Με νέα μέτρα η τρόικα στην Ιρλανδία

Τελευταία ενημέρωση: 2012-01-04, 09:46:46
Με νέα μέτρα η τρόικα στην Ιρλανδία

  Τα κλιμάκια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φθάνουν την ερχόμενη εβδομάδα στο Δουβλίνο για τον προγραμματισμένο, τριμηνιαίο «έλεγχο προόδου» της κυβέρνησης του Έντα Κένι. Όμως η τρόικα ήταν ωσεί παρούσα στην Ιρλανδία και την περίοδο των εορτών αποκαλύπτοντας σε δύο διαφορετικές εκθέσεις τις προθέσεις της ενόψει της άφιξής της.

Οι εκθέσεις που συνέταξαν ΔΝΤ και Κομισιόν πριν από τα Χριστούγεννα ζητούν εν ολίγοις από την ιρλανδική κυβέρνηση περισσότερα μέτρα συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ. Οι Times της Ιρλανδίας κάνουν λόγο «για δημοσιονομικά μέτρα άνευ προηγουμένου για την Ιρλανδία» καθώς η τρόικα υποχρεώνει την κυβέρνηση να αθετήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της για μη αύξηση φόρων και διατήρηση της πολιτικής κοινωνικής προστασίας. Τουλάχιστον όσης έχει απομείνει στην Ιρλανδία αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι συντάκτες των δύο εκθέσεων ασκούν κριτική στη «χαλαρή» έως σήμερα οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ζητώντας συγκεκριμένα μέτρα όπως επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας (σε αντικατάσταση μιας καθολικής επιβάρυνσης 100 ευρώ ανά κατοικία), περαιτέρω αύξηση του φόρου καυσίμων, ποτών και καπνού, αύξηση των τελών κυκλοφορίας και μείωση της φορολογίας που επιβάλλεται σε εισφορές ιδιωτικής ασφάλισης.

Τα μέτρα που εντέλλεται η τρόικα θα πρέπει να ενσωματωθούν εσπευσμένα στον προϋπολογισμό του ερχόμενου έτους ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο -μήνες νωρίτερα από την καθιερωμένη ημερομηνία- στα τέλη του καλοκαιριού.

Η κυβέρνηση επιχειρεί από την πλευρά της να διαχειριστεί επικοινωνιακά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται για μια επί το αυστηρότερο αναθεώρηση της οικονομικής της πολιτικής. Ο υφυπουργός Οικονομικών Μπράιαν Χέις δήλωσε ότι «είναι νωρίς ακόμα» για να συζητηθούν μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2013. Γνωρίζει όμως ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας που θα παραμείνουν επί ένα 10ημερο στο Δουβλίνο δεν θα αρκεστούν σε τόσο μακροπρόθεσμα μέτρα.

Παράλληλα προσπάθησε να μεταθέσει μέρος των ευθυνών για τον όποιο «επαναπροσανατολισμό» της οικονομικής πολιτικής στους προκατόχους του. Όπως διευκρίνισε, ο προηγούμενος υπουργός Δημοσίων Δαπανών Μπρένταν Χάουλιν είχε ήδη δεσμευθεί για μέτρα τα οποία θα εφαρμόζονταν το 2013.

Σε κάθε περίπτωση η Ιρλανδία εισέρχεται, προϊόντος του χρόνου, στη δυσκολότερη φάση της εφαρμογής του μνημονίου. Στη «χριστουγεννιάτικη έκθεσή» του το ΔΝΤ σημειώνει ότι «και οι κοινωνικές παροχές θα πρέπει να αναθεωρηθούν προς όφελος των δημοσιονομικών».

 Στο ίδιο πνεύμα οι συντάκτες της έκθεσης της Κομισιόν συνιστούν «χρηματικές ποινές για τους μη συνεργάσιμους ανέργους» αναφερόμενοι σε όσους λαμβάνουν επίδομα ανεργίας χωρίς να αποδεικνύουν ότι αναζητούν εργασία (οποιασδήποτε φύσης και αμοιβής).

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
1
=