ΔΙΕΘΝΗ

Φιέστες και πανηγύρια για την Άλωση έξω από την κατοικία του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

φιέστες-και-πανηγύρια-για-την-άλωση-έξ-59971

Πανηγυρικό είναι το κλίμα έξω από την προεδρική κατοικία στην Κωνσταντινούπολη. Οι φιέστες για τα 567 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, ξεκίνησαν από το πρωί με πρωταγωνιστή τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος χαιρέτησε το πλήθος στα σκάφη που πέρασαν τον Βόσπορο και παριστάνουν κι αυτά πως πάνε να αλώσουν την Πόλη!

Το βράδυ στις 21:00 αναμένεται να ξεκινήσει το τηλεοπτικό σόου που διοργανώνει το υπουργείο Τουρισμού και πολιτισμού της Τουρκίαςμε ανάγνωση αποσπασμάτων από το Κοράνι και τις προσευχές όπως ανακοίνωσε χθες ο Ερντογάν.

Σόου με ψεύτικο τείχος έξω από την Αγιά Σοφιά ετοιμάζουν οι Τούρκοι

«Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Άλωσης της Κωνσταντινούπολης που διοργανώνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού μας, οι προσευχές θα διαβαστούν στην Αγία Σοφία», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πρόκειται για ένα «ακριβό» τηλεοπτικό σόου, εξαιτίας της πανδημίας. Άρτος και θέαμα, λοιπόν, για χάριν του οποίου έχει στηθεί και ένα ομοίωμα τείχους εκτός του ναού. Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι λίγες μόλις ημέρες νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου είχε αναρτήσει μία φωτογραφία της Αγίας Σοφίας, με την λεζάντα «το επιθυμούμε. Να είστε υπομονετικοί. Θα τα καταφέρουμε μαζί». Έκτοτε, ο τουρκικός τύπος βοά ότι η Αγία Σοφία πρόκειται να ανοίξει ως μουσουλμανικό τέμενος.

Δεν είναι, άλλωστε, μυστικό ότι ο Τούρκος πρόεδρος επιθυμεί την επαναφορά του ναού σε τζαμί. Το έχει δηλώσει σε κάθε τόνο από το 2016 μέχρι σήμερα. Είχε, μάλιστα, προαναγγείλει ακόμα και «αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις» στο εσωτερικό της. Μόνο τυχαίο επίσης δεν είναι το γεγονός ότι το άνοιγμα των τζαμιών συμπίπτει με την επέτειο της Άλωσης. Αρχικά, ήταν προγραμματισμένο για τις 12 Ιουνίου, αλλά πραγματοποιήθηκε αυτή η βολική «αλλαγή». Ο Ταγίπ Ερντογάν γνωρίζει, όμως, καλύτερα από τον καθένα ότι η Αγία Σοφία είναι μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCOκαι οι αντιδράσεις δεν θα περιοριστούν στην Αθήνα. Αντιθέτως, θα είναι παγκόσμιες. Η εφημερίδα Χουριέτ δημοσίευσε μακροσκελές άρθρο για την ιστορία της Αγίας Σοφίας από την ίδρυσή της ως το σήμερα. Πλέον, η Αγία Σοφίας είναι το δημοφιλέστερο τουριστικό αξιοθέατο στην Τουρκία. Καθώς 3.72 εκατομμύρια τουρίστες την επισκέπτονται ετησίας.

Δεν θα έχανε, λοιπόν, την ευκαιρία να δώσει στο ακροατήριό του τα ισλαμικά του διαπιστευτήρια και να τραβήξει ακόμα περισσότερο το σκοινί. Μεταξύ των άλλων, η προσευχή θα πραγματοποιηθεί εντός ναού, όπου και θα διαβαστεί το εδάφιο της Άλωσης από το Κοράνι.

Δείτε βίντεο: Φιέστες και πανηγύρια για την Άλωση έξω από την κατοικία του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου