ΔΙΕΘΝΗ

Ελληνοαμερικανός αξιωματούχος της CIA… έσυρε τα εξ αμάξης στον Τραμπ

ελληνοαμερικανός-αξιωματούχος-της-cia-55759

Ο Μαρκ Πολυμερόπουλος, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της CIAεν αποστρατεία, πρώην επικεφαλής επιχειρήσεων κατασκοπείας στην Ευρώπη και την Ασία, επικρίνει δριμύτατα τον Ντόναλντ Τραμπ. «Η εικόνα του Προέδρου με τη Βίβλο στο χέρι ενώ η αστυνομία έριχνε βολές με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα στους διαδηλωτές, μου θυμίζει αυτά που μετέφερα στις αναφορές μου για τον Τρίτο Κόσμο. Εννοώ τη συμπεριφορά των δικτατόρων του Ιράκ, της Συρίας και της Λιβύης. Τα ίδια έκαναν όλοι τους, ο Σαντάμ, ο Μπασάρ αλ Άσαντ και ο Μουαμάρ Καντάφι».

Ο Πολυμερόπουλος είναι Ελληνοαμερικανός και υπηρέτησε στις γραμμές της CIA ως πράκτορας έως το 2019, όταν και εγκατέλειψε τα καθήκοντά του ύστερα από ευδόκιμη υπηρεσία 26 ετών. Από τις πολλές και διάφορες, κατά κανόνα κρίσιμης σημασίας ή και επικίνδυνες αποστολές, ο Πολυμερόπουλος έχει συσσωρεύσει μεγάλο απόθεμα εμπειριών -εξού και η γνώμη του θεωρείται βαρύνουσα.

Ωστόσο, ο Μαρκ Πολυμερόπουλος δεν είναι το μόνο πρώην στέλεχος της CIA που εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το δρόμο που ακολουθεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Στο ίδιο πνεύμα, ο Γκάιλ Χελτ, ο οποίος υπήρξε αναλυτής θεμάτων Κίνας και Νοτιοανατολικής Ασίας για λογαριασμό της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είναι εξίσου καυστικός με τον Πολυμερόπουλο: «Αυτού του είδους τη βία την έχω ξαναδεί. Αυτά κάνουν οι δικτάτορες» δηλώνει ο Χελτ. Και ο ίδιος τονίζει ότι «αυτά που γίνονται σήμερα στις ΗΠΑ, είναι αυτά που συμβαίνουν σε χώρες λίγο πριν καταρρεύσουν. Κι αυτό στ’ αλήθεια με κάνει να ανησυχώ».

protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου