ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι από πλημμύρες και κατολισθήσεις

ιαπωνία-δεκάδες-νεκροί-και-αγνοούμεν-7194

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους, 17 αγνοούνται κι άλλοι 17 είναι χωρίς ζωτικές ενδείξεις λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων που έπληξαν τη νήσο Κιούσου στη νότια Ιαπωνία, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό δίκτυο NHK.

Οι χθεσινές πρωτόγνωρες βροχοπτώσεις στην επαρχία Κουμαμότο στο κεντρικό Κιούσου προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις και τον θάνατο 14 ανθρώπων σε οίκο ευγηρίας που κατακλύστηκε από τα νερά υπερχειλισμένου ποταμού. Σε τηλεοπτικά πλάνα που μεταδόθηκαν φαίνονται αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, άνθρωποι να απομακρύνουν με φτυάρια τη λάσπη από τα σπίτια τους και στρατιώτες να διασώζουν με βάρκες εγκλωβισμένους κατοίκους. «Δεν είχαμε ηλεκτρικό και νερό», δήλωσε μια διασωθείσα στο NHK. «Ήταν πολύ δύσκολο».

Η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, που αντιμετωπίζει και την απειλή της πανδημίας του κορωνοϊού, κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν σε επιφυλακή καθώς αναμένονται και νέες σφοδρές βροχοπτώσεις έως το βράδυ. O πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε διέταξε 10.000 στρατιώτες να είναι έτοιμοι να συνδράμουν τις προσπάθειες διάσωσης υποσχόμενος ότι η κυβέρνησή του «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν βάζοντας σε προτεραιότητα τις ανθρώπινες ζωές». Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo οι Αρχές κάλεσαν πάνω από 200.000 κατοίκους στο Κουμαμότο και την Καγκοσίμα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ στην περιοχή πάνω από 8.000 νοικοκυριά έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι και σταμάτησαν τα δρομολόγια των τρένων. Η Ιαπωνία διανύει την περίοδο των βροχοπτώσεων, που προκαλούν συχνά πλημμύρες και κατολισθήσεις.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου