ΔΙΕΘΝΗ

Αιθιοπία: 166 νεκροί σε διαδηλώσεις

αιθιοπία-166-νεκροί-σε-διαδηλώσεις-7236

Τουλάχιστον 166 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια βίαιων διαδηλώσεων που συγκλόνισαν την Αιθιοπία μετά τη δολοφονία ενός δημοφιλούς τραγουδιστή, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας.

Ο τραγουδιστής Χακαλού Χουντίσα, μέλος της φυλής Ορόμο, της μεγαλύτερης της Αιθιοπίας, δολοφονήθηκε από άγνωστους δράστες στην Αντίς Αμπέμπα πυροδοτώντας αναζωπύρωση των φυλετικών εντάσεων που απειλούν τη δημοκρατική μετάβαση της χώρας. Τα πολιτικά τραγούδια του Χουντίσα που κατήγγειλαν την οικονομική και πολιτική περιθωριποίηση της φυλής του, αποτέλεσαν το σάουντρακ των κινητοποιήσεων που βοήθησαν να ανέλθει στην εξουσία ο Άμπιι Άχμεντ, πριν από δύο χρόνια. Μετά το φόνο του «145 πολίτες και 11 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχασαν τις ζωές τους στις ταραχές στην περιοχή», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της αστυνομίας στην Ορόμια, Γκίρμα Γκελάμ. Άλλοι δέκα σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας.

Σύμφωνα με τον Γκελάμ άλλοι 167 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ συνελήφθησαν 1.084 άτομα. Αξιωματούχοι απέδωσαν το μεγάλο αριθμό των θανάτων στη χρήση πραγματικών πυρών από τις δυνάμεις ασφαλείας και στη φυλετική βία στην Αιθιοπία.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου