμασκό και τους υποστηρικτές της.

 

50 υποστηρικτές του Μπασάρ αλ Ασαντ στη «μαύρη λίστα»

Κυρώσεις επιβάλλονται επίσης κατά της 1ης Μεραρχίας του Συριακού Αραβικού Στρατού και του διοικητή της, Ζουχέιρ Ταουφίκ αλ Ασαντ. «Ο στρατός του καθεστώτος Ασαντ έγινε σύμβολο ωμότητας, καταστολής και διαφθοράς», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, στην ανακοίνωση, καλώντας να τερματιστεί «αυτός ο μάταιος και ωμός πόλεμος».

«Συμπεριλάβαμε στο εξής στη μαύρη λίστα περισσότερους από 50 βασικούς υποστηρικτές του Μπασάρ αλ Ασαντ και τις εταιρείες τους, καθώς και ορισμένες στρατιωτικές οργανώσεις που βασανίζουν τον συριακό λαό», δήλωσε Αμερικανός υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος.

 

Σύζυγος και γιος του Μπασάρ αλ Ασαντ στη λίστα των ΗΠΑ

Ο νεαρός Χάφεζ αλ Ασαντ, που φέρει το όνομα του παππού του, ο οποίος διοίκησε τη Συρία μέχρι τον θάνατό του το 2000, δεν θα μπορεί να μεταβεί στις ΗΠΑ, όπου τα ενδεχόμενα περιουσιακά του στοιχεία θα «παγώσουν». Και η μητέρα του, Ασμα αλ Ασαντ, είναι στη μαύρη λίστα των κυρώσεων από τον Ιούνιο.

Κυρώσεις στον Σύρο πρόεδρο έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον από τις αρχές του 2011, όταν κατεστάλη ένα κίνημα λαϊκής εξέγερσης, που γρήγορα εξελίχθηκε σε έναν καταστροφικό πόλεμο με περισσότερους από 380.000 νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες.

«Παρατηρήσαμε μια αύξηση της ισχύος του ρόλου του στους κόλπους της οικογένειας», δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, αναφερόμενος στον Χαφέζ αλ Ασαντ. «Τα ενήλικα παιδιά συνεχίζουν ουσιαστικά να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις στο όνομα και για λογαριασμό των γονιών στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις ή άλλων οικείων τους», πρόσθεσε.

 

Κυρώσεις ΗΠΑ και κατά Σύρου επιχειρηματία

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, επίσης, επέβαλε κυρώσεις κατά του Σύρου επιχειρηματία Ουάσιμ Ανουάρ αλ-Κάταν, «που σύναψε πολλά συμβόλαια με την κυβέρνηση της Συρίας για να αναπτύξει εμπορικά κέντρα και ξενοδοχεία που κατέχει το κράτος στη Δαμασκό».

«Επενδύοντας στα πολυτελή ακίνητα χάρη στον εξαναγκαστικό εκτοπισμό αθώων πολιτών, οι διεφθαρμένοι επιχειρηματίες που συνδέονται με τον Ασαντ επιδεινώνουν επίσης την καταστολή του συριακού στρατού», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του υπουργείου του.

Ο «νόμος Καίσαρ» υπογράφηκε τον Δεκέμβριο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. «Καίσαρ» είναι το ψευδώνυμο ενός πρώην φωτογράφου της συριακής στρατιωτικής αστυνομίας, που λιποτάκτησε το 2013 παίρνοντας μαζί του 55.000 φωτογραφίες.

iefimerida.gr

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
2
=