ΔΙΕΘΝΗ

Η Μαλάλα, το θύμα των Ταλιμπάν, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

η-μαλάλα-το-θύμα-των-ταλιμπάν-αποφοίτη-28197

Το 2012 οι Ταλιμπάν ήθελαν να τη σκοτώσουν γιατί επέμενε να επιστρέψει στο σχολείο, σήμερα, όμως, η Μαλάλα Γιουσaφζάι, που είχε αναδειχθεί σε παγκόσμιο σύμβολο για το δικαίωμα στην εκπαίδευση, ανακοίνωσε τοις πάσι τη «χαρά» της που αποφοίτησε από το διακεκριμένο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Βρετανία.

«Δύσκολο να εκφράσω την χαρά και την ευγνωμοσύνη μου που απέκτησα το πτυχίο μου στην Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομία από την Οξφόρδη», αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter η 22χρονη κοπέλα. Το κείμενό της συνοδεύεται από φωτογραφίες, η μία εκ των οποίων την εμφανίζει να γιορτάζει την αποφοίτησή της με ένα γλυκό πλαισιωμένη από τους δικούς της.

«Δεν γνωρίζω ποια θα είναι η συνέχεια. Προς το παρόν, θα είναι Netflix, διάβασμα και ύπνος», προσθέτει η ίδια.

Η Μαλάλα έγινε δεκτή στο ονομαστό ακαδημαϊκό ίδρυμα το 2017 μετά την αποφοίτησή της από λύκειο του Μπέρμινγχαμ, στην κεντρική Αγγλία, όπου βρέθηκε ως πρόσφυγας με την οικογένειά της το 2012, φεύγοντας από το Αφγανιστάν μετά τον σοβαρό τραυματισμό της από τους Ταλιμπάν.

Η Μαλάλα είχε ξεκινήσει τον προσωπικό της αγώνα το 2007, όταν οι Ταλιμπάν είχαν επιβάλει τον ισλαμικό νόμο στην έως τότε φιλήσυχη παραθεριστική κοιλάδα Σουάτ. Στα 11 της χρόνια, η θυγατέρα ενός διευθυντή σχολείου και μίας αναλφάβητης μητέρας, ενημέρωνε με το ψευδώνυμο Γκουλ Μακάι ένα μπλογκ του ΒΒC στα ουρντού, τη μητρική της γλώσσα, περιγράφοντας την αποκρουστική κατάσταση που επικρατούσε στην κοιλάδα .

Η φήμη της εκτοξεύθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο, όταν οι Ταλιμπάν αποφάσισαν να την εξολοθρεύσουν, κατηγορώντας την ότι χρησιμεύει ως όχημα «για τη δυτική προπαγάνδα». Στα 15 της δέχθηκε σφαίρες στο κεφάλι και τον ώμο, έπειτα από επίθεση κατά του λεωφορείου που τη μετέφερε στο σχολείο της στη Μινγκόρα, στην κοιλάδα του Σουάτ. Έκτοτε έχει αναδειχθεί σε σύμβολο για την υπεράσπιση του δικαιώματος των γυναικών στην εκπαίδευση και τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη το 2017 σε ηλικία μόλις 17 ετών.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου