ΔΙΕΘΝΗ

Έφτασε στον Αμαζόνιο ο κορονοϊός – Βρέθηκε θετική 19χρονη ιθαγενής

έφτασε-στον-αμαζόνιο-ο-κορονοϊός-βρ-134813

Μια ιθαγενής σε ένα χωριό βαθιά στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου μολύνθηκε από τον νέο κορονοϊό.

Πρόκειται για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα μεταξύ των 300 και πλέον φυλών που ζουν στη Βραζιλία, ανακοίνωσε σήμερα η Sesai, η υπηρεσία του υπουργείου Υγείας που είναι αρμόδια για θέματα ιθαγενών.

Η 19χρονη από τη φυλή Κοκάμα βρέθηκε θετική στον ιό στην περιφέρεια Σάντο Αντόνιο ντου Ίσα, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Κολομβία, περίπου 880 χιλιόμετρα από την πόλη Μαναούς. «Δυστυχώς, έχουμε μια ιθαγενή με τον ιό», είπε δια τηλεφώνου μια εκπρόσωπος της Sesai.

Η ασθενής, το όνομα της οποίας δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, εργάζεται στον ιατρικό τομέα και είχε ταξιδέψει σε πολλά χωριά κατά μήκος του Αμαζονίου, συμπεριλαμβανομένης και της πόλης Ταμπατίνγκα. Όταν επέστρεψε στο σπίτι της εμφάνισε πυρετό, πονόλαιμο και πόνους στο στήθος, σύμφωνα με την εφημερίδα O Globo.

Άλλα τέσσερα κρούσματα του SARS-CoV-2 έχουν επιβεβαιωθεί στην ίδια περιοχή. Μεταξύ αυτών είναι και ένας Βραζιλιάνος γιατρός, γεγονός που εντείνει τον φόβο ότι η επιδημία θα επεκταθεί στις απομονωμένες, ευπαθείς κοινότητες των ιθαγενών, με καταστροφικά αποτελέσματα. Ο γιατρός είχε περάσει τις διακοπές του στη νότια Βραζιλία και επέστρεψε για να εργαστεί στους Τικούνας, μια από τη μεγαλύτερη φυλή του Αμαζονίου, με περίπου 30.000 μέλη που ζουν κοντά στα σύνορα με την Κολομβία και το Περού.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο κορονοϊός μπορεί να αποδειχθεί φονικός για τους 850.000 ιθαγενείς της Βραζιλίας, οι οποίοι επί αιώνες αποδεκατίστηκαν από τις ασθένειες που μετέφεραν στις περιοχές τους οι Ευρωπαίοι, από την ευλογιά μέχρι την ελονοσία και τη γρίπη. Ο τρόπος ζωής τους, σε κοινά χωριουδάκια κάτω από μια μεγάλη καλαμοσκεπή, αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, αν προσβληθεί ένας από αυτούς.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου