ΔΙΕΘΝΗ

Σιαμαία δίδυμα ενωμένα στο κεφάλι διαχωρίστηκαν επιτυχώς στην Ιταλία

σιαμαία-δίδυμα-ενωμένα-στο-κεφάλι-δια-1032

Με επιτυχία χωρίστηκαν δύο σιαμαία κορίτσια σε μια εξαιρετικά σπάνια κατάσταση σε νοσοκομείο του Βατικανού.

Οι δίχρονες Ερβίνα και Πρεφίνα ήταν ενωμένες στο κεφάλι πριν από την χειρουργική επέμβαση που διήρκησε 18 ώρες και σε αυτή συμμετείχαν 30 γιατροί και νοσοκόμες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παιδιατρικού νοσοκομείου Bambino Gesu στη Ρώμη, ιδιοκτησίας του Βατικανού, που εκδόθηκε την Τρίτη.

Η επέμβαση για τον διαχωρισμό έγινε στις 5 Ιουνίου και τα δύο κοριτσάκια, που κατάγονται από την Κεντρική Αφρική, αναμένεται να αναρρώσουν πλήρως.

Είναι η πρώτη φορά που γιατροί στην Ιταλία διαχωρίζουν επιτυχώς δίδυμα, που ήταν ενωμένα στο συνολικό πίσω μέρος του κεφαλιού, κάτι που σημαίνει ότι μοιράζονταν ένα κρανίο και την πλειονότητα των αιμοφόρων αγγείων.

Δεν υπάρχουν άλλες περιπτώσεις επιτυχούς παρέμβασης τέτοιου είδους που να καταγράφονται σε ιατρικά περιοδικά οπουδήποτε στον κόσμο.

Σύμφωνα με την ομάδα που τα χειρούργησε, είναι μία από τις πιο σπάνιες και πιο περίπλοκες περιπτώσεις και προετοιμάζονταν για την επέμβαση πάνω από ένα χρόνο.

Ο διευθυντής του νοσοκομείο Μαριέλα Ένοκ συνάντησε τα σιαμαία δίδυμα στην Κεντρική Αφρική τον Ιούλιο του 2018 και προσφέρθηκε να τα αναλάβει στην Ρώμη.

Τα δίδυμα έφτασαν στην Ιταλία τον Σεπτέμβριο του 2018 μαζί με την μητέρα τους, Ερμίν, και το πρώτο στάδιο της θεραπείας τους διεξήχθη τον Μάιο του 2019.

Το δεύτερο στάδιο διεξήχθη τον Ιούνιο του 2019 και τελικώς διαχωρίστηκαν επιτυχώς τον περασμένο μήνα.

«Ήταν μια συναρπαστική στιγμή, μια φανταστική, μοναδική εμπειρία», δήλωσε ο επικεφαλής νευροχειρουργός του νοσοκομείου, Κάρλο Μάρας, προσθέτοντας ότι επρόκειτο για έναν πολύ φιλόδοξο στόχο και έκαναν τα πάντα για να τον πετύχουν, με πάθος, αισιοδοξία και χαρά.

Τα δίδυμα γιόρτασαν τα δεύτερα γενέθλιά τους στις 29 Ιουνίου και οι ιατρικοί έλεγχοι δείχνουν ότι πάνε καλά.

Οι εγκέφαλοί τους είναι ανέπαφοι και οι επιτυχείς επεμβάσεις σημαίνουν ότι η κινητική και γνωστική τους ανάπτυξη πρέπει να είναι φυσιολογική, σύμφωνα με το νοσοκομείο.

Η Ερμίν ευχαρίστησε την ομάδα που ανέλαβε τις κόρες της, ενώ εξέφρασε την επιθυμία της να βαπτιστούν από τον Πάπα Φραγκίσκο.

«Η Ερβίνα και η Πρεφίνα γεννήθηκαν δύο φορές. Εάν είχαμε μείνει στην Αφρική, δεν ξέρω ποια θα ήταν η μοίρα τους», δήλωσε η μητέρα.

«Tώρα μπορούν να μεγαλώσουν, να σπουδάσουν και να γίνουν γιατροί για να σώσουν άλλα παιδιά», πρόσθεσε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου