Σκάνδαλο για την κυβέρνηση Μόντι

Τελευταία ενημέρωση: 2012-01-11, 09:45:42
Σκάνδαλο για την κυβέρνηση Μόντι

Το πρώτο σκάνδαλο της κυβέρνησης Μόντι φιγουράρει σε μεγάλη μερίδα του ιταλικού τύπου και οδήγησε στην παραίτηση του Κάρλο Μαλινκόνικο, υφυπουργoύ παρά τω πρωθυπουργώ, ο οποίος φέρεται να δέχθηκε να του πληρώσει τις πολυτελείς διακοπές του στην Τοσκάνη, Ιταλός επιχειρηματίας, που εμπλέκεται στο σκάνδαλο των συμβολαίων για έργα στην περιοχή Λ Άκουιλα, μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2009.

Ο Κάρλο Μαλινκόνικο που συναντήθηκε χθες με τον Μάριο Μόντι, υπέβαλε την παραίτησή του, παρότι δεν θεωρεί ότι έκανε κάτι παράνομο όπως είπε, αλλά επιθυμεί να υπερασπίσει καλύτερα την εικόνα του και να μην υπονομεύσει την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της νεοσύστατης κυβέρνησης. Ο Μάριο Μόντι τον ευχαρίστησε για το αίσθημα ευθύνης και την προσφορά του.

Στο προσκήνιο εκτός από τον υφυπουργό έχει έρθει και ο επιχειρηματίας Φραντσέσκο Ντε Βίτο Πισιτσέλι ο οποίος φέρεται να ανέλαβε να τακτοποιήσει τον λογαριασμό για τις διακοπές του Μαλινκόνικο το 2007 και το 2008 στο Αρτζεντάριο, δημοφιλή παραθαλάσσια περιοχή της κεντρικής Ιταλίας. Το ύψος των εξόδων ανέρχεται στα 19.876 ευρώ σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ. Μάλιστα η Repubblica δημοσιεύει και τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου όπου διέμενε ο Μαλινκόνικο και του Πισιτσέλι με τον δεύτερο να προτρέπει τον ξενοδόχο «να μην αφήσει (τον Μαλινκόνικο) να πληρώσει τον λογαριασμό».

Ο Πισιτσέλι έγινε γνωστός στην ιταλική κοινή γνώμη από την μετάδοση τηλεφωνικής του συνομιλίας, αμέσως μετά τον καταστρεπτικό σεισμό της πόλης Λ Ακουϊλα, τον Απρίλιο του 2009, κατά την οποία, γελώντας, έλεγε ότι "τώρα θα μπορέσουν να γίνουν σημαντικές μπίζνες". Παράλληλα, θεωρείται ότι συνδέεται στενά με τον πρώην πανίσχυρο πρόεδρο της επιτροπής δημοσίων έργων Αντζελο Μπαλντούτσι, που εμπλέκεται σε έρευνα για παράνομη ανάθεση εργολαβιών του ιταλικού δημοσίου.

Μπορεί ο Ιταλός υφυπουργός να υποστηρίζει ότι δεν έκανε κάτι επιλήψιμο, αλλά το όλο θέμα σχετίζεται με τις ευαίσθητες ισορροπίες των σχέσεων της πολιτικής και της οικονομικής εξουσίας. Σε ανακοίνωσή του, ο Κάρλο Μαλινκόνικο τόνισε ότι "δεν έκανε ποτέ καμία χάρη στα πρόσωπα στα οποία γίνεται αναφορά και ούτε σε κανέναν άλλον", ισχυριζόμενος ότι "τα γεγονότα έχουν παρουσιασθεί με τρόπο μεροληπτικό και ανακριβή".

Ο Μαλινκόνικο διευκρινίζει ότι είχε καταβάλλει μέρος του λογαριασμού, αναφέροντας μάλιστα ότι ενοχλήθηκε όταν έμαθε ότι οι προηγούμενες οφειλές είχαν ήδη τακτοποιηθεί, θεωρώντας ότι αυτός που πλήρωσε ήταν ο Μπαλντούτσι. Ο υφυπουργός υποστηρίζει ότι απέστειλε στη συνέχεια μέσω τραπέζης το ποσό που όφειλε στο ξενοδοχείο, ζητώντας να μη γίνουν δεκτές οι πληρωμές που είχαν γίνει από τρίτους.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
2
=