ΔΙΕΘΝΗ

Eurogroup: Η οπισθοχώρηση της Ολλανδίας – Γεφυρώθηκε το χάσμα Βορρά-Νότου

eurogroup-η-οπισθοχώρηση-της-ολλανδίας-γεφυ-123892

Ικανοποίηση για την συμφωνία του Eurogroup επικρατεί στις Βρυξέλλες, καθώς μέσα από αυτή κατάφερε να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου, για την οικονομική ενίσχυση των κρατών στη μάχη κατά του, ενώ ανοιχτό παρέμεινε και το θέμα της δημιουργίας του Ταμείου Ανασυγκρότησης/Ανάκαμψης που είχε θέσει στο τραπέζι η Γαλλία.

Μετά από αρκετές ώρες συνομιλιών οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν στη συμφωνία ενίσχυση των κρατών ύψους 540 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η ενίσχυση αφορά τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ύψους 240 δις. ευρώ, τον μηχανισμό ενίσχυσης της εργασίας ύψους 100 δις. ευρώ αλλά και για το εργαλείο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 200 δις. ευρώ.

Δύσκολη διαπραγμάτευση και οπισθοχώρηση Ολλανδίας

Οι συνομιλίες μέσω τηλεδιάσκεψης που κράτησαν για τουλάχιστον 15 ώρες είχαν πλούσιο παρασκήνιο αναφορικά με την στάση που κράτησαν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών. Η χώρα που έκανε πιο πολύ πίσω ήταν η Ολλανδία, η οποία δέχθηκε τα χωρίς όρους δάνεια του ESM για άμεσους ή έμμεσους ιατρικούς σκοπούς λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, καθοριστικό ρόλο για την επίτευξη συμφωνίας έπαιξε η Γερμανία. Ο Όλαφ Σολτς φέρεται να ήταν εκείνος που έπεισε τον Ολλανδό Χούκστρα να τα «βρει» με τον Ιταλό Γκουαλτιέρι. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η Γαλλία που φρόντισε να «συμβιβάσει» με τη διαφωνία για το κορονοομόλογο, προτάσσοντας όμως την ιδέα του Ταμείου, για το οποίο είχε επιμείνει και στα προηγούμενα Eurogroup.

«Εύσημα» στον Μάριο Σεντένο

Στην συνέντευξη Τύπου μετά την συμφωνία που πραγματοποιήθηκε ψηφιακά, πολλοί ήταν αυτοί που ευχαρίστησαν τον Πορτογάλο Πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, για τον καθοριστικό του ρόλο στη συμφωνία. «Ήταν η επιμονή του και ο ήπιος χαρακτήρας του που βοήθησαν την θετική έκβαση», είπαν χαρακτηριστικά.

«Μας πήρε 16, 5 ώρες τηλεδιάσκεψης και πολλές ακόμη σε προετοιμασίες αλλά τα καταφέραμε. Η συμφωνία συμπεριλαμβάνει προτάσεις που θα ήταν ανήκουστες μερικές εβδομάδες πριν. Στην προηγούμενη κρίση, κάναμε λίγα, αργά. Τώρα δρούμε άμεσα», τόνισε ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

Σε ερώτηση του ethnos.gr προς τον Πρόεδρο του Eurogroup εάν τα χρήματα θα είναι αρκετά για την αντιμετώπιση της μεγάλης κρίσης ο Μάριο Σεντένο άφησε να εννοηθεί αν χρειαστεί θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα στήριξης, αλλά αυτό θα κριθεί από την κατάσταση που θα διαμορφώσει στο άμεσο μέλλον η πανδημία.

Οι προϋποθέσεις για την χρηματική στήριξη

Σε σχέση με τη χρηματοδότηση από τον ΕΜΣ, ο Πρόεδρος Σεντένο τόνισε ότι τα 240 δις. ευρώ θα είναι διαθέσιμα για τα κράτη μέλη του ΕΜΣ με στάνταρ προϋποθέσεις. «Όποια χώρα ζητάει θα υπάγεται στον έλεγχο και την εποπτεία της Κομισιόν. Μία μόνο προϋπόθεση υπάρχει: τα έξοδα να σχετίζονται άμεσα και έμμεσα σχετικά με την κρίση του κορονοϊού», τόνισε ο Σεντένο, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο μηχανισμός θα είναι έτοιμος μέσα σε δύο εβδομάδες.

«Το ένα μέρος του πακέτου είναι για την στήριξη των εργαζομένων. Από την προηγούμενη κρίση, δημιουργήσαμε 13 εκ. θέσεις εργασίας, πολλές χάθηκαν σε λίγες εβδομάδες. Δε θέλουμε να χαθούν άλλες. Θα υποστηρίξουμε με το εργαλείο που πρότεινε η Κομισιόν SURE τους μηχανισμούς των κρατών μελών για την στήριξη της προσωρινής εργασίας. Το μέτρο θα είναι προσωρινό και η νομοθετική διαδικασία ξεκινάει άμεσα», είπε ο Σεντένο. «Το δεύτερο μέρος του πακέτου αφορά στις επιχειρήσεις. Καλωσορίσαμε την πρωτοβουλία της ΕΤεΠ 200 δις. ευρώ».

[ethnos.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου