ΔΙΕΘΝΗ

Κορονοϊός: 90 χιλιάδες κρατούμενοι θα βγουν από τις τουρκικές φυλακές

κορονοϊός-90-χιλιάδες-κρατούμενοι-θα-βγ-136926

“Χάρη” αναμένεται να λάβουν 90 χιλιάδες κρατούμενοι στην Τουρκία, όταν εγκριθεί το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης περί αμνήστευσης για να αποσυμφορηθούν οι φυλακές λόγω απειλής κορονοϊού. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όσοι είναι άνω των 65 ετών, καθώς και οι γυναίκες που έχουν παιδιά έως 6 ετών θα εκτίουν την ποινή από το σπίτι τους.

Εξαιρούνται από τη χάρη τα εγκλήματα τρομοκρατίας, τα σεξουαλικά, τα σχετικά με εμπόριο ναρκωτικών, δολοφονίες εκ προθέσεως και βίας κατά γυναικών.

39 πόλεις και χωριά σε καραντίνα στην Τουρκία

39 πόλεις και χωρία βρίσκονται σε καραντίνα σε όλη την επικράτεια της Τουρκίας λόγω κορωνοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται από τους τοπικούς άρχοντες ως ένα μέσο μη εξάπλωσης του επικίνδυνου ιού και προβλέπει απαγόρευση κυκλοφορίας των κατοίκων.

Η τουρκική αστυνομία καλεί με βιντεάκι τους πολίτες να μείνουν σπίτι

Με ένα βίντεο κινουμένων σχεδίων η τουρκική αστυνομία, η οποία αυτό-αποκαλείται μάλιστα- «η κολλητή σας», στέλνει μήνυμα στους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους λόγω του κορονοϊού. Δίνει οδηγίες απολύμανσης αλλά και συμβουλές για διάβασμα βιβλίων μέσα στο σπίτι. «Τις δύσκολες ημέρες θα τις ξεπεράσουμε όλοι μαζί», αναφέρει στο καταληκτικό μήνυμα.

Καμπίνα απολύμανσης σε εστιατόριο στην Κωνσταντινούπολη

Αν και τα εστιατόρια στην Τουρκία έκλεισαν, ωστόσο το take away και το delivery φαίνεται καλά κρατεί… και οι εστιάτορες σκαρφίζονται κάθε λογής τρόπους για να «ρεφάρουν» και να κρατήσουν πελάτες. Εστιατόριο στο Σκούταρη της ασιατικής Κωνσταντινούπολης σκέφτηκε λοιπόν να δελεάσει πελάτες, προσφέροντας… απολύμανση και εμπιστοσύνη. Αποφάσισε να δείχνει στους πελάτες ότι όχι μόνο ο χώρος και το φαγητό δεν έχουν… ιούς, αλλά ακόμη και το προσωπικό του αποτελείται από αυστηρά εργένηδες, άρα δεν έχουν στενές επαφές για να είναι… μολυσμένοι.

Έτσι για τους πελάτες έφτιαξε μία «καμπίνα» από νάιλον, πλήρως απολυμασμένη, στην οποία όταν έρχονται για παραλαβή το προσωπικό τους απολυμαίνει με αντισηπτικά και τους δίνει μάσκες και γάντια. Στη συνέχεια, οι σερβιτόροι εναποθέτουν τις παραγγελίες τους μέσα σε αυτή την καμπίνα φορώντας επίσης μάσκες, γάντια και σκουφιά, χωρίς να έρθουν σε επαφή με τον πελάτη.

Για δε το προσωπικό ο ιδιοκτήτης του τουρκικού εστιατορίου προσφέρει… πιστοποιητικό αγνότητας. «Εφαρμόσαμε αυτή τη μέθοδο κατόπιν αιτήματος των πελατών μας. Τα πακέτα μας απολυμαίνονται με υπέρυθρες ακτίνες στους 80 βαθμούς και το προσωπικό μας είναι όλοι εργένηδες και δεν έρχονται σε επαφή με κανέναν. Μετράμε και καταγράφουμε τη θερμοκρασία του προσωπικού μας κάθε πρωί», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αχμέτ Σαρικόλ σύμφωνα με τον οποίο το μέτρο αρέσει πολύ στους πελάτες κι έχει λάβει πάρα πολλά ‘ευχαριστώ’ για τη σπουδή που δείχνει στην υγιεινή του φαγητού τους.

«Αρνητικός» ο Φατίχ Τερίμ στο δεύτερο τεστ κορονοϊού

«Αρνητικός» βρέθηκε ο προπονητής της Γαλατάσαράι, Φατίχ Τερίμ, στο δεύτερο τεστ για τον κορωνοϊό, μία εβδομάδα αφού είχε διαγνωστεί «θετικός». Ο πρώην προπονητής της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Τουρκίας, νοσηλεύτηκε για μία εβδομάδα στο νοσοκομείο, ωστόσο θα συνεχίσει να βρίσκεται σε καραντίνα 14 ημερών από το σπίτι του πλέον.

Ο Νταβούτογλου καλεί σε μερικό lockdown

Παρέμβαση στο θέμα των μέτρων κατά του κορωνοϊού έκανε κι ο αρχηγός του Κόμματος του Μέλλοντος, Αχμέτ Νταβούτογλου, ζητώντας από την κυβέρνηση Ερντογάν την επιβολή ενός μερικού lockdown. Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθυστέρηση στη λήψη μέτρων και ειδικά να θέσει σε απομόνωση ύποπτα κρούσματα, όπως και να εφαρμόσει από την αρχή την κοινωνική απόσταση. «Πρώτα θα μπορούσε να επιβληθεί ένα παροδικό και περιορισμένο lockdown, ξεκινώντας από τις επαρχίες που έχει εξαπλωθεί ο ιός», συνέστησε μέσω twitter ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

[ethnos.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου