ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: “Ρεκόρ στις δολοφονίες πολιτών για το 2011”

βενεζουέλα-ρεκόρ-στις-δολοφονίες-πο-405535

Αριθμό-ρεκόρ δολοφονιών απλών πολιτών κατέγραψε φέτος η Βενεζουέλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε μια τοπική μη κυβερνητική οργάνωση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Βίας στην Βενεζουέλα, τουλάχιστον 19.336 άνθρωποι δολοφονήθηκαν το 2011, που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο 53 άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους κάθε μέρα.

Βάσει των στοιχείων αυτών, τα ποσοστά δολοφονιών στη Βενεζουέλα είναι τα υψηλότερα στη Νότια Αμερική και μάλιστα κατά 4 φορές υψηλότερα από εκείνα του Μεξικού.

Το θέμα της εγκληματικής βίας θα είναι βασικό στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το 2012 και σύμφωνα με το BBC, “πρόκληση” για τον πρόεδρο της χώρας Ούγκο Τσάβες, που θέλει να εξασφαλίσει μια ακόμα θητεία.

“Θα πρέπει να ενημερώσουμε το έθνος ότι το 2011 θα τελειώσει ως το χειρότερο έτος σε βία στην ιστορία της χώρας μας” αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο. Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν βάσει έρευνας, που πραγματοποίησαν πανεπιστήμια της Βενεζουέλας που “δείχνουν” ότι το 2011 στη χώρα ο μέσος όρος δολοφονιών αντιστοιχούσε σε 67 ανά 100.000 κατοίκους.

Η κυβέρνηση έχει παραδεχθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης, ωστόσο, τα στοιχεία που έχει παρουσιάσει στη δημοσιότητα είναι ελαφρώς μικρότερα. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Tarek El Aissami ο μέσος όρος αντιστοιχούσε τον περασμένο Φεβρουάριο σε 48 ανά 100.00 κατοίκους.

Το πόσο μεγάλο είναι το ποσοστό αυτό καταδεικνύεται από το γεγονός ότι τα αντίστοιχα ποσοστά δολοφονιών στην Κολομβία είναι 32 ανά 100.000 κατοίκους και στο Μεξικό 14 ανά 100.000, δύο χώρες που πλήττονται από τη βία και τα εν ψυχρώ εγκλήματα, λόγω διακίνησης ναρκωτικών, αναφέρει το BBC.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου