Άφησαν το ευρώ για να δουν μια...άσπρη μέρα

Τελευταία ενημέρωση: 2011-12-29, 12:59:06
Άφησαν το ευρώ για να δουν μια...άσπρη μέρα

Οι κάτοικοι ενός μικρού χωριού στην Γαλικία της Ισπανίας, γύρισαν πλάτη στο ευρώ και πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους με το εθνικό τους νόμισμα, την πεσέτα. Το πείραμα γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και έχει βοηθήσει τα καταστήματα και πολλές οικογένειες να «ανασάνουν» εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Στο χωριό Σαλβατέρα ντε Μίνιο, στην Γαλικία της Ισπανίας, οι κάτοικοι ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο να συναλλάσσονται- πειραματικά- με το εθνικό τους νόμισμα, την πεσέτα.

Το πείραμα γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και πλέον περί τους 50 εμπόρους συμμετέχουν στο «πείραμα» που διοργανώνει o εμπορικός σύλλογος Unes και το χαμόγελο επέστρεψε στα χείλη τους, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο ειδικός απεσταλμένος της Monde που επισκέφθηκε την περιοχή.

Οι πεσέτες- κέρματα ή χαρτονομίσματα τυπωμένα μετά το 1940- μπορούν να χρησιμοποιηθούν κανονικά για την αγορά μιας τηλεόρασης, ενός αρώματος, για έναν καφέ με την ίδια ισοτιμία του 2002 (δηλαδή 166,386 πεσέτες=1 ευρώ).

Το χωριό αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας του ανταγωνισμού μεγάλων εμπορικών και σουπερμάρκετ που βρίσκονται πολύ κοντά, στην στην πόλη Monçào της Πορτογαλίας που απέχει μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα.

Το χωριό βρισκόταν σε τροχιά ανάπτυξης, μέχρι που το χτύπησε η κρίση του 2008. Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο για την κατασκευή ενός μεγάλου βιομηχανικού κέντρου που θα προσέλκυε κολοσσούς όπως η Mitsubishi, και η Peugeot, δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Όλα παρέλυσαν, μέχρι που ήρθε η ιδέα για την πεσέτα.

« Η επιτυχία ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες μας» λέει στην Monde ο Πάμπλο Πίνιο, πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Unes, αναφέροντας ότι έρχεται κόσμος και από άλλες περιοχές για να συναλλαγεί με πεσέτες που έχουν ξεμείνει σε εξοχικά, σε σεντούκια, κουμπαράδες, ή που κρατούνταν ως ενθύμιο. Μπροστά όμως στην ανάγκη, δεν υπάρχει χώρος για…νοσταλγία, εξηγεί ο πρόεδρος.

Το πείραμα που θα διαρκούσε αρχικά ένα μήνα, πήρε…παράταση δυο φορές και τώρα αναμένεται να παραταθεί εκ νέου μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί στο χωριό 1 εκατ. Πεσέτας, κάτι που θεωρείται πραγματικό «μπόνους» για τους καταστηματάρχες. Και όχι μόνο. Το ευρώ δεν φαίνεται να έχει κερδίσει την συμπάθεια των ισπανών, αν λάβει κανείς υπόψη γκάλοπ της El Pais, σύμφωνα με το οποίο 70% των Ισπανών πιστεύουν ότι το ευρώ έφερε μικρή ή και καμία βελτίωση στην ζωή τους.

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
1
=