ΔΙΕΘΝΗ

Φυλάκιση 8 ετών για τον πρώην πρόεδρο Κορέα – Δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για διαφθορά

φυλάκιση-8-ετών-για-τον-πρώην-πρόεδρο-κο-125979

Δικαστήριο του Ισημερινού επέβαλε ερήμην χθες,Τρίτη, στον σοσιαλιστή πρώην πρόεδρο της χώρας Ραφαέλ Κορέα ποινή οκτώ ετών κάθειρξης, κρίνοντάς τον ένοχο για διαφθορά.

Ο Κορέα, ο οποίος άσκησε την εξουσία στη χώρα της Λατινικής Αμερικής από το 2007 ως το 2017, εγκατέλειψε τον Ισημερινό αφού ολοκλήρωσε τη θητεία του πριν από τρία χρόνια και ζει πλέον στο Βέλγιο, την πατρίδα της συζύγου του.

Ο πρώην αρχηγός του κράτους και άλλα 19 πρόσωπα, ανάμεσά τους ο πρώην αντιπρόεδρός του Χόρχε Γκλας, κατηγορούνταν για δωροληψία, ότι έλαβαν ποσά συνολικού ύψους 7,5 εκατομμυρίων για τη χρηματοδότηση προεκλογικών εκστρατειών του κυβερνώντος κόμματος μεταξύ του 2012 και του 2016, με αντάλλαγμα την απευθείας ανάθεση συμβάσεων για την εκτέλεση δημοσίων έργων.

Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης να στερήσει από τον Κορέα το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι για 25 χρόνια.

Η εισαγγελέας κατηγόρησε τον Κορέα πως τέθηκε επικεφαλής «εγκληματικής οργάνωσης» και ζήτησε να του επιβληθεί η βαρύτερη ποινή.

Ο πρώην πρόεδρος αρνείται τις κατηγορίες και μιλά για «πολιτική» δίκη, για ενορχηστρωμένη επίθεση με όχημα τη δικαιοσύνη από τον διάδοχό του Λενίν Μορένο, τον άλλοτε αντιπρόεδρο του Κορέα που ήρθε σε πλήρη ρήξη με τον άλλοτε μέντορά του και την πολιτική του αφότου αναδείχθηκε στην προεδρία.

«Λοιπόν, αυτός ήταν ο σκοπός τους: να χρησιμοποιήσουν τη δικαιοσύνη για να καταφέρουν αυτό που ποτέ δεν κατάφεραν στην κάλπη», υποστήριξε ο Ραφαέλ Κορέα. «Είμαι καλά. Ανησυχώ για τους συντρόφους μου», πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος μέσω Twitter.

Αναφερόμενος στους δικαστές, ο Κορέα τόνισε πως η απόφαση βασίστηκε σε «ψέματα», ότι «δεν αποδείχθηκε τίποτα» και ότι οι κατηγορίες στοιχειοθετήθηκαν με «ψευδείς καταθέσεις».

Η υπεράσπιση του πρώην προέδρου έκανε γνωστό ότι θα ασκήσει έφεση.

Το δικαστήριο επέβαλε τις ίδιες ποινές στους 17 συγκατηγορούμενους του Κορέα, συμπεριλαμβανομένου του Γκλας.

Ο πρώην αντιπρόεδρος εκτίει ήδη ποινή κάθειρξης έξι ετών μετά την καταδίκη του για δωροληψία από τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Odebrecht, που βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου γιγαντιαίων διαστάσεων που σάρωσε το πολιτικό σκηνικό σε πολλά κράτη της Λατινικής Αμερικής.

Αν η καταδίκη του επιβεβαιωθεί όταν εκδικαστεί η έφεση, η πολιτική καριέρα του Ραφαέλ Κορέα θα λάβει οριστικά τέλος, καθώς το Σύνταγμα του Ισημερινού απαγορεύει να θέτει υποψηφιότητα για δημόσιο αξίωμα οποιοδήποτε πρόσωπο έχει καταδικαστεί για διαφθορά, παράνομο πλουτισμό ή κατάχρηση δημοσίου χρήματος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου