ΔΙΕΘΝΗ

Αναταραχές στις ΗΠΑ: Σοβαρά επεισόδια για δεύτερη νύχτα -Λεηλασίες και ένας νεκρός

αναταραχές-στις-ηπα-σοβαρά-επεισόδια-61261

Σοβαρά επεισόδια για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα σημειώνονται στη Μινεάπολη, μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Σύμφωνα με πληροφορίες του CBS ένας άνδρας πυροβολήθηκε και είναι νεκρός ενώ το γραφείο του δημάρχου ζήτησε να κληθεί η Εθνική Φρουρά. Παράλληλα πολλά σημεία παραδόθηκαν στις φλόγες.

Ο δήμαρχος της πόλης έκανε έκκληση για ηρεμία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προτρέποντας τους πολίτες της Μινεάπολης να μην “αφήσουν την τραγωδία να τραβήξει περισσότερη τραγωδία” και ο κυβερνήτης Tim Walz εξέδωσε επίσης προειδοποίηση.

“Η κατάσταση κοντά στη λίμνη Street και Hiawatha στη Μινεάπολη έχει εξελιχθεί σε εξαιρετικά επικίνδυνη”, έγραψε ο Walz στο Twitter. “Για την ασφάλεια όλων, εγκαταλείψτε την περιοχή και επιτρέψτε στους πυροσβέστες και τους παραϊατρικούς να φτάσουν στο σημείο.”

Με τις συγκρούσεις να συνεχίζουν να σιγοβράζουν τη νύχτα, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε: “Απόψε ήταν μια διαφορετική νύχτα διαμαρτυρίας από ό, τι ακριβώς το προηγούμενο βράδυ”.

Oι ειρηνικές διαδηλώσεις κλιμακώθηκαν καθώς οι ώρες περνούσαν και ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών. Οι διαδηλωτές απέκλεισαν το κτίριο του 3ου τμήματος της αστυνομίας της Μινεάπολη ενώ οι αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν με λαστιχένιες σφαίρες και να ρίχνουν δακρυγόνα.

Το βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τους διαδηλωτές να σπάνε τα παράθυρα του 3ου Τμήματος.

Τα δακρυγόνα, οι φλόγες και ο καπνός “έπνιξαν” τους δρόμους γύρω από το κτίριο της Αστυνομίας ενώ έγινε και μια αναφορά για πιθανό μαχαίρωμα όπου τελικά αποδείχθηκε ότι ένας άντρας πυροβολήθηκε και πέθανε αργότερα σε νοσοκομείο. Ένας ύποπτος είναι υπό κράτηση, αναφέρει το CBS.

Σε συνέντευξη Τύπου ένας εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι η αστυνομία ερευνά τη θεωρία ότι ο άντρας σκοτώθηκε από έναν ιδιοκτήτη ενεχυροδανειστηρίου που τον υποψιάστηκε ότι λεηλάτησε το κατάστημά του, αλλά όπως είπε η έρευνα είναι ακόμη “στα πρώτα στάδια”.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα δεκάδες άνθρωποι άρχισαν να λεηλατούν ένα κατάστημα Target ενώ ένα AutoZone πυρπολήθηκε. Η αστυνομία έστειλε περίπου 40 άτομα για να προστατεύσουν τους πυροσβέστες της Μινεάπολης κτά τη διάρκεια της κατάσβεσης. Επίσης και άλλα καταστήματα λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν.

Ο Κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Γουόλς έγραψε στο Twitter αργά την Τετάρτη, προτρέποντας τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν την περιοχή κάνοντας λόγο για μία “πολύ επικίνδυνη κατάσταση” ενώ το γραφείο του Δημάρχου έχει ζητήσει τη βοήθεια της Εθνικής Φρουράς.

Διαδηλώσεις και στο Λος Άντζελες

Στο Λος Άντζελες, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Δημαρχείο και μπλόκαραν την κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο 101, αναφέρει το CBS Los Angeles. Ένας διαδηλωτής φάνηκε να τραυματίζεται από ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας.

Η διαμαρτυρία ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνική, και πολλοί φάνηκαν να φορούν μάσκες προσώπου λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας ιών κοροναϊού. Ωστόσο, ορισμένοι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αστυνομικά αυτοκίνητα.

Το αστυνομικό τμήμα του Λος Άντζελες έγραψε στο Twitter την Τετάρτη το βράδυ: “Νωρίτερα είδαμε ανθρώπους στους δρόμους του Downtown L.A., μερικές φορές να πηγαίνουν στον αυτοκινητόδρομο 101, να διαμαρτυρηθούν για το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ”. Ακούμε τον θυμό σας και τον πόνο σας. Θα διευκολύνουμε πάντα την ελευθερία του λόγου. .Το μόνο που ζητάμε είναι οι διαμαρτυρίες να πραγματοποιούνται με ασφαλή και νομικό τρόπο”.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου