ΔΙΕΘΝΗ

Μιανμάρ: Η (μοναδική ίσως) χώρα όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν ακούσει κουβέντα για τον κορωνοϊό!

μιανμάρ-η-μοναδική-ίσως-χώρα-όπου-εκα-15584

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, εγκλωβισμένοι κοντά στα μέτωπα των μαχών στη δυτική Μιανμάρ ίσως να μην έχουν ακούσει τίποτε για το νέο κορωνοϊό, αφού η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως αναφέρουν οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τον περασμένο Ιούνιο, αρκετούς μήνες πριν ξεσπάσει η φονική πανδημία που καλπάζει ανά την υφήλιο, η κυβέρνηση της Μιανμάρ με επικεφαλής την Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, επέβαλε μπλακάουτ στο Διαδίκτυο σε εννέα πόλεις της περιοχής φοβούμενη μήπως χρησιμοποιηθεί για την αναζωπύρωση των συγκρούσεων μεταξύ του στρατού και ανταρτών. Σ’ έναν από τους δήμους αυτούς η πρόσβαση στο Ίντερνετ έχει στο μεταξύ αποκατασταθεί από τον Μάιο, όχι όμως και στους υπόλοιπους οκτώ, όπου ζουν περί τις 800.000 άνθρωποι.

Κι όπως καταγγέλλουν, η Διεθνής Αμνηστία και η Human Rights Watch το παρατεταμένο μπλακάουτ στην ενημέρωση μέσω του Διαδικτύου συνιστά απειλή για τις ζωές των ανθρώπων αυτών, όχι μόνον γιατί τους εμποδίζει να καταγγέλλουν πιθανές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και επειδή δεν έχουν πρόσβαση στις κρατικές εκστρατείες πληροφόρησης του κοινού σχετικά με την πανδημία.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Μιανμάρ, μέχρι την περασμένη Δευτέρα στη Μιανμάρ, είχαν καταγραφεί στη χώρα έξι θάνατοι και 292 κρούσματα του κορωνοϊού, ορισμένα εκ των οποίων στο κρατίδιο Ραχίν, όπου μαίνονται συγκρούσεις και όπου πάνω από 100.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια ζουν στοιβαγμένοι σε καταυλισμούς, όπως και βουδιστές που έμειναν άστεγοι λόγω των συγκρούσεων.

Όταν εξαπλώθηκε η πανδημία του κορωνοϊού ανά την υφήλιο πριν από μερικούς μήνες, η κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι ξεκίνησε ενημερωτική καμπάνια του κοινού αναφορικά με τα μέτρα που θα μπορούσαν να φρενάρουν την Covid-19, όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση. Αλλά πολλοί από τους κατοίκους του κρατιδίου Ραχίν και του γειτονικού Τσιν δεν έχουν πρόσβαση στις σχετικές ειδοποιήσεις στο Facebook, σε κρατικούς ιστότοπους και σε εφαρμογές μηνυμάτων.

«Όταν ρωτώ ανθρώπους στην εκλογική μου περιφέρεια αν γνωρίζουν για τον κορωνοϊό, αναγκάζομαι να τους εξηγήσω τα πάντα από την αρχή για την πανδημία, τι σημαίνει κοινωνική αποστασιοποίηση και σωστή υγιεινή των χεριών», λέει ο βουλευτής Χτούτ Μάι. «Κι επειδή δεν μπορώ να ταξιδέψω πολύ λόγω της πανδημίας δεν ενημερώνω όσους θα ήθελα. Δεν φοβούνται τον κορωνοϊό, γιατί έχουν άγνοια. Σ’ αυτή τη φάση πιο πολύ ανησυχούν για τις συγκρούσεις», πρόσθεσε.

Συνεχίζονται οι φονικές συγκρούσεις στη Μιανμάρ

Οι φονικές μάχες, από τις οποίες δεν γλίτωσαν ούτε εργαζόμενοι στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ξέσπασαν στα τέλη του 2018 μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Μιανμάρ και τους αντάρτες του στρατού του Αρακάν (ΑΑ) που επιδιώκει μεγαλύτερη αυτονομία για τους βουδιστές του κρατιδίου του Ραχίν, που αποτελούν και την πλειοψηφία.

Ο πόλεμος μαίνεται έκτοτε με αμείωτη ένταση και μάλιστα στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου σκοτώθηκαν άλλοι 151 άμαχοι και 344 τραυματίστηκαν με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να βρίσκονται στο επίκεντρο καταγγελιών για διάπραξη ωμοτήτων. «Είναι μια σύγκρουση όπου καμία πλευρά δεν μπορεί να επικρατήσει στο πεδίο της μάχης. Είναι ένα πολιτικό πρόβλημα, όπου οι κάτοικοι του Ραχίν θέλουν περισσότερου αυτονομία. Η Μιανμάρ πρέπει να δώσει μια πολιτική απάντηση», επεσήμανε ο αναλυτής σε θέματα που αφορούν την εν λόγω ασιατική χώρα, Ρίτσαρντ Χόρσεϊ.

Δρακόντεια μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού

Ακολουθώντας το παράδειγμα που έδωσε τον περασμένο Φεβρουάριο πρώτη η Κίνα, η Μιανμάρ επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας και μαζικών συναθροίσεων, ενώ υποχρέωσε όσου έφθαναν από το εξωτερικό στη χώρα να μπαίνουν για κάποιο διάστημα σε καραντίνα, προκειμένου να φρενάρει την εξάπλωση του κορωνοϊού. Παράλληλα η κυβέρνηση αποφάσισε να διώκονται ποινικά όσοι δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα και ακόμη και να οδηγούνται στη φυλακή, όσοι σπάζουν την καραντίνα με αποτέλεσμα να καταδικαστούν σε φυλάκιση έως και ενός έτους τουλάχιστον 500 άτομα, ανάμεσά τους και παιδιά!

Τα μέτρα απέδωσαν αλλά προκάλεσαν κατακραυγή με την Διεθνή Αμνηστία να καταγγέλλει ότι ο εγκλεισμός εκατοντάδων ανθρώπων σε φυλακές με πολλούς άλλους κρατούμενους και άθλιες συνθήκες υγιεινής αντιβαίνει στον αρχικό στόχο, δηλαδή την αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού. Και δεν αποκλείεται η στρατηγική της κυβέρνησης της Μιανμάρ να γυρίσει τελικά μπούμερανγκ καθώς η χώρα ετοιμάζεται για εκλογές αργότερα φέτος, αφού οι φονικές συγκρούσεις και η συνεχιζόμενη αιματοχυσία, καθώς και το μπλακάουτ στη διαδικτυακή ενημέρωση μπορεί να στοιχίσουν πολύτιμες ψήφους στην Αούνγκ Σαν Σούου Κίι και το κόμμα της, όπως σημειώνει το CNN, αφού δεν αποκλείεται μεγάλος αριθμός πολιτών στη δυτική Μιανμάρ να μη μάθει ποτέ την επιτυχημένη ως τώρα διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου