ΔΙΕΘΝΗ

Πέταξαν μπαλόνια με «βρώμικες» φωτό της συζύγου του Κιμ Γιονγκ Ουν

πέταξαν-μπαλόνια-με-βρώμικες-φωτό-τ-12408

Εξοργισμένος είναι ο Κιμ Γιονγκ Ουν με τα φυλλάδια που κυκλοφόρησαν αποστάτες στην Νότια Κορέα, με «βρώμικες και προσβλητικές» απεικονίσεις της γυναίκας του, όπως δήλωσε κορυφαίος απεσταλμένος της Ρωσίας στην Βόρεια Κορέα. Μάλιστα, η οργή του είναι τόσο μεγάλη που έδωσε εντολή για ανατίναξη ενός γραφείου συνδέσμου με την Σεούλ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Πιονγκγιάνγκ έχει εκδώσει μια σειρά από βιτριόλικες καταδικαστικές αποφάσεις για φυλλάδια κατά του Βορρά, τα οποία αποστέλλονται από την Νότια Κορέα κατά μήκος των στρατικοποιημένων συνόρων – συνήθως προσαρτημένα σε μπαλόνια ή επιπλέουν σε μπουκάλια.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν με την σύζυγό του, Ρι Σολ Γιου

Οι εκστρατείες αυτές υπήρξαν εδώ και καιρό ένα σημείο διαμάχης μεταξύ της βόρειας και της Νότιας Κορέας, αλλά αυτή την φορά, η Πιονγκγιάνγκ αύξησε την πίεση, ανατινάζοντας τα γραφεία συνδέσμου και απειλώντας με στρατιωτικά μέτρα.

Ένα από τα πιο πρόσφατα ξεσπάσματα του Κιμ Γιονγκ Ουν ήρθε στις 31 Μαϊου, όταν κυκλοφόρησαν προκλητικές φωτογραφίες της Πρώτης Κυρίας της Βόρειας Κορέας Ρι Σολ Γιου, πυροδοτώντας «σοβαρή οργή» στην Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με τον Ρώσο πρέσβη στην Βόρεια Κορέα, Αλεξάντερ Ματσέγκορα, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Φυλλάδια με επεξεργασμένες φωτογραφίες της συζύγου του Κιμ Γιονγκ Ουν

Να σημειωθεί πως η Ρωσία είναι βασικός σύμμαχος του απομονωμένου Βορρά και ο Ματσέγκορα είναι ένας από τους πρεσβύτερους με την μεγαλύτερη θητεία στην Πιονγκγιάνγκ. «Τα φυλλάδια έφεραν ένα είδος βρώμικης, προσβλητικής προπαγάνδας, με στόχο την σύζυγο του ηγέτη» δήλωσε στο πρακτορείο Ειδήσεων Tass της Ρωσίας την Δευτέρα. Οι φωτογραφίες είχαν υποβληθεί σε photoshop «σε τόσο χαμηλό βαθμό», πρόσθεσε, και χρησίμευσαν ως την τελευταία σταγόνα προτού ξεχειλίσει το ποτήρι για τον Βορρά.

Οι διακορεατικές σχέσεις έχουν παγώσει μετά την κατάρρευση μιας συνόδου κορυφής μεταξύ του Κιμ Γιονγκ Ουν και του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ στις αρχές του περασμένου έτους σχετικά μετά την άρνηση της Βόρειας Κορέας να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της σχέδια σε αντάλλαγμα την χαλάρωση των κυρώσεων.

Η Πιονγκγιάνγκ έστρεψε τον θυμό της εναντίον της Σεούλ και όχι της Ουάσινγκτον, παρά τις 3 Συνόδους Κορυφής μεταξύ του Κιμ Γιονγκ Ουν και του προέδρου της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε-ιν, που μεσολάβησε για την πρώτη συνάντηση – Κιμ Γιονγκ Ουν -Τραμπ στην Σιγκαπούρη.

«Αποκλείεται να είναι η αδερφή του η επόμενη ηγέτης της βόρειας Κορέας»

Ο Ρώσος διπλωμάτης απέρριψε επίσης τις εικασίες πως η μικρότερη αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν εκπαιδεύεται για να γίνει η επόμενη ηγέτης της Βόρειας Κορέας. Από τις αρχές Ιουνίου, η Κιμ Γιο Γιονγκ – βασική σύμβουλος του αδερφού της – είναι το πρόσωπο της πολύ επιθετικής στάσης της Πιονγκγιάνγκ προς τον Νότο σχετικά με το θέμα των φυλλαδίων. Μάλιστα, η αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν είχε προειδοποιήσει για την κατάρρευση του γραφείου συνδέσμων λίγες μόλις ημέρες προτού ανατιναχθεί, και είχε χαρακτηρίσει τον Μουν «αηδιαστικό» και προφανώς «τρελό».

Η αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν

Όμως, ο Ρώσος πρέσβης λέει ότι παρά την «σοβαρή εμπειρία σε θέματα πολιτικής και εξωτερικής πολιτικής», η Κιμ Γιο Γιονγκ είναι «αρκετά νέα». «Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να πούμε ότι εκπαιδεύεται για να πάρει τα ηνία» δήλωσε ο Ματσέγκορα. «Κανείς δεν τολμά να αυτοαποκαλείται νούμερο 2 στην Βόρεια Κορέα. Νομίζω πως εάν ρωτούσε κάποιος την σύντροφο Κιμ Γιο Γιονγκ εάν είναι το νούμερο δύο, θα απαντούσε με ένα βροντερό ‘όχι’».

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου