ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ απειλεί με κλείσιμο τα social media μετά το… «γλέντι» από το Twitter

ο-τραμπ-απειλεί-με-κλείσιμο-τα-social-media-μετά-τ-62154

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ζητήσει την αναθεώρηση της νομοθεσίας που προστατεύει το Twitter, το Facebook και το Alphabet της Google από οποιαδήποτε ευθύνη σχετική με το περιεχόμενο που αναρτούν οι χρήστες τους, σύμφωνα με το προσχέδιο του προεδρικού διατάγματος και μια πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης.

Ο Τραμπ απείλησε να κλείσει τα social media τους οποίους κατηγόρησε ότι φιμώνουν τις συντηρητικες φωνές, έπειτα από το “χουνέρι” που του έκανε το Twitter, το οποίο επεσήμανε ως “παραπλανητικές” δύο αναρτήσεις του Αμερικανού προέδρου και ζήτησαν από τους χρήστες να ελέγξουν την εγκυρότητα των ισχυρισμών του.

Σε δύο αναρτήσεις που έκανε νωρίς χθες Τετάρτη το πρωί, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος καταφέρθηκε και πάλι εναντίον της επιστολικής ψήφου. Ο Τραμπ είχε αναρτήσει παρόμοια μηνύματα για το θέμα της ψηφοφορίας με επιστολική ψήφο και την Τρίτη, με αποτέλεσμα το Twitter να τοποθετήσει ειδική σήμανση κάτω απ’ αυτά τα μηνύματα για να προειδοποιήσει πως οι ισχυρισμοί του είναι ψευδείς και έχουν διαψευσθεί.

Ο Τραμπ, χωρίς να δώσει κανένα στοιχείο, επανέλαβε τις κατηγορίες του για πολιτική προκατάληψη αυτών των social media και έγραψε στο Twitter: «Οι Ρεπουμπλικάνοι αισθάνονται πως οι Πλατφόρμες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης αποσιωπούν πλήρως τις συντηρητικές φωνές. Θα επιβάλουμε αυστηρές κανονιστικές ρυθμίσεις ή θα τους κλείσουμε, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να συμβεί αυτό».

«Ξεκαθαρίστε τη θέση σας, ΤΩΡΑ!!!!», πρόσθεσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τι θα περιλαμβάνει το διάταγμα

Το προεδρικό διάταγμα, προσχέδιο του οποίου έχει περιέλθει στην κατοχή του Reuters, ενδέχεται να τροποποιηθεί. Χθες αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι ο Τραμπ θα υπογράψει προεδρικό διάταγμα για τις εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σήμερα.

Προς το παρόν ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Το διάταγμα θα ζητεί από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) να προτείνει τροποποιήσεις και διευκρινίσεις για άρθρα της νομοθεσίας που σε μεγάλο βαθμό προστατεύει τις διαδικτυακές πλατφόρμες από νομικές επιπτώσεις για τις αναρτήσεις των χρηστών τους. Εφόσον γίνουν αλλαγές στη νομοθεσία, οι εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με περισσότερες αγωγές.

Επίσης θα ζητείται από την FCC να εξετάσει αν οι εταιρείες αυτές χρησιμοποιούν παραπλανητικές πολιτικές για να ρυθμίζουν το περιεχόμενό τους και αν αυτές οι πολιτικές συνάδουν με τους όρους χρήσης τους.

Στο προσχέδιο του διατάγματος αναφέρεται επίσης ότι η υπηρεσία Ψηφιακής Στρατηγικής του Λευκού Οίκου θα επαναφέρει ένα εργαλείο το οποίο θα βοηθά τους πολίτες να καταγγέλλουν περιπτώσεις διαδικτυακής λογοκρισίας.

Αντιδράσεις

Σε συνέντευξή του στο Fox News ο ιδρυτής και επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεγκ δήλωσε ότι η λογοκρισία μιας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης δεν θα ήταν “η σωστή αντίδραση” για μια κυβέρνηση που ανησυχεί για τη λογοκρισία.

Το Fox μετέδωσε ένα μικρό απόσπασμα της συνέντευξης αυτής χθες Τετάρτη και ανακοίνωσε ότι θα μεταδοθεί ολόκληρη σήμερα.

Το Facebook δεν παρενέβη την Τρίτη στα σχόλια του Τραμπ για την επιστολική ψήφο.

Από την πλευρά της η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) εκτίμησε ότι η Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος περιορίζει τις ενέργειες του Αμερικανού προέδρου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου