ΔΙΕΘΝΗ

Αρχισαν τα «γαλλικά» Ολάντ και Σαρκοζί

αρχισαν-τα-γαλλικά-ολάντ-και-σαρκοζ-401407

Η παραδοσιακή… «γαλατική ευγένεια» μοιάζει να κυριαρχεί σήμερα στην προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία. Η θρυλούμενη προσβλητική αναφορά του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ στο πρόσωπο του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, τον οποίο φέρεται να αποκάλεσε «σιχαμερό τύπο», πυροδοτεί την έντονη αντίδραση της δεξιάς παράταξης.

Δύο εκπρόσωποι του κόμματος UMP του Σαρκοζί, η υπουργός Κατάρτισης Ναντίν Μορανό και η βουλευτής Βαλερί Ροσό-Ντεμπόρ αξίωσαν από τον Ολάντ να εκφράσει «δημόσια συγγνώμη» για τις ανεπίσημες δηλώσεις που φέρεται να έκανε κατά τη διάρκεια γεύματος με δημοσιογράφους και δημοσιεύονται σε σχετικό άρθρο στην εφημερίδα Le Parisien.

Η Μορανό χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις που αποδίδονται στον Ολάντ, ενώ η Ροσό-Ντεμπόρ υπερθεμάτισε: «εδώ πρόκειται για κόκκινη κάρτα, ποτέ δεν καθυβρίζουμε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας».

«Εάν όντως έγιναν [οι δηλώσεις αυτές] είναι ακατονόμαστες, εναπόκειται στον Φρανσουά Ολάντ να δώσει εξηγήσεις και να τις ανακαλέσει», πρόσθεσε η υπουργός Οικονομίας κι εκπρόσωπος της κυβέρνησης Βαλερί Πεκρές.

Πολλοί άλλοι υπουργοί εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, με τον ταμία του κόμματος του Σαρκοζί, Ντομινίκ Ντορντ, να χαρακτηρίζει τις αποδιδόμενες δηλώσεις «αποκρουστικές» και μάλιστα να αξιώνει από τον Ολάντ να αποσυρθεί από την προεκλογική κούρσα, τέσσερις μήνες πριν από την ψηφοφορία.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα αντέτεινε πως ο διεκδικητής της προεδρίας δεν προσέβαλε άμεσα τον πρόεδρο κατά την εκδήλωση εκείνη και πως τα λόγια του αποσπάσθηκαν από το συγκείμενό τους.

Η εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Ολάντ Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ κατήγγειλε δε «χονδροειδή χειραγώγηση»: «είναι προφανές πως οι δηλώσεις δεν έγιναν όπως αποδίδονται και ούτε με αυτό το νόημα κατά το γεύμα εκείνο».

«Απλώς εμιμείτο τον Σαρκοζί» τόνισε, κάνοντας έμμεση αναφορά στην ίδια έκφραση («σιχαμερέ τύπε») που είχε χρησιμοποιήσει ο ίδιος ο Σαρκοζί για να προσβάλει έναν διαμαρτυρόμενο πολίτη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Αγροτικό Σαλόνι το 2008 κι έχει μείνει έκτοτε ιστορική.

«Η ιστορία αυτή είναι ψευδής. Ο Φρανσουά Ολάντ δεν συνηθίζει να χρησιμοποιεί τη μέθοδο της σπίλωσης», αντέδρασε ο έτερος εκπρόσωπος του σοσιαλιστή υποψηφίου Μπερτράν Καζνέβ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου