ΔΙΕΘΝΗ

Πώς εμπλέκεται η Ελλάδα στην υπόθεση Μαντλίν

πώς-εμπλέκεται-η-ελλάδα-στην-υπόθεση-μ-851206

Η μαρτυρία φίλου του Μπρίνκερ, η διαμονή του στη χώρα μας και τα έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ

Ποιος ήταν ο άντρας που έδωσε σημαντικά στοιχεία για τη δράση του γερμανού παιδόφιλου και πώς εμπλέκεται η Ελλάδα.

Από την Ελλάδα φαίνεται ότι ίσως προήλθε μια βασική μαρτυρία για τη δράση του 43χρονου γερμανού παιδόφιλου Κρίστιαν Μπρίκνερ και την άμεση σχέση του με την εξαφάνιση της Μαντλίν Μακ Καν, το 2007, στην Πράια ντα Λουζ στην Πορτογαλία, που απασχολεί τα τελευταία 13 χρόνια τα διεθνή ΜΜΕ.

Σύμφωνα με νεότερα έγγραφα και μαρτυρίες που παρουσιάζει «Το Βήμα της Κυριακής», σημαντικά στοιχεία για τη δράση του γερμανού παιδόφιλου φέρεται να έδωσε ο 50χρονος φίλος του Χελγκ Λαρς Μπ…, ο οποίος βρισκόταν επί σειρά ετών στην Ελλάδα, είχε κατηγορηθεί για υπόθεση διακίνησης λαθρομεταναστών στη χώρα μας και για την κρίσιμη μαρτυρία του οποίου είχε έλθει κλιμάκιο της Σκότλαντ Γιαρντ στη χώρα μας. Μάλιστα ο 50χρονος είχε παρακολουθήσει και τη δίκη του Μπρίκνερ σε δικαστήριο του Μπραουσβάιγκ στα τέλη του 2019 (επτά μήνες προ της αποκάλυψης της εμπλοκής του στην αρπαγή της Μαντλίν) όπου κατηγορούνταν για τον βιασμό ηλικιωμένης γυναίκας. Με τον ίδιο τον 50χρονο μάρτυρα να βρίσκεται πλέον στη Γαλλία και να αναφέρεται στη φιλία του με τον Μπρίκνερ και στον ρόλο του στη διαλεύκανση της δραματικής υπόθεσης.

Η επιχείρηση «Grange»

Το 2011 ξεκίνησε η επιχείρηση «Grange» της Σκότλαντ Γιαρντ, με τη συμμετοχή 30 ντετέκτιβ, για τη συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με την τύχη της μικρής Μαντλίν. Συνολικά στο πλαίσιο της εν λόγω επιχείρησης συγκεντρώθηκαν, την τελευταία δεκαετία, περίπου 10.000 αναφορές για την υπόθεση αυτή και είχαν σκιαγραφηθεί περισσότεροι από 15-20 ύποπτοι. Ομως το τελευταίο χρονικό διάστημα οι γερμανικές δικαστικές αρχές υπέδειξαν τον Μπρίκνερ ως δράστη της αρπαγής της Μαντλίν.

Στις 18 Ιουλίου 2017, λοιπόν, η Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. συνέταξε έγγραφο που ανέφερε ότι «τον Μάιο του 2017 επικοινώνησε με τη βρετανική ομάδα της επιχείρησης “Grange” για τη διαλεύκανση της εξαφάνισης της Μαντλίν Μακ Καν ο προαναφερόμενος 50χρονος που διαμένει στην Αθήνα, προκειμένου να βοηθήσει στις συγκεκριμένες έρευνες». Και αυτό με το δεδομένο ότι, όπως χαρακτηριστικά μνημονευόταν στα έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ., «μέχρι στιγμής οι πληροφορίες που έχει δώσει οικειοθελώς και χωρίς χρηματικό ή άλλο αντάλλαγμα στη Μητροπολιτική Αστυνομία της Μ. Βρετανίας σχετικά με την υπόθεση έχουν διασταυρωθεί και θεωρείται αξιόπιστη πηγή»! Σε νεότερο έγγραφο της Σκότλαντ Γιαρντ αναφερόταν ότι ο εν λόγω Γερμανός είχε καταδικαστεί για υπόθεση διακίνησης λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, είχε επαφές με γυναίκα βουλγαρικής καταγωγής που διέμενε στα Σεπόλια, ενώ είχε επαφές με έναν 60χρονο ομοεθνή του που διέμενε κι αυτός στην Ελλάδα.

Η σύλληψη στην Ηγουμενίτσα

Από την περαιτέρω έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο 50χρονος «πληροφοριοδότης» είχε συλληφθεί το 2011 στην Ηγουμενίτσα, όταν προσπάθησε να μεταφέρει με το αυτοκίνητό του τρεις παράνομους μετανάστες από την Αφρική. Καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης επτά χρόνων και πέντε μηνών και είχε φυλακιστεί στις 9 Απριλίου 2015 στα Χανιά. Τελικώς ο 50χρονος αποφυλακίστηκε το καλοκαίρι του 2017 και αμέσως φαίνεται να συναντήθηκε στη χώρα μας με κλιμάκιο της βρετανικής αστυνομίας.

Ωστόσο, από τότε μέχρι σήμερα παρέμενε άγνωστο αν οι πληροφορίες που είχε δώσει ήταν τελικώς ορθές και ποιον είχε υποδείξει ως δράστη της αρπαγής της Μαντλίν. Ομως τώρα, σε νεότερη επικοινωνία με την εφημερίδα, μας επισήμανε ότι «η κρίσιμη μαρτυρία που είχε δώσει στη Σκότλαντ Γιαρντ ήταν για τη δράση του γερμανού παιδόφιλου Κρίστιαν Μπρίκνερ, που ήταν φίλος του». Καθώς και ότι «για αυτή την πτυχή μιλούσε συνεχώς στους βρετανούς αστυνομικούς».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου